Diversen

Persbericht: Goed internationaal debuut Rinus van Kalmthout in Rotax Max Junior Euro Challenge

480_rvk_genk_532

Op de kartbaan in het Belgische Genk heeft karter Rinus van Kalmthout afgelopen weekend zijn debuut gemaakt in de Rotax Max Junior Euro Challenge. In een veld van 68 rijders uit niet minder dan 28 verschillende landen, waaronder ook enkele van buiten Europa, heeft de jonge Hoofddorper met snelle rondetijden laten zien met de toppers mee te kunnen strijden. In de finale was zijn beste rondetijd zelfs sneller dan die van de Britse winnaar Lando Norris en de meeste andere rijders. Door wat pech tijdens de kwalificatie en diverse incidenten op de baan werd zijn snelheid niet beloond met een mooie eindklassering. Van Kalmthout moest zich in de finale tevreden stellen met een uiteindelijk 23e positie.

rvk_genk_2

Foto's: Michael Melis, e.a.

Voor Rinus van Kalmthout was vooraf de vraag of hij kon meekomen met de top in de sterke Rotax Max Junior Euro Challenge. In deze klasse rijden namelijk wereldtoppers, waarvan veel rijders al de nodige ervaring hebben opgedaan. Met zijn 12 jaar is de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout één van de jongste deelnemers in dit zeer competitieve internationale veld.

Kwalificatie
De kwalificatie in de Rotax Max Euro Challenge vindt plaats in twee groepen. Rinus moest zich kwalificeren in groep 1. In principe nadelig, omdat in de tweede sessie de baan sneller is aangezien er dan al wat rubber op de baan ligt. Dat bleek te kloppen, want hoewel Van Kalmthout in zijn sessie de vijfde tijd reed, betekende dat voor hem ‘slechts’ een 22e startplek in de race.

480_rvk_genk_673

Prima races
In de drie races liet Rinus van Kalmthout echter zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. Zijn snelheid was uitstekend en ook het inhalen gaat hem prima af. In de eerste race presteerde de jonge Hoofddorper het zelfs om naar de derde plek te racen. In race twee leverde opnieuw een fraaie inhaalrace een achtste en in de derde race een zesde plaats op.

Sneller dan de winnaar
Dit mooie resultaat betekende een negende startplek voor de pre-finale en met de snelheid die Rinus in de drie races had laten zien behoorde een goede startplek voor de finale absoluut tot de mogelijkheden. In deze race kwam het pechduiveltje echter om de hoek kijken. Buiten zijn schuld om geraakte Van Kalmthout in een startcrash, waarbij een groot aantal karts betrokken was.

480_rvk_genk_277

Hoewel hij na de hervatting zeer snelle rondetijden liet noteren, waarbij zijn beste tijd zelfs 0.3 sec. sneller was dan de latere winnaar Lando Norris, was een goede klassering niet meer mogelijk. Een teleurstellende 22e positie was voor de jonge van Kalmthout het maximaal haalbare.

rvk_genk_1

Inhaalrace
Opnieuw moest Van Kalmthout in de finale daarom een inhaalrace rijden, wat hem na wederom een startcrash ook nog lukte. In zijn opmars naar voren werd hij echter belemmerd toen de Tsjech Tomas Salva zich verremde en zijn kart bovenop die van Rinus plaatste. Nadat de karts van elkaar waren losgemaakt en Rinus zijn race kon vervolgen, zat een goed resultaat er natuurlijk niet meer in. Vanuit de achterhoede begon hij weer een inhaalrace, maar aangekomen op de 23e plek was de race voorbij. Van Kalmthout moest berusten in de wetenschap dat het met de pure snelheid en het passeren van zijn concurrenten wel goed zit, maar dat je in het racen ook een beetje geluk moet hebben om buiten de incidenten te blijven. Dennis Tijs, TKP-teamgenoot van Van Kalmthout, finishte in de finale op een knappe achtste positie en was daarmee de beste Nederlander.

Volgende races
Al met al is het debuut van Rinus van Kalmthout in het Europees kampioenschap toch geslaagd en kijken hij en zijn team TKP alweer vooruit naar de volgende wedstrijden. Lang hoeven zij daarop niet te wachten, want volgend weekend neemt Rinus van Kalmthout deel aan de openingsraces van de Belgische Rotax Max Junior Cup op wederom het circuit van Genk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet