WSK

Karting: WSK: DQ Voor Max Verstappen, zege voor Pator Davide Fore in KZ1, Martijn van Leeuwen in top tien KF3

Backmann zaterdagg

Het doek is gevallen over de WSK Euroseries 2013. Tijdens het spannend slot van dit vierdelig kampioenschap werd er geracet op Karting Genk en dat, eindelijk, in de zon! Gisteren kroonde Max Verstappen zich al tot kampioen in de KZ1 maar vandaag stonden er nog races op het programma. Zo werd er nog geracet in de KF3, KF2 en KZ2.

Tekst: Philippe De Roeck Foto's Michael Melis

In de prefinale van de KF2 mocht Nicklas Nielsen als eerste starten voor Dorian Boccolacci en Armand Convers. Nielsen hield de kop vast en Boccolacci ging van drie naar twee. Armand Convers verloor een plek. Na vier ronden nam Boccolacci het vooraan over. Nicklas Nielsen viel terug naar zes, Armand Convers naar vier. We hadden nu Pedro Hiltbrand in twee stelling achter Boccolacci maar voor Sam Snell die ondertussen derde lag. Dorian Boccolacci won, voor Hiltbrand op een tweede plek. In de finale was Pedro Hiltbrand het snelste weg voor Dorian Boccolacci en Benjamin Barnicoat. Armand Convers startte als vierde maar klapte op het achterwiel van Boccolacci en dook zo het gras in. De Belg Benjamin Bailly kwam sterk als vierde door.
Boccolacci ging vooraan naar de leiding en trok een gaatje op Hiltbrand. Benjamin Barnicoat reed op drie rond. Nicklas Nielsen kwam snel opzette en reed in vierde stelling tot Hiltbrand terug viel tot buiten de top vijf. Al snel bleek op Nielsen geen maat te staan. Hij ging resoluut naar de kop en breide zijn voorsprong uit op Barnicoat en Vasily Romanov die voorbij was gegaan aan Boccolacci voor het laatste podium plekje. Dorian Boccolacci werd nog vierde. Benjamin Bailly kende nog een lastig slot en werd 28e.

De Nederlanders konden geen glansrol spelen tijdens de finale dag in de KF3 vandaag. David Beckmann kon dat wel  en nam dankzij de winst in de prefinale beslag op de pole voor de finale. Enaam Ahmed startte als tweede, Gabriel Aubry als derde. Backmann kende een goede start en bleef vooraan. Gabriel Aubry volgde in het spoort van de Duitser en samen liepen ze uit op de rest van veld dat aangevoerd werd door Mick Betsch. Emaan Ahmed lag na de start al negende. In de tweede ronde dook Gabriel Aubry binnendoor bij Beckmann en nam de leiding over. Daarachter nam Nikita Mazepin de derde plek over en verwees daarmee Betsch naar plek vier. Beiden zouden later nog ver terugvallen, Mick Betsch haalde de finish zelfs niet. Vooraan nam Beckmann het commando weer over van Aubry en gaf dat niet meer uit handen. Beckmann won voor Aubry en Thomas Parker die de strijd om plek drie won. Martijn van Leeuwen reed een sterke race en bekroonde dat met een negende plek. Benjamin Lessennes werd negentiende, Maxime Potty 26e en Stan Pex 28e.

In de KZ2 was de pole voor de finale nog steeds voor Riccardo Negro. Op de tweede plek stond Ricardo Romkema! Alexander Schmitz mocht als derde vertrekken. Riccardo Negro was het snelste weg, Romkema volgde langs de buitenkant en sloot als tweede aan. Emil Antonsen nam de derde plek over van Schmitz. Romkema kon Negro niet bedreigen en zach Antonsen voorbij komen. Even later hing Romkema zesde nadat ook Joel Johansson en Jan Midrla voorbij gingen aan de Nederlander. Joel Johansson, de snelste man van vrijdag, ging voorbij aan Antonsen voor plek drie en op het einde van ronde acht moest ook Negro eraan geloven. Vier ronden voor het einde ging Antonsen voorbij aan Negro voor plek twee bovendien kwam Marco Zanchetta de top vier vervoegen. Een podium zat er niet meer in voor Zanchetta die vierde werd na Johansson die won , Antonsen die tweede werd en Negro die derde werd. Marijn Kremers was beste Nederlander op een zevende plek, net voor Guust Specken op P8 en Ricardo Romkema op P10. Milan Dontje en Niels Cox volgden vlak daarachter op plek elf en twaalf.

Fore zondag

Eindelijk loopt het weer zoals het moet voor Rick Dreezen. De Belg kent misschien wel het lastigste seizoen uit zijn carrière bij TonyKart. Na een goede chrono op vrijdag stond Dreezen vandaag op pole voor de finale van de KZ1. Het is de eerste pole van het seizoen voor Dreezen. Davide Fore pakte de tweede plek, Patrick Hajek moet als derde van start. Jonathan Thonon kan in Genk altijd wat meer en startte als zesde, net voor Yannick de Brabander op P7. U hebt de naam van Max Verstappen inderdaad nog niet zijn voorbijkomen. Verstappen finishte, evenals Pex de eerste serie niet en dus moet de kersverse kampioen als veertiende van start. Dylan Davies startte als zeventiende, Sinan van der Raad als 18e en Jorrit Pex als 21e.
Rick Dreezen nam kopstart terwijl Fore een plekje verloor aan Ardigo. Aan het einde van de eerste ronde nam Fore zijn tweede plek weer in terwijl Jonathan Thonon naar vier ging.
Dreezen had vooraan reeds de nodige voorsprong bij elkaar gereden toen het noodlot toesloeg en Dreezen in het begin van ronde drie naar de kant moest. Opnieuw geen punten, volgende keer tijdens het EK binnen enkele weken, in Genk, beter! Fore had nu de kop in handen en gaf deze niet meer af. In de tiende ronde gingen Thonon, een ijzersterke Verstappen en Patrik Hajek nog voorbij Marco Ardigo. Verstappen lag nu al derde maar kende een lastige achterbumper die hij steeds moest terugduwen op het rechte stuk. Hajek leek hier van te kunnen profiteren maar Max Verstappen hield stand en werd derde, na Thonon en Davide Fore die won. Jorrit Pex reed een sterke inhaal race en werd zevende. Yannick de Brabander negende, Dylan Davies veertiende en Sinan van der Raad vijftiende.

Fore thonon zondag

Na afloop diende PragaKart nog een klacht in tegen Verstappen wegens de gebroken achterbumper. De wedstrijdleiding gaf Pragakart gelijk en zo werd Patrik Hajek derde. Max werd uit de uitslag geschrapt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet