RGMMC

Karting: RGMMC: Max Verstappen drukt met CRG stempel op Rotax Eurochallenge

CRG-fabriekscoureur Max Verstappen was naar Castelletto afgereisd om daar het kartmerk onder de aandacht te brengen in de Rotax Max Euro Challenge, die in de Noord-Italiaanse plaats haar tweede ronde kende. Ondanks dat Max debuteerde in het kampioenschap, waarin met gestandaardiseerde Rotax Max motoren wordt gereden, wist hij de grote namen in de Senior klasse het vuur aan de schenen te leggen. De winst zat er net niet in, maar met een tweede eindklassering in zowel de prefinale als de finale heeft Max absoluut zijn stempel gedrukt op de Rotax Max Euro Challenge.

Tekst en foto's: PR

"Dit resultaat stemt zeker tevreden", aldus Max. "Het ging best goed als je bedenkt dat dit de eerste keer was in dit kampioenschap en tegen andere merken die al een paar jaar meerijden. We pakken met CRG toch maar mooi meteen de tweede plaats."

Door zijn uitstekende resultaten in de kwalificatie series van zaterdag vangt Max de prefinale vanaf de tweede plek aan. Bij de vliegende start is Verstappen junior het beste weg en neemt hij resoluut de leiding in het Senior-veld. Maar de van pole positie gestarte Philip Morin, die bij de start terugvalt naar P3, zit Max in de derde ronde op zijn staart en weet hem zelfs voorbij te steken. De snelle Limburger laat het daar echter niet bij zitten en ziet in de achtste ronde kans om de koppositie terug te pakken van Morin.

Dat blijkt echter voor korte duur, want een paar bochten later moet Max zijn meerdere erkennen in de Zweed en valt hij door alle gevechten in het dicht op elkaar rijdende veld zelfs terug naar de vijfde stek. Na Pierce Lehane en Charlie Eastwood te hebben ingehaald, rijdt Max met nog drie ronden te gaan weer achter Morin. Harry Webb heeft ondertussen de leiding overgenomen. Max zet op dat moment de snelste rondetijden neer en weet in de laatste ronde met een mooie inhaalmanoeuvre Morin nog voorbij te steken, om zo na dertien ronden als tweede afgevlagd te worden achter Webb.
Max laat vanaf Circuito Internazionale 7 Laghi weten: "In het begin van de prefinale ging het niet even gemakkelijk. Wanneer ik iemand inhaalde, werd ik niet veel later ook weer teruggepakt. Dat kostte me tijd. Maar daarna reed ik het gat weer snel dicht." Hij vervolgt: "Niet alle coureurs reden met hun hoofd. Als ik iemand inhaalde en aangaf om samen naar voren te rijden, gebeurde dat niet maar werd er meteen een poging gedaan om terug te komen. Dan verlies je beiden tijd door dat gevecht."

Het CRG-chassis staat nu ook op de kaart in de Rotax Max Euro Challenge
Door de prefinale als tweede te finishen mag Max ook de finale vanaf de eerste startrij aanvangen. Dit maal met Webb naast hem. De polesitter weet bij de start nipt de leiding te houden en heeft Max in zijn kielzog zitten. Terwijl deze twee als aan een touwtje het circuit rondgaan, lopen ze weg bij de rest van het veld en weten ze hun voorsprong na dertien ronden tot 3,3 seconden op te bouwen.

Een ronde later ziet Max dan eindelijk zijn kans schoon om Webb in te halen en de koppositie over te nemen. De Brit laat het er echter niet zomaar bij zitten en weet onze landgenoot in de op een na laatste ronde in dezelfde bocht weer terug te pakken. Max ligt dan in de laatste ronde te ver achter om nog een inhaalactie te wagen en finisht na een sterk gereden race dus als tweede achter Webb. De vanaf P7 gestarte Edward Brand weet zich naar de laatste podiumplek te rijden in de race, die wederom aantoonde hoe gewaagd de coureurs in de Rotax Max Euro Challenge aan elkaar zijn.

"In de finale stond iedereen op nieuwe banden en net als in de kwalificatie kun je daar in de eerste ronden hard mee gaan", vertelt Max over de zestien ronden tellende race. "Ik reed op de limiet, maar kon het tempo goed bijhouden en als enige Webb bedreigen voor de winst. In de ronde nadat ik hem had ingehaald, keek ik achterom hoe ver hij achter me zat. Webb remde toen heel laat en schoof iets rechtdoor, waarbij hij mij een beetje naar buiten meenam en me voorbij kwam." Toch kijkt Max tevreden terug op dit eerste optreden in de Rotax Max Euro Challenge: "Zaterdag in de regen reden we vooraan mee en vandaag op een droge baan zaten we er goed bij en dat ondanks het feit dat we nog geen ervaring hadden met dit bandenmerk en de afstelling van de kart. Dan mogen we zeker niet klagen."

Tijd om op zijn lauweren te rusten krijgt Max niet, want volgend weekend staat de belangrijke laatste ronde van de WSK Euro Series op het programma, waarin hij de KZ1-klasse aanvoert. Op zijn thuiscircuit in het Belgische Genk probeert hij dan dit Europese kampioenschap veilig te stellen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet