Diversen

Internationaal: Landgenoten vechten als leeuwen maar Britten domineren Rotax Eurochallenge in Genk

carp7794

Tweeëntwintig heats stonden vandaag op het programma tijdens het openingsweekend van de Rotax Eurochallenge in Genk. Bar koud was het, bovendien stond er regelmatig een snijdende wind en vielen er, jawel, sneeuwvlokjes uit de lucht. Daarentegen zagen we fantastische races, met gewaagde acties en verdiende winnaars. Helaas verliep het in vele gevallen verre van sportief en werd er aardig wat gebeukt.

Tekst: Philippe De Roeck 
Foto’s: Michael Melis

carp8688

Voor ruim tweehonderd rijders stonden vandaag de kwalificatie heats op het programma. Korte races van tien rondjes waren vandaag alles bepalend voor een goede startpositie voor de prefinale van morgen. Onze landgenoten kenden een lastige dag. De snelheid was aanwezig maar het geluk was, net zoals de zon, ver te zoeken.

carp7968

We beginnen bij de Junioren. Hierin waren de Britten opnieuw oppermachtig nadat ze ook gisteren aardig hard onderweg waren. Met zen drieën staan ze na vandaag boven aan. Josh Price, Connor Hall en Lando Norris boekten alle drie twee overwinningen en een tweede plek. Nick Dunker en Rinus van Kalmthout staan mooi in de top tien op P8 en P9. Dennis Tijs staat net buiten die top tien op een twaalfde plek, net voor Lars Lamborelle. Deniz Beckers werd twintigste. Jarno Opmeer 23e, Eline Chehin 24e. Leonard Hoogenboom start in de second chance na een 31e plek algemeen. Ook Dries Vanthoor is dat zelfde lot toegewezen. Vanthoor ging er af in zijn eerste serie en moest opgeven nadat de kart aardig wat schade had opgelopen. De series die daar op volgde verliepen een stuk beter waardoor Vanthoor 32e algemeen werd. Max Timmermans vervoegt zijn teammaat in de second chance nadat hij er tot tweemaal toe werd afgebeukt in de series. Lars van Vark werd 42e, Erik Stahl 57e en Denise De Rooij 65e.

carp7240

Bij de Senioren vonden we na de kwalificaties van gisteren twee Belgen in de top tien. Kort daarachter stonden er nog enkelen en dus zag alles er veel belovend uit. De Britten leken echter ook hierin een zware concurrent te worden. James Singleton reed prachtige series en dat werd beloond met de pole voor de prefinale van morgen. Harry Webb is de tweede TonyKart, en Britt.., in de top drie die werd afgesloten door Philip Morin. Lennert van Bogaert ging hard, erg hard. De Sodi fabriekrijder reed mooie series en ging zelfs enkele keren richting de leiding. Van Bogaert start morgen zevende. Bas de Laat kwam ook sterk naar voren gereden. De boomlange Gillard rijder kwam zich enkele malen vooraan mengen in de Britse strijd en haalt een mooie dertiende tijd uit de brand.

carp6707

Michael Cool deed wat hij moest doen, controleren. Na een zeventiende chrono gisteren, werkte Cool vlotjes zijn series af, reed vaak in de top vijf en start morgen als zeventiende. Glenn van Parijs gooide gisteren grote ogen met een knappe kwalificatie, er had volgens hemzelf nog meer in gezeten. Vandaag zat de Belg in groep E waardoor hij steeds aan de buitenkant moest starten. Een 21estartplek voor morgen is het resultaat. Bryan Eerden kende geen vlekkeloze dag. Na enkele goede series kende Eerden een slechte laatste reeks en werd pas 25e. Ook Kenny Vermeylen kende de nodig tegenslag. De Tecno rijder ging erg hard en werd vierde in de eerste reeks. Na de finish bleek de kleur van de benzine echter fout te zijn en werd hij bestraft met een DQ. Daarna werd de Belg nog twee keer vierde en één keer derde. Dat brengt hem tot een zevenentwintigste startplek. Joel Affolter start als tweede in de second chance, morgen ochtend. Ook Joey van Splunteren moet hierin aan de bak, hij start op de derde rij. Sam Schippers reed de snelste tijd in de warm up maar vanaf dan ging het berg af. Ook hij moet, net zoals Boris Kolf en Noe Magnus van start in de second chance.

carp6722

Geen plaats voor een Britt boven aan de DD2. Want daar staat Xen de Ruwe. Niemand kon de Belg kloppen vandaag al was de strijd wel spannend. Miika Laiho was een zware concurrent en start tweede, Sean Babbington derde. Europees kampioen Mathias Detige volgt niet ver op een vierde plek. Ook Chris Sterken doet het goed en start 13e. Dat is net achter de Britt Ben Cooper die de hele week enorme problemen kende en dramatische dagen achter de rug heeft. Gisterenavond trok het Birel team echter nog naar het baantje op Antwerp Karting waar de meervoudig wereldkampioen nog enkele test afwerkte en het probleem gevonden werd! Christophe Raymakers lijkt de snelheid weer te pakken te hebben. Een matige eerste serie werd opgevolgd door een slechte tweede serie waarin hij moest opgeven na een dreun van een rijder die even vergat waar hij mee bezig was. Gelukkig reed Raymakers nog een mooie derde en laatste serie waardoor hij als 24e kan starten. Net daarachter volgt Giel Bonder. Jarno Theussing en Erwin Montfoort zullen de klus via de second chance heats moeten klaren. Ook Dennis Kroes moet hierin aan de bak. Karel Franssen kwam terecht in een startcrash en moet, net zoals Chris Groen die er ook werd afgezet, starten in de second chance.

Morgen kennen we eerste winnaar van de Rotax Eurochallenge 2013. Voor we daar aan toe zijn staan er nog drie second chance heats op het menu. Daarna volgen de prefinales waarna het spektakel helemaal kan losbarsten in de finale.

Niet vergeten dat het uur morgen verandert. 2uur wordt 3uur, we kunnen dus een uurtje minder lang slapen.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet