CIKFIA

Karting: CIKFIA: Max Verstappen derde ondanks mogelijke sabotage, Martijn van Leeuwen smaakmaker in KF3

In het Spaanse Alcaniz was er dit weekend het eerste van twee wedstrijdweekenden van het Europees kampioenschap karting voor de KF en KFJ (KF3) klassen.
Slechts twee weken na de laatste manche van de WSK Euroseries in Genk trokken de rijders van de KF2 en KF3 richting de prachtige baan in Spanje die onderdeel uitmaakt van het circuit complex Motorland Aragon. 144 rijders tekenden present waarvan vier Nederlanders en vier Belgen.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: PR


Lando Norris dicteert nog steeds de wet in de KFJ. Zowel in de Rotax Eurochallenge als in de WSK series is de Britt gigantisch snel en dat bewees hij op vrijdag met een pole. David Beckman volgde op een tweede plek, voor de Italiaan Lorenzo Travisanutto. Martijn van Leeuwen deed het keurig met een zesde plek. Max Defourny werd zevende, net voor zijn landgenoot Matteo Raspatelli. Benjamin Lessenes zette een veertiende tijd neer. Jarno Opmeer werd 43e.
Na de heats was Lando Norris nog steeds de snelste. De Belg Matteo Raspaltelli volgde op een keurige tweede plek, David Beckman werd derde. Max Defourny was de tweede Belg in de top tien op een zesde plek. Ook Martijn van Leeuwen deed het uitstekend met een negende plek. Benjamin Lessennes werd 17e, Jarno Opmeer 28e.
De prefinale werd in twee groepen gereden. De eerste werd gewonnen door de Britt Sasakorn Chaimongkol die daarmee de pole voor de finale pakte. De Belg Matteo Raspatelli won de tweede prefinale en vertrok als tweede. Martijn van Leeuwen deed het uitstekend en werd tweede zijn in prefinale en start zodoende als derde. Benjamin Lessennes startte als vijftiende. Jarno Opmeer mocht als achttiende van start.

De pole man Chaimongkol kende een goede start, van Leeuwen volgde mee in het spoor van de Britt en won zo meteen een plekje. Ook Lando Norris had een goede start en kwam van Leeuwen meteen bedreigen. Voor Jarno Opmeer zat de race er na twee ronden al op. Norris wist van Leeuwen te passeren en ook Matteo Raspatteli kwam voorbij. Vooraan had Chaimongkol al een gaatje geslagen terwijl Norris voorbij ging aan Raspatelli voor plek twee. Martijn van Leeuwen reed rond als vierde. Het werd nog heel spannend want in de laatste ronde plande Norris een aanval op Chaimongkol en ging er voorbij. Echter twee bochten later gaf de Britt zijn landgenoot een tikje waardoor die naar buiten moest. Chaimongkol nam de leiding over maar Raspatelli en van Leeuwen kwamen weer aansluiten. Chaimongkol haalde het. Daarachter werd Norris nipt tweede voor Matteo Raspatelli. Martijn van Leeuwen volgde op de bumper als vierde.

UPDATE: Na de finish en het podium werd beslist om Chaimongkol een tijdstraf te geven voor de tik aan Norris in de  laatste ronde, Martijn van Leeuwen wordt zo derde!


DW3E0438


In de KF klasse kwam Max Verstappen nog eens meerijden. De Nederlander en winnaar van de WSK Euroseries rijdt zoveel mogelijk wedstrijden en bewijst nog maar eens in zowel de Rotax, de KZ als de KF een absolute toppiloot te zijn! Op vrijdag moest Verstappen het stellen met een vijfde plek. "Na de kwalificatie zagen we dat de kart één centimeter minder breed stond, bovendien klopten er een paar dingen niet. We vermoeden dat iemand 's nachts onze tent is binnengekomen en onze kart heeft gesaboteerd." Aldus Verstappen himself. Vooraan ging de pole naar Christian Sorensen op de TonyKart, net voor Benjamin Barnicoat en Nicklas Nielsen. Sebastien Bailly, sinds de WSK in Genk op Birel reed een goede vijftiende tijd, Kim Oomen stuurde haar Zanardi naar een 42e tijd.
Op zaterdag nam Benjamin Barnicoat het vooraan over van Sorensen. Barnicoat was die dag de snelste en pakt de pole voor zondag. Armand Convers werd tweede, Lance Stroll derde. Max Verstappen zal net buiten de top tien moeten starten na een startcrash tijdens een serie. Ook Benjamin Bailly kende geen vlekkeloze dag en werd 37e. Voor Kim Oomen liep het nog slechter. De Nederlandse dame werd pas 62e.
Christian Sorensen won zijn prefinale en start vanaf pole voor de finale. Max Verstappen won de andere zijn prefinale en startte naast Sorensen op de eerste rij. Sebastien Bailly moest als 24e vertrekken. Kim Oomen haalde de finale niet.

De thermometer tikte dertig graden aan toen Verstappen en co plaats namen in de kart. Na een herstart trok Sorensen het veld op gang voor de eerste finale van het Europees kampioenschap KF.Christain Sorensen kon de kop zoals verwacht houden, Verstappen verloor wat plekken door de start aan de buitenkant. Halverwege de eerste ronde lag Verstappen terug derde na Sorensen en Nielsen. In de tweede ronde ging Nielsen voorbij aan Sorensen aan het einde van het lange rechte stuk achteraan de omloop. Karol Basz ging in diezelfde ronde voorbij aan Max Verstappen voor plek drie.
Halfweg koers was het gat dat Nielsen en Sorensen hadden geslagen te groot geworden naar de zin van Verstappen. Die ging voorbij aan Basz en noteerde de ene kanontijd na de andere. Meter per meter maakte Verstappen tijd goed op Sorensen. Hij naderde tot op de achterbumper van de Deen maar geraakte er niet voorbij. Nicklas Nielsen won sterk voor Sorensen en Verstappen.


DW3E2046

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet