Diversen

Internationaal: Britten ook tijdens finale dag snelste in Genk. Landgenoten pechvol

senioren_zondag

Lando Norris, Charlie Eastwood en Miika Laiho zijn de winnaars van de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap Rotax Max, dit weekend gehouden in Genk. Het was ook vandaag een koude dag maar de races waren om van te smullen. Vooraan liep het veld liep het meestal sportief. Daarachter kon men best de stootbumpers monteren om de klappen op te vangen.

Tekst: Philippe De Roeck 
Foto’s: Michael Melis

Na de second chance heats, konden alle vizieren gericht worden op de eerste afspraak van de dag, de prefinale. Deze werd gewonnen door Lando Norris achter hem volgde Connor Hall. Yu Guan Zhu werd derde. De man die van op pole vertrok, Josh Price werd in de start meteen rond geduwd en moest achtervolgen.

junioren_zondag

Weinig spanning in de finale in de namiddag. Lando Norris reed van start tot finish aan de leiding en won met een knappe voorsprong Connor Hall en Clay Shanaka. Dennis Tijs ging eraf bij de start maar werd nog knap achtste, net voor Deniz Beckers. Nick Dunker werd 11e. Eline Chehin stond vast bij de start en werd 21e Max Timmermans werd er afgekegeld in de eerste bocht en werd 22e. Ook Rinus van Kalmthout stond daar bij en werd 23e. Lorenzo van Riet werd als 25e geklasseerd. Lars Lamborelle was het hele weekend snel onderweg maar kreeg een DQ tijdens de prefinale. De Nederlander moest naar de kant en kon zijn kansen niet verdedigen. De andere Junioren konden zich niet plaatsen voor de finale.

lando_norris_zondag

We zagen een schitterende prefinale van de Rotax Senioren. Stuk voor stuk knappe gevechten waarin de Britten weeral dominant aanwezig waren. Harry Webb was in zijn TonyKart de snelste. Nadat Ed Brand,die won, een DQ kreeg voor het afsnijden van de baan aan de chicane. James Singleton en Charlie Eastwood wisselde, net zoals de hele top vijf veel van positie en werden tweede en derde. Lennert van Bogaert werd knap achtste. Kenny Vermeylen moest na zijn DQ van gisteren van de 24e plek komen maar knalde doorheen het veld tot een 10e plek. Daarbij noteerde hij nog eens de snelste tijd! Bryan Eerdern werd 17e, Michael Cool 19e. Bas de Laat 22e, Glenn van Parijs 24e net voor Joey van Splunteren.

webb_zondag

De finale werd een zinderende wedstrijd met een zware anticlimax als einde. De start was niet meteen de beste die we dit weekend hebben gezien. Kenny Vermeylen werd eraf gekegeld en moest door het gras. Vooraan ontstond al snel een Brits treintje met daarbij ook nog Henckel en Talvar. Wereldkampioen Charlie Eastwood ging met nog drie ronden te gaan voorbij aan Harry Webb die aan de buitenkant probeerde te volgen maar spinde en achterwaarts de baan terug opkwam. Connor Jupp kon hem niet meer ontwijken en knalde van de baan. De kopgroep voor de volgende 3 ronden bestond uit Eastwood, Talvar, Norris, Henckel en Fowlie. Kenny Vermeylen kwam ondertussen al de top tien in, Michael Cool was dan al ver terug gevallen en ook Bas de Laat leerde de voorbumpers van concurrenten kennen. Lennert van Bogaert werd eraf gezet in de eerste bocht en sneed een stuk van de baan af. De zwarte vlag was het gevolg voor de Belg die goed bezig was.

eastwood_zondag

James Singleton voerde in de laatste ronde het treintje aan richting de bocht voor de cafetaria. Charlie Eastwood plaatste zijn Tony voorbij aan die van Singleton in de bocht daarna, Singleton moest wijd gaan en verloor drie plekken. Aavo Talvar en Martin Henckel schoven mee door en werden tweede en derde. Net na de finish ramde een furieuze Singleton Eastwood van de baan en in het parc ferme sloegen de stoppen helemaal door. Singleton moest tot bedaren worden gebracht door drie monteurs maar bleef woest Eastwood aanvallen. Een gebroken vizier en spoilertje op de helm van Singleton waren het gevolg. Na afloop werd hij trouwens gediskwalificeerd voor dit ongehoord gedrag. De kans bestaat trouwens dat Singleton de volgende wedstrijden van de Eurochallenge vanaf de zijlijn moet toekijken. Kenny Vermeylen werd eerste Belg op een negende plek en noteerde opnieuw de snelste raceronde. Bas de Laat werd 11e, Bryan Eerden 17e, Glenn van Parijs 20e en Joey van Splunteren, die erg mooie dingen liet zien, 21e. Michael Cool viel ver terug en werd pas 29e.  

dd2_zondag

Xen de Ruwe had pole voor de prefinale van de DD2 maar kwam erg slecht weg en moest meteen achter volgen op Miika Laiho en Sandro Lukovic. De Ruwe kon nog één plekje goed maken maar Laiho was niet te stoppen en won voor De Ruwe en Lukovic.

In de finale startte Laiho erg goed maar de Ruwe volgde in zijn spoor. Ferenc Kancar nam Babbington, Cooper  en Lukovic op sleeptouw richting de twee koplopers. Christophe Raymakers moest al in de 4e bocht naar de kant na een beuk van een concurrent. De Ruwe nam na enkele ronden de leiding over en sloeg een klein gaatje op Laiho. Laiho wist echter terug te komen en passeerde de Ruwe, net zoals Cooper en Kanscar. De Ruwe plande een aanval op de Birel van Cooper maar verremde zicht compleet en tikte Cooper opzij. Beiden verloren ze wat plaatsen. Miika Laiho was ondertussen al gaan vliegen en won verdiend voor Kancar en Babbington. Ben Cooper werd nog vierde, De Ruwe zesde. Mathias Detige moest veel vechten en werd pas 10e. Chris Sterken twaalfde. Jarno Theussing plaatste zich via de second chance en werd 25e, Giel Bonder 26e. De andere DD2’ers/Masters konden zich niet plaatsen voor de finale

De volgende wedstrijd is binnen anderhalve maand in het Italiaanse Castelletto. AUTOSPORT.nl plaats nog een preview online zodat u niets hoeft te missen van de tweede ronde van de Rotax Eurochallenge.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet