Diversen

Internationaal: Max Verstappen heerst in Lonato. Martijn van Leeuwen schitterend tweede!

De traditionele Wintercup in Lonato zit er op. Een dik pak sneeuw bedekte afgelopen week het kartcircuit waardoor het een échte wintercup leek te worden. Gelukkige raakte de baan tijdig rijklaar en konden heel wat Nederlanders en Belgen gaan racen. Spannende races in de KF3, KF2 en KZ2 maakte van de Lonato Wintercup opnieuw een succesvolle editie.

Tekst: Philippe De Roeck

In de KF3 kwamen er drie Nederlanders in actie. Op vrijdag moesten de heren aan de kwalificaties beginnen. Martijn van Leeuwen zette hier een zeventiende tijd neer. Jarno Opmeer werd 56e en Bard Verkroost 61e. Na de series van zaterdag kon enkel van Leeuwen zich plaatsen voor de prefinale. Hij reed ijzersterk naar voren en mocht de prefinale als derde starten. In die prefinale werd de Nederlander tweede. Hij mocht de finale aanvangen vanaf de eerste rij, naast Alessio Lorandi. Van Leeuwen kon de Italiaan niet voorbij in de finale en moest de winst laten aan Lorandi. Martijn van Leeuwen boekte wel een schitterende tweede plek in een sterk, internationaal veld. Daniel Ticktum mocht als derde mee op het podium.

0.001 seconden kwam Max Verstappen te kort op Aatu Molainen die de pole pakte in de KF2. Verstappen kwam twee weken geleden nog in actie in de KZ2 schakel klasse, dit weekend ging de Nederlander “back to basics” door een wedstrijd mee te rijden in de KF2.  De Belgen Sebastien Bailly en Axell Stasse  kwalificeerde zich als veertiende en 82e. Na de series zette Verstappen orde op zaken en pakte de eerste startplek over. Sebastien Bailly won enkele plaatsjes en mocht de prefinale van vanmorgen als twaalfde aanvangen. Axel Stasse die vorig jaar nog geselecteerd werd voor het RACB Stuurwiel haalde het niet tot in de prefinale. Vanaf pole moest Verstappen de winst laten aan de altijd snelle Nicklas Nielsen, Sebastien Bailly werd laatste. Tijd voor de finale waarin de Verstappen show weer verder ging. De Nederlander is nu al aan een dominant seizoen bezig op zijn CRG en wist Armand Convers en Martin Kodric achter zich te houden. De tweede zege, in twee weken tijd en dat in twee verschillende klassen is een feit. Bailly werd vanuit een uitzichtloze laatste startplaats in de finale toch nog zeventiende.

Heel wat Nederlanders in de KZ2 dit weekend. Onder hen zaten nog heel wat jonge wolven die aan hun eerste wedstrijd in de KZ2 toe waren. Tijdens de kwalificaties op vrijdag stond Arnaud Kozlinski van AVG Racing op de pole te blinken met zijn Birel. Paolo de Conto was niet ver af. Davide Foré werd derde. Yannick de Brabander, terug bij EGP werd sterk vierde. Rick Dreezen moest drie tienden toegeven en startte als zeventiende, net voor Wereldkampioen Bas Lammers op P18. Verdi Geurts werd 27e, Marijn Kremers 32e, Dylan Davies 33e, Riccardo Romkema op de Zanardi 42e, Jordi van Moorsel 44e en Guust Specken 45e. Paolo de Conto nam vooraan het commando over na de series. De Italiaan ging, de toch wel verrassende, Yannick de Brabander vooraf die een schitterende tweede plek voor de prefinale versierde. Ook Rick Dreezen had de weg naar voren gevonden en werd negende na de series. Bas Lammers volgde weer op de voet met P10. Verdi Geurts werd 18e. Romkema deed goede zaken en kwam tot een 21e plek. De andere Nederlanders moesten zich weten te plaatsen via de herkansingen helaas kon niemand zich plaatsen voor de prefinale, mede dankzij een erg chaotische startprocedure. De Conto bleef ook na de prefinale vooraan. De Italiaan won voor Ben Hanley en Riccardo Negro. Dreezen moest drie plaatjes toe geven en werd twaalfde. Bas Lammers werd 20e,voor Romkema op P30. De andere landgenoten kregen af te rekenen met pech. Zowel de Brabander als Geurts haalde de finish niet.

Paolo de Conto kon het ook in de finale helemaal afmaken en pakte de eerste winst van het seizoen voor Charles Leclerq die van de KF overkomt en Ben Hanley. Bas Lammers werd vijftiende, Riccardo Romkema 20e. Yannick de Brabander werd 24e, Verdi Geurts 26e. Rick Dreezen kende een moeilijke finale en finishte achteraan het veld op P29.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet