RGMMC

Karting: RGMMC: Lars Lamborelle en Xen de Ruwe pakken de overwinning tijdens Eurochallenge in Italië

Het tweede weekend van de Rotax Max Eurochallenge 2013 zit er op. Het officiële Europese kampioenschap voor de Rotax Max klassen was dit weekend te gast in het Italiaanse Le Casteletto. Na matige kwalificaties voor onze landgenoten verliepen de series gisteren een pak beter. Vandaag, tijdens de finale dag ging Lars Lamborelle lopen met de winst in de Rotax Junioren werd Xen de Ruwe als winnaar gekroond in de DD2 en kwam Max Verstappen als tweede over de streep in de Rotax Senioren

Tekst: Philippe De Roeck

Reeds bij de start van de prefinale trok Xen de Ruwe, startend vanaf een tweede plek een gaatje. Dat gat werd steeds groter en met grote dominantie won de Belg de prefinale van de DD2. Simas Juodvirsis kon een tweede plek nog veilig stellen terwijl Kanscar derde werd.
Ook in de finale stond er geen maat op de Ruwe. De Belg leidde van start tot finish. Simas Juodvirsis was als tweede weg maar viel dan terug. Mika Laiho kwam tot een tweede plek Ferenc Kancsar werd derde. Mathias Detige werd tiende, net voor Christ Sterken op P11.

Bij de prefinale van de Junioren nam Yu Zhou kopstart. Lars Lamborelle viel van vijf, terug naar negen. Max Timmermans startte schitterend en vertoefde op een vijfde plek. Jack Bartholomew nam vooraan het commando over van Zhou. Achter Timmermans was een gat van ruim twee seconden op de achtervolgers onder leiding van Thomas Preining. In de laatste ronde crashte de leider Bartholomew. Zhou ging naar de eerste plek. Connor Hall werd zo tweede en aangezien ook Lando Norris plekken verloor pakte Timmermans de derde plek over. Lars Lamborelle kwam binnen op P7 Deniz Beckers werd negende, Leonard Hoogenboom tiende, Rinus van Kalmthout 11e. Richard Verschoor plaatste zich via de secon chance en werd knap 15e. Dennis Tijs kwam als 19e binnen, Denise de Rooij als 24e en Lorenzo van Riet als 33e.
In de finale was het onze landgenoot Lars Lamborelle die mocht zegenvieren. Hij startte als zevende en raapte iedereen één voor één op om knap te winnen. Connor Hall die als tweede startte werd tweede, Mathias Kirstensen. Max Timmermans was de beste Belg, hij werd zesde. Timmermans kende een lastige start maar sloot zijn weekend toch positief af. Lorenzo van Riets, Dennis Tijs en Deniz Beckers werden dertiende, veertiende en vijftiende. Rinus van Kalmthout werd zeventiende, Richard Verschoor negentiende. Dries Vanthoor werd 24e, net voor Denise de Rooij als 25e. Leonard Hoogenboom werd gediskwalificeerd.

In de prefinale van de Senioren stond Philip Morin op pole met naast hem Max Verstappen. Harry Webb startte als derde. Verstappen nam meteen kopstart, Webb volgde op een tweede plek, Morin werd naar drie verwezen. Enkele plekken verderop crashte Kenny Vermeylen hard. De Tecno rijder startte als veertiende maar kon een crash niet ontwijken en sloeg hard over de kop.
Vooraan ging de strijd gewoon door en Morin ging naar de leiding in de derde ronde. Morin wist een gaatje te slaan en Harry Webb kwam onder druk van Pierce Lehane.
Verstappen reed het gat met Morin dicht en plaatste een aanval. Deze mislukte en Verstappen viel terug naar vier omdat Eastwood voorbij kwam. Webb had nu vrij spel en won voor Max Verstappen die een sterk tweede wedstrijd deel reed en Wereldkampioen Charlie Eastwood die derde werd. Bas de Laat werd 10e, net voor Joey van Splunteren die erg sterk onderweg was. Glenn van Parijs werd mooi zestiende na als laatste te starten. Sam Schippers plaatste zich via de second chance en werd 20e, Michael Cool werd 23e en Bryan Eerden 25e.
Harry Webb kwam uitstekend weg bij de start van de finale. Max Verstappen volgde goed in zijn spoor. Webb en Verstappen sloegen meteen een gaatje op een grote groep achtervolgers met onder andere Ed Brand en Charlie Eastwood en Philip Morin. In de dertiende ronde plaatste Verstappen een aanval op Webb. Hij ging er voorbij en dwong Webb helemaal tot de buitenkant van de piste. Na een ronde in de aanval kwam Webb terug voorbij aan Verstappen en deze keer voor goed want Harry Webb won voor Verstappen en Ed Brand. Bas de Laat was de beste Nederlander op een negende plek. Joey van Splunteren werd twaalfde. Bryan Eerden 25e en Michael Cool 30e. Sam Schippers werd 31e net voor Glenn van Parijs die 32e werd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet