RGMMC

Karting: RGMMC: Nederlanders en Belgen uitstekend onderweg tijdens natte heats in Casteletto

De zon heeft het vandaag ook in Le Casteletto laten afweten. Na twee droge trainingsdagen en een kwalificatie op opdrogende baan regende het er vandaag. Van de chaos en onervarenheid van de concurrenten op de Italiaanse baan maakten onze landgenoten gretig gebruik. Vrijwel iedereen wist naar voren te komen, sommigen deden zelfs het onmogelijke.

Tekst: Philippe De Roeck

In de warm up van de Rotax Junioren toonden de Nederlanders en Belgen zich meteen snel in de regen. Dat bleek ook na de series van vandaag. De pole voor de prefinale van morgen is voor Yu Zhou die ook al in Genk sterk onderweg was. Josh Price volgde met een tweede tijd, Jack Bartholomew start als derde. Lars Lamborelle is de beste van de lage landen met een zesde plek. Ook Rinus van Kalmthout deed het vandaag uitstekend met een negende plek. Max Timmermans maakte veel goed na een wat mindere kwalificatie gisteren. De FA rijder reed de ziel uit zijn lijf en werd 12e. Dennis Tijs 15e, net voor Dries Vanthoor op P16. Ook Deniz Beckers ging hard vandaag, hij werd 20e. Lorenzo van Riet is met een 27e plek de laatste van onze vrienden die zich rechtstreeks kon plaatsen voor de finale. Richard Verschoor, Denise de Rooij, Leonard Hoogenboom en Eric Stahl zullen het via de herkansingen morgen ochtend moeten doen.

In de Senioren hebben we heel wat rijders die hard gaan in de regen. Dat werd vandaag nog maar eens bewezen. Iedere serie hadden we landgenoten die in de top vijf binnen kwamen. Philip Morin vertrok steeds vanaf pole en behield zijn eerste plek. De Zweed kreeg het van tijd wel erg lastig met Max Verstappen die twee keer tweede werd en twee keer won. Verstappen start de prefinale morgen vanaf de eerste rij. Harry Webb volgt op de tweede rij met een derde plaats. Bas de Laat mag van start als twaalfde, Kenny Vermeylen als veertiende. Vermeylen kwalificeerde zich gisteren pas als 47e maar bevestigde opnieuw zijn snelheid door rustig maar met een goed tempo plekken goed te maken. Ook Bryan Eerden en Michael Cool deden het goed in de natte omstandigheden. Zij starten als zestiende en zeventiende. Joey van Splunteren kwam tot een 23e plek. Glenn van Parijs werd 28e en neemt zo het laatste plekje voor de prefinale weg. Sam Schippers, Lennert van Bogaert en Fazio Franssen moeten morgen aan de bak in de second chance.

In de DD2 is Xen de Ruwe zijn pole kwijt aan Simas Juodvirsis. Juodvirsis is terug in de DD2 na een jaar in de KZ2 dat hij bekroonde met een Europese titel. De Ruwe nestelde zich wel nog op een tweede plek. Alexandre Finkelstein werd derde. Regerend Europees kampioen Mathias Detige start als achtste, Dennis Kroes als negentiende. Chris Sterken, Erwin Montfoort en Chris Groen konden zich niet rechtstreeks plaatsen en rijden de herkansingen morgen ochtend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet