Chrono NK 2-takt

Chrono: Nieuwe winterkampioen Dylan Buys blikt terug op vier sterke wedstrijden in MiniMax

buys_podium

De Chrono Winterseries 2013 zijn afgelopen. In de MiniMax is Dylan Buys kampioen geworden. Het Nederlandse talent was in de Micro Max al een zware concurrent voor de rest van het veld en afgelopen twee races van de Chrono Winterseries bewees Buys ook zijn snelheid in de MiniMax. Zowel na de openingswedstrijd in Berghem als de slotmanche in Eindhoven prijkte de TonyKart rijder boven aan de uitslag. Voor AUTOSPORT.nl blikt Dylan Buys terug op twee schitterende wedstrijd weekends.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto’s: Michael Melis

De Chrono Winterseries gingen van start op de kartbaan in Berghem. Vrijdag al vertrok Buys met zijn vader en monteur Richard Scheffer richting Berghem. Na twee dagen te trainen stond zondag de eerste wedstrijd op het programma. “In de warm up reed ik een vijfde tijd. Voor de kwalificatie voerde we een kleine aanpassing door waardoor we normaal sneller zouden moesten gaan.” Toen de kwalificatie van start ging, ging Buys er even goed voor zitten. Eén top rondje bleek genoeg voor poleposition. “We waren echt super blij ook omdat we dit niet op nieuwe banden hadden gedaan en de rest wel.” Na de middag stond de eerste race van de dag op het menu. “In de Pre Finale was ik goed weg en kon een klein gaatje slaan naar de tweede. Helaas kon ik niet wegrijden doordat er op het rechte stuk zoveel wind stond. De hele race was ik in strijd met Sanne van Wagensveld. We deelden continue de koppositie tot de laatste ronde. Sanne plaatste einde rechtstuk een aanval maar ze verremde zich, ik kon binnen door voorbij en won de eerste overwinning” Tijd voor de laatste finale van de dag. Het was ondertussen flink beginnen regenen en dus moesten er wat aanpassingen doorgevoerd worden. ‘Het weer was vergelijkbaar met vrijdag, we wisten dus hoe de set up moest staan. De kart voelde tijdens de wedstrijd super goed aan, ik kon alles mooi controleren en richting de tweede overwinning van de dag rijden.”

Dankzij deze twee overwinningen stond Dylan Buys meteen bovenaan de tussenstand. Het zag er goed uit voor de slotwedstrijd, afgelopen weekend in Eindhoven.

buys

“Vrijdag 8 maart trokken we naar Veldhoven vlakbij het vliegveld van Eindhoven om ons daar voor te bereiden op de tweede wedstrijd van de Chrono Karting Open Winter Series. Het weer was super lekker een graadje of 12 a 14 en we konden lekker gaan afstellen.” Enkele dagen voor de wedstrijd werd Dylan Buys echter ziek. “Ik heb een weekje lang in bed moeten liggen vanwege de griep. We gingen dan op de vrijdag ook niet helemaal tot het einde door.” Toen de racedag dichterbij kwam veranderde het weer. De zon maakte plaats voor dikke wolken en regen. Op zaterdag trok Buys de baan weer op. “Tot de derde trainingssessie ging het goed en zaten we met de tijden goed in de top van onze klasse. Daarna hebben we een nieuwe set regenbanden gereden maar dit resulteerde niet in het gewenste resultaat. We bleven beetje hangen in de tijden terwijl de rest iets sneller kon gaan.”

Er werden wat aanpassingen aan de kart doorgevoerd, de leiding in het kampioenschap moest immers veilig gesteld worden. Na de training van zondag stond Dylan Buys op een derde plek. Rijder en monteur waren echter niet tevreden met de set up. Na wat aanpassingen aan de kart kwam de kwalificatie eraan. “De aanpassingen brachten nauwelijks een verbetering. Het chassis bleef maar glijden en we waren in de kwalificatie tijd maar tot een vijfde startplek gekomen. Dit was niet het gewenste resultaat waarvoor we naar Veldhoven waren gekomen.” 

Het zag er even minder goed uit voor Buys. Een vijfde startplek betekende starten vanaf de derde rij en dus moest Buys naar voren! Na een rondje wandelen over het circuit sprongen de lichten op groen. “Ik ging bij de start meteen van vijf naar één en kon een mooie voorsprong uitbouwen. Het chassis voelde helemaal top aan en de motor liep ook als kogel. Ik kon deze race winnen met een kleine zeven seconden voorsprong op de nummer twee. Dit was tevens een goede uitgangspositie voor de finale, want enkel daarin telden de punten.”

Dylan Buys mocht vanaf poleposition vertrekken in de finale. “De start was goed en ik kreeg daarmee een batterij karts achter me waaronder Storm Broer deze passeerde me en reed bij me weg in de tweede ronde. In de eerste ronden moesten mijn banden nog op temperatuur komen en in ronde 3 kon ik Storm Broer terug inhalen en proberen aan een voorsprong te werken. Dit lukte ook en na 15 minuten kwam ik als eerste over de streep met iets meer als zeven seconden voorsprong op de nummer Kay van Berlo en Storm Broer.”

Na vier wedstrijdoverwinning en twee dagoverwinningen werd Dylan Buys gekroond tot Chrono Winterseries kampioen 2013.“Ik wil zeker mijn vader moeder en zusje bedanken. Ze zijn er altijd voor me en dankzij hen kan ik dit allemaal waarmaken. Uiteraard bedank ik ook Richard Scheffer, mijn goede monteur. We gaan ons weer optimaal voorbereiden voor de rest van de races dit jaar in 2013”

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet