Chrono NK 2-takt

Persbericht: Rinus van Kalmthout pakt podium in Berghem en behoudt leiding in Nederlands Kampioenschap

rvk berghem2 020613

Rinus van Kalmthout heeft op Circuit Park Berghem tijdens twee zware races een derde en een vierde plaats behaald. Met deze resultaten gaat de Hoofddorper nog steeds fier aan de leiding in het algemeen klassement in de Dutch Rotax Max Junior Challenge, hij heeft nu na drie evenementen een voorsprong van tien punten op nummer twee Tom Meijer, die beide races op Berghem won. Ook bij de rookies, het kampioenschap voor in deze klasse debuterende rijders, voert de Hoofddorper het klassement aan.

Fotografie: Bas Kaliges

In de kalender 2013 staat circuit Pottendijk in Emmen aangekondigd als gastheer van het derde evenement van de Dutch Rotax Max Challenge. De KNAF kon de veiligheid van de rijders, organisatie en officials echter niet waarborgen, omdat de baan in Emmen niet conform de gestelde veiligheidseisen voor een KNAF baanlicentie is. Daarom togen de karters opnieuw naar Circuit Park Berghem, waar zij dit keer op het 1,1 km lange circuit Eurofinal reden.

Klassementsleider
In het veld van 19 rijders begon Van Kalmthout als klassementsleider aan de derde ronde van het Nederlands Kampioenschap. In de kwalificatie bleek enerzijds dat zijn kart niet optimaal was afgesteld, anderzijds dat het Eurofinal circuit zonder de snelle chicane Van Kalmthout minder goed ligt. Resultaat was een vijfde startpositie voor de eerste race.

Verdedigen
In race 1 mocht zijn TKP-teamgenoot Leonard Hoogenboom vanaf poleposition vertrekken. Hoogenboom had echter een slechte start, waardoor de gehele rij achter hem slecht weg was. Rinus van Kalmthout viel mede daardoor terug naar de achtste positie. Met sterke rondetijden en goede inhaalacties wist de jonge Van Kalmthout zich naar de derde positie te knokken. Daar aangekomen kon hij zich niet verder verbeteren, omdat hij al zijn aandacht moest vestigen op het verdedigen van zijn podiumplek. "We hebben veel geoefend op verdedigen en dat heeft Rinus nu perfect in praktijk gebracht", vertelt Mats van den Brand, de vaste begeleider van Van Kalmthout. "Rinus had twee snellere karts achter zich, maar heeft op een sportieve manier uitstekend verdedigd en de podiumplek veilig gesteld."


rvk berghem1 020613

Weer op podiumkoers
Voor race 2 werd de afstelling van de kart iets gewijzigd en deze liep nu een stuk beter. Gestart vanaf de derde plek pakte Van Kalmthout al snel de tweede positie over. Achter raceleider Tom Meijer, winnaar van de eerste race, ontstond een groep van vier karters die continu van positie wisselden. In deze hectiek raakte Van Kalmthout even naast de baan en dat koste hem een aantal posities, hij vervolgde de race vanaf de zevende plaats. Met nog drie ronden te gaan was Van Kalmthout met mooie inhaalmanoeuvres weer opgeklommen naar de derde plek en leek opnieuw een podiumplaats mogelijk. De 12-jarige karter zat kort op nummer twee en plaatste een aanval. De rijder op de vierde plaats ging echter mee en de opzet van Van Kalmthout mislukte, waardoor hij zelfs terugviel naar de vierde plek, de positie waarop hij ook de race finishte. Tom Meijer won ook de tweede race, Gijs Busser werd tweede en Nick Duncker derde.

Doelstelling
De zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout gaat na drie van de in totaal zes Dutch Rotax Max Junior Challenges nog steeds aan de leiding van het klassement, al is Tom Meijer dankzij twee zeges wel iets dichterbij gekomen. "Ik wil mijn team TKP, mijn begeleider Mats van den Brand en JVD Tuning bedanken voor de ondersteuning. Mijn doelstelling is om in november dit jaar naar New Orleans te gaan voor het Wereldkampioenschap. Om dat te bereiken moet ik kampioen worden in de Dutch Rotax Max Junior Challenge. We zijn daar na dit weekend weer een stapje dichterbij gekomen", zei Rinus van Kalmthout na afloop van de races.

Volgende races
De volgende races in de Dutch Rotax Max Junior Challenge zijn op 30 juni, wederom op Circuit Park Berghem. Het wordt opnieuw een druk weekend voor de familie Van Kalmthout, want vader Marijn zal iets zuidelijker op het circuit van Zolder zijn Benetton Formule1 vol gas geven in de BOSS GP, tijdens het 50-jarige verjaardagsfeestje van de Belgische racepiste.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet