Diversen

Internationaal: Nederlanders ruiken aan Junioren podium. Xen de Ruwe wint bij de DD2

De Rotax Wintercup in Campillos zit er op. Vandaag stonden de prefinale en de alles beslissende finale op het programma. Bij de Junioren kwamen de Nederlanders erg kort tot het podium. Sam Schippers deed het verdienstelijk in de Rotax Senioren en Xen de Ruwe verdient dan weer alle lof voor zijn winst bij de DD2 na een dramatische kwalificatie op vrijdag.

Tekst: Philippe De Roeck

Connor Hall domineerde de finale van de Rotax Junioren. Josh Price vertrok vanaf pole na winst van de prefinale. Lars Lamborelle werd hierin derde en vertrok net achter Price op de tweede rij. Bij het op groen springen van de lichten maakte Price een uitstekende start, ook Lamborelle was sterk weg en volgde in het spoor van de Britt. Dennis Tijs en Rinus van Kalmthout wisten de brokken te vermijden en kwamen de eerste ronde goed door. In de tweede ronde plaatste Lamborelle een aanval op de leiding. De DFK rijder ging voorbij aan Price die hierbij naast de baan geraakte en als laatste terug moest aansluiten. Lamborelle kon de kop maar één rondje vast houden. Connor Hall, Yu Zhou en Thomas Preining kwamen allemaal in één keer voorbij de Nederlander. Lamborelle verloor wat plaatsen en kreeg Tijs en van Kalmthout op bezoek. Het trio vooraan reed langzaam maar zeker weg van de rest van het veld, aangevoerd door Dennis Tijs. Van Kalmthout kwam nog tot een vijfde plek maar viel later terug naar P11. Ook Lars Lamborelle was aan een comeback bezig maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zevende plek. Connor Hall kreeg geen bedreiging meer en wist een mooie eerste overwinning in 2013 te boeken. Preining en Yu Zhou hadden nog enkele mooie gevechten. Uiteindelijk was het Zhou die de bovenhand haalde en tweede werd, voor Thomas Preining. Dennis Tijs kwam erg kort bij het podium maar haalde het met een vierde plek net niet. Ook Richard Verschoor, Eline Chehin, Wietske Visser en Lorenzo van Riet konden zich plaatsen voor de finale. Verschoor werd zeventiende, Chehin achttiende, Visser 21e en van Riet 23e.

De kwalificaties in de DD2 verliepen dramatisch voor Xen de Ruwe. De snelle Belg kwam zelfs niet aan rijden toe door niet  reglementaire tape op de radiator. Vandaag zette de Ruwe echter de puntjes op de “i” en pakte een enorm verdiende revanche. Na een slechte start waarbij hij terugviel tot een vierde plek klom de Ruwe plaatsje per plaatsje op naar voren. Achttien ronden later kwam de FK rijder als eerste over de streep. Sean Babbington kon de Ruwe goed volgen maar kreeg het gat van 0.4 seconden niet dicht gereden en kon dus geen aanval plaatsen. Shaun Slavin werd derde op meer als twee seconden. Meindert van Buuren ging niet van start, Christophe Raymakers kende een lastige race, kon de strijd met de concurrentie niet aangaan en werd veertiende.

Harrison Scott vertrok vanaf pole voor de finale bij de Senioren. Naast hem stond Ed Brand. Rij twee werd volgemaakt door Harry Webb en James Singleton. De enige Nederlander, Sam Schippers mocht als dertiende aan de finale beginnen. Ed Brand nam al vanaf de start de eerste plek van Scott over. Sam Schippers schoof meteen op tot een elfde plek. Scott en Europees en Wereldkampioen bij de Junioren, Harry Webb schoven voorbij Brand die zo als derde moest inpikken. De Britten bleven vooraan domineren. Enkel Jiri Froman vormde een spelbreker. Hij nestelde zich binnen de Britse top zes. Harry Webb bleef ijzersterk vooraan. Scott volgde op een kleine halve seconde en naderde tot op 0.050 maar kon zijn landgenoot niet passeren. Webb haalde het voor Scott en Hughes. Sam Schippers werd mooi tiende

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet