Chrono NK 4-takt

Rinus van Kalmthout rijdt zich in de kijker tussen internationale toppers in Euro Rotax Winter Cup

717h3827

Eind januari scoorde Rinus van Kalmthout tijdens de Winter Cupraces op het Spaanse Circuito Campillos direct twee podiumplaatsen. Afgelopen week moest de 12-jarige scholier de CITO-toets doen, waardoor hij de trainingen voor de Europese Rotax Winter Cup races 2013 moest missen. Dat weerhield de jonge Hoofddorper er echter niet van om zich op Campillos opnieuw in de kijker te rijden. In de finale op zondag reed hij van de elfde startpositie al snel naar een mooie derde plek. Daar bleek echter hoe sterk het internationale deelnemersveld, met karters uit de hele wereld is, want een klein foutje kostte hem direct enkele posities. In de laatste ronde werd de druk vol op de jonge karter gezet, waardoor hij zich uiteindelijk tevreden moest stellen met een twaalfde plaats.


Tekst: PR
Foto's: Bas Kaligi
s

Als voorbereiding op komend seizoen nam Rinus van Kalmthout deel aan de Rotax Winter Cup van het RGMMC, een internationaal kampioenschap waaraan toppers uit de gehele wereld meedoen. Met karters tot 15 jaar uit 13 landen, waaronder Engeland, Amerika en Japan, is de concurrentie enorm. Net als twee weken eerder kwam het team van Ton Vink met Dennis Tijs en Rinus van Kalmthout in actie op het kartcircuit van Campillos, vlakbij Malaga.

Marginale verschillen
Met zijn 12 jaar was Rinus van Kalmthout in de klasse junioren één van de jongste deelnemers. Omdat hij op school de CITO-toets moest doen kon de Hoofddorpse scholier niet deelnemen aan de voorbereiding op woensdag en donderdag, waardoor hij maar liefst 16 trainingen misliep. Toch wist de jonge Van Kalmthout na de kwalificatie, 3 zware heats en de prefinale zich als elfde te kwalificeren voor de grote finale.

rvk_start_juniors_717h3668

Van elf naar drie
Daar pakte de Nederlands kampioen Minimax 2012 zijn moment door een prachtige inhaalrace te rijden, wat hem na enkele van de in totaal 14 ronden zelfs op de derde positie bracht. Eenmaal op die mooie uitgangspositie aangekomen bleek dat in dit internationale geweld andere normen gelden, want een heel klein stuurfoutje kostte hem direct enkele posities. In de laatste ronde van de race verloor Rinus in een gevecht nog twee plaatsen, waardoor hij uiteindelijk met een twaalfde plek net buiten de top 10 eindigde.

Balen
Hoewel hij een sterke indruk heeft achtergelaten was de jonge Van Kalmthout na de finale niet tevreden. “Ik kon goed mee met de snelheid van de toppers en reed exact dezelfde rondetijd als de uiteindelijke winnaar Connor Hall. Aan het einde van de race sloeg de vermoeidheid toe, waardoor ik de tegenstanders die ik eerder gepasseerd had weer voorbij zag komen. Het was een zeer leerzame ervaring, jammer dat mijn voorbereiding niet optimaal was. Maar ik heb wel het gevoel dat ik in de loop van het seizoen meekan in dit internationale veld.”
Zijn TKP-teamgenoot Dennis Tijs kwam knap als vierde over de meet.
De overige Nederlanders behaalde de volgende posities; Lars Lamborelle 8e, Richard Verschoor 17e, Eline Chehin 18e, Wietske Visser 21e en Lorenzo van Riet 23e.

rvk_717h3749

Volgende races
Het volgende evenement op de agenda zijn de Winterraces op 10 maart op het circuit de Landsard bij Eindhoven. Daar kan Rinus van Kalmthout zich optimaal voorbereiden op de openingsraces van de Dutch Rotax Max Challenge welke een week later op hetzelfde circuit zullen plaatsvinden.

nr3z8733

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet