WSK

Karting: Max Verstappen sluit WSK Master Series Precenicco met grandioos succes af

KZ2 Verstappen Sporti44AB8

Het raceweekend voor de derde ronde van de WSK Master Series in het Italiaanse Pecenicco is door Max Verstappen met een grandioos succes afgesloten. Waar op zaterdag Patrik Hajek nog net te snel was in de eerste finale, heeft het jonge talent zondag laten zien dat hij hiervan allerminst onder de indruk was. Met een vrijwel onbedreigde positie als leider in de strijd werden alle races vandaag met winst voor de jonge CRG-fabriekscoureur bekroond.

Tekst en foto's: PR

De resultaten van zaterdag leerden dat voor de beste klassering een goede set banden nodig is. Voorzien van het juiste rubberen schoeisel wist Verstappen de zaken weer geheel naar zijn hand te zetten en toonde aan dat de strijd om het kampioenschap zo goed als gestreden is. Met 171 punten tegenover 94 voor Riccardo Negro en 93 voor Hajek staat Max mijlenver voor in het KZ2-kampioenschap en zal de beslissing vallen in het raceweekend van 14 juli op het International Circuit 7 Laghi.

Eerste kwalificatie:
De eerste kwalificatie serie werd aangevangen vanaf de tweede positie. Max komt goed weg maar Hajek, die na het winnen van de eerste finale op zaterdag als eerste mag starten, is sneller en slaat direct een klein gat. Max zet alles op alles en weet het verschil na de eerste ronde op een luttele 0,12 seconden te houden. Dat dit niets is, blijkt uit het feit dat beide concurrenten om de leiding in de strijd daarmee alweer ruim 1,26 seconden los zijn van de rest van het veld. Hajek is gewaagd aan Max, maar na vijf ronden is het dan toch Max die kans ziet Hajek aan het einde van het rechte stuk voorbij te steken en zo de koppositie voor zich op te eisen. Max heeft nu vrij baan voor zich en maakt daar goed gebruik van. Per ronde loopt hij uit op Hajek en aan het einde van de dertien ronden tellende kwalificatie serie kan Max met 1,771 seconden voorsprong de winst op zijn naam bijschrijven.

KZ2 Verstappen Press.44AB9

Tweede kwalificatie
De tweede kwalificatie serie mag Max vanaf pole positie vertrekken. Hoewel Hajek hem opnieuw probeert af te troeven, nu vanaf de tweede positie, is het toch Max die aan kop de eerste bocht ingaat met Hajek zo dicht op de hielen dat er nog geen haar tussen de bumpers van beide karts zou hebben gepast. En terwijl in het middenveld een startcrash plaatsvindt, waarbij Paolo Bonetti, Radim Maxa en Matteo Giardino hard van de baan gaan, geeft Max opnieuw flink gas en laat Hajek opnieuw merken wie nu in feite de snelste op de baan is. Met in de tweede ronde in alle drie sectoren de snelste tijden en daarmee ook de snelste rondetijd van 47,598 seconden is er al snel een gat van 0,517 seconden. "Het ging gewoon super! Ik had een hele fijne dag zo", reageert Max aan de telefoon moe maar voldaan. "We hebben de twee banden, die we tijdens de kwalificatie tijdtraining hadden gebruikt, weer op de CRG-kart gemonteerd en dat bleek gewoon de juiste keuze." Dat dit waar is, blijkt als in de volgende ronden steeds meer ruimte tussen beide concurrenten ontstaat. Max komt na opnieuw dertien ronden met ruim twee en een halve tel voorsprong als eerste onder het zwart/wit geblokt door en is daarmee verzekerd van de pole positie tijdens de tweede finale van het weekend.

Tweede finale
Als de tweede KZ2-finale op International Circuit Friuli Venezia Giulia van start gaat, laat Max zich toch nog even verrassen door Hajek die met een betere start naast Max weet te komen. Het is spannend als beide kemphanen even strak tegen elkaar rijdend de bocht uitkomen, maar Hajek wint het gevechtje en Max kan de achtervolging inzetten. Al heel snel weet hij Hajek, die hem wijselijk daartoe voldoende ruimte laat, aan de binnenzijde te passeren aan het einde van het rechte stuk. Dan volgen 20 van de in totaal 21 ronden, waarbij Max zijn best doet zijn voorsprong te vergroten. Hoewel Max iedere ronde uitloopt, is het verschil minder groot dan tijdens de kwalificatie series. "Dat komt omdat vrijwel iedereen een setje nieuwe banden had bewaard voor de finale," legt Max uit. "Ze waren allemaal erg snel, maar ik kon gelukkig gewoon iedereen voorblijven." In de achtste ronde moet concurrent Charles Leclerc met technische mankementen de strijd opgeven. Hierdoor zal de strijd in het kampioenschap nog uitsluitend tussen Max, Hajek en Negro gaan die op dat moment als derde op slechts 0,753 seconden achter Hajek rijdt. Het mag niet baten, Max blijft beiden de verdere race netjes voor en loopt zelfs uit tot 1,618 seconden in de negentiende ronde, maar laat dan het gat weer iets teruglopen om zo veilig te kunnen finishen met nog altijd 1,553 seconden voorsprong op Hajek. Daarmee sluit het 15-jarige karttalent het weekend op fantastische wijze af en kan de thuisreis vanuit Italië aanvangen worden.

KZ2 Verstappen Sport4E3892

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet