Diversen

Internationaal: Dubbel succes voor Max Verstappen in Zuera


fmp_4988

Max Verstappen heeft tijdens de tweede ronde van de WSK Euro Series korte metten gemaakt met zijn tegenstanders in de KZ1-klasse. Door op het Spaanse Zuera beide finales te winnen, gaat hij riant aan de leiding in het Europese kampioenschap, dat met zeer ervaren wereldtoppers een ijzersterk veld kent. Het is dan ook een prima prestatie dat de pas 15-jarige CRG-fabriekscoureur zich tussen al dat geweld staande weet te houden.
Na op zaterdag technisch malheur - in de vorm van een defecte koppeling – te hebben gekend, wist Verstappen junior de eerste finale vanaf de tiende startplek alsnog op zijn naam te schrijven. Zondag deed Max dat dunnetjes over. Ditmaal vertrok hij van pole positie en kon hij na een gevecht in de beginfase van de tweede finale onbedreigd als eerste onder de zwart/wit geblokte finishvlag door. Jos Verstappen stond dan ook vol trots onderaan het podium, terwijl zijn zoon op het hoogste ereschavot werd gehuldigd.


Tekst en foto's: PR

In de ochtend had Max in de warming-up (op gebruikte banden) de vijfde tijd laten noteren, op exact twee tienden van een seconde van zijn teamgenoot Jorrit Pex. De dag zou verder bestaan uit twee kwalificatie series, die tezamen de startopstelling voor de afsluitende tweede finale zouden bepalen. De eerste kwalificatie serie verliep perfect. Vanaf pole positie kwam Max goed weg op zijn handgeschakelde KZ1-kart en nam hij resoluut de leiding. Doordat zich snel daarna een gevecht ontpopte om de plaatsen twee, drie en vier, kon de CRG/TM-coureur onbedreigd op de overwinning afstevenen. Jordon Lennox Lamb bleek van de vechtersbazen uiteindelijk de sterkste en finishte na negen ronden op bijna een volle seconde van Verstappen. De Brit Benjamin Hanley eindigde als derde.

fmp_3787

“De eerste kwalificatie serie verliep heel goed”, vertelt Max. “Ik kon langzaam van de rest wegrijden. Mijn CRG-kart en TM-motor liepen perfect.” In de tweede kwalificatie serie wist Max, wederom vanaf de beste startplek, niet geheel te overtuigen. De start vanuit stilstand verliep moeizaam en na de eerste ronde kwam hij als derde door. Hanley had de leiding genomen, terwijl Lennox Lamb was teruggevallen tot P6. Max was snel genoeg om Arnaud Kozlinski in de tweede ronde met een mooie inhaalmanoeuvre voorbij te steken, maar niet snel genoeg om de oprukkende Lennox Lamb achter zich te houden. In de zesde ronde moest Verstappen junior zijn meerdere erkennen in de eveneens op een CRG rijdende Brit. Zo was het Hanley die de tweede kwalificatie serie won, voor Lennox Lamb en Verstappen.

“Omdat ik de kart iets teveel vond glijden, hadden we voor de tweede kwalificatie serie een ander chassis genomen, maar dat pakte niet goed uit”, legt Max uit. “Bij de start verloor ik twee plekken, omdat mijn koppeling iets teveel speling had. In de eerste paar ronden had ik ook nog onderstuur, dus mijn banden raakten oververhit en dat was lastig rijden.”

De eerste en derde eindposities in de twee kwalificatie series bleken net voldoende om toch als polesitter in de tweede finale van start te mogen gaan. Bij het op groen gaan van de lichten verloor Max een plekje aan Hanley, maar het zou niet lang duren voor de Limburger zich wist te revancheren. In de derde ronde passeerde hij resoluut Hanley en ging Max dus aan de leiding. Ondertussen had Lennox Lamb, die een waardeloze start had en van P3 naar P10 terugviel, weer enkele plaatsen gewonnen.
Terwijl Max het veld bleef aanvoeren en stilletjes zijn voorsprong op Hanley vergrootte, wist Lennox Lamb zich omhoog te knokken. Na acht ronden lag hij vierde achter de Nederlander Pex en bij het ingaan van de twaalfde ronde werd de laatste door de Brit verschalkt. De onderlinge verschillen in de top waren vervolgens al te groot om in de resterende drie ronden nog tot positiewisselingen te leiden. Zo ging Max dan ook in de tweede finale na vijftien ronden als eerste over de start/finish lijn. Hij bleef Hanley 1.336s voor, terwijl de beiden voor CRG uitkomende Lennox Lamb en Pex met de plaatsen drie en vier het succes van de Italiaanse renstal compleet maakten.

fmp_5033

“Ik reed weer met het eerste CRG-chassis. Mijn start was redelijk goed, ik lag tweede. De balans van mijn kart was in orde en ik kon in de derde ronde de leiding terugpakken. Daarna kon ik ronde na ronde iets uitlopen op Hanley”, aldus Max over de finale race. “Het zat dit weekend dicht bij elkaar. Ik ben dus blij dat ik beide finales heb kunnen winnen. Heel blij!”
Jos vult aan: “We hebben er hier in Spanje hard voor moeten werken. Ik was de hele week al niet tevreden over de afstelling van de motor en vanochtend hebben we de carburateur nog heel anders afgesteld. Daar waren we vandaag uiteindelijk heel blij mee. Het bleef echter zoeken, want de baancondities waren veranderlijk. Vandaag stond er bijvoorbeeld opeens een harde wind. Je moet in dit competitieve veld absoluut wakker blijven, maar Zuera heeft ons wel veel ervaring opgeleverd. Het is een snelle baan met snelle bochten, waar iedereen wel hard gaat. Omdat het geen technische baan is, kun je als rijder moeilijk het verschil maken. Ik vind dat Max het super goed heeft gedaan! Ik ben trots op hem. We hebben er samen met CRG, TM en onze monteur René hard voor gewerkt. Dit is een geweldig resultaat.”

fmp_5096

Onder toeziend oog van zijn vader Jos, die de TM-motoren waar Max mee rijdt tot in de puntjes tuned, ontving Max de lauwerenkrans in de vorm van een spectaculaire trofee. Nadat het Nederlands volkslied en de champagnedouche op het podium waren weggeëbd, kon de balans worden opgemaakt. En die slaat volledig uit in het voordeel van Max.
Na zowel in de eerste ronde op La Conca als het tweede weekend in Zuera maximaal te hebben gescoord, staan er maar liefst 170 punten achter de naam van Max. Hanley staat met 70 punten tweede in het WSK Euro Series KZ1 kampioenschap, Pex met 57 punten derde.
Met nog twee ronden te gaan – 21 april in het Italiaanse Sarno en 2 juni in Genk (België) – stevent Max dan ook hard af op de titel in dit Europese kampioenschap.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet