Diversen

Internationaal: De Amerikaanse pechduivel van Max Verstappen, Ardigo wint SKUSA Supernationals

ardigo_skusa Afgelopen weekend was het weer zo ver. Eén keer per jaar, op het einde van het seizoen steken de Europese toprijders de grote plas over richting Amerika om de strijd aan te gaan tijdens de SKUSA Supernationals in Las Vegas. Het parkeerterrein van het Rio Grand Hotel en Casino werd omgetoverd tot een stratencircuit. Bas Lammers, Rick Dreezen, Jorrit Pex, Max Verstappen en Milan Dontje waren onze landgenoten die aan de start stonden van dit schitterende event!

Tekst: Philippe De Roeck Foto's:Canadian Karting News

Vrijdag begon met het rijden van de kwalificatie. In de KZ2 was Max Verstappen de snelste op een baan met zo goed als geen grip. De pole was echter heel nipt want Marco Ardigo, fabrieksrijder van TonyKart zette een tijd neer die slechts 0.029 trager was dan die van Verstappen. Patrik Hajek klokte een derde tijd, één plaatsje beter dan de Belg Rick Dreezen die na zijn contract verlenging bij TonyKart gemotiveerd aan de start stond. Jorrit Pex was de man op een zesde plek. Ook hij toonde heel wat snelheid en een zesde startplek voor de series bood alle mogelijkheden. Bas Lammers parkeerde de Praga net binnen de top tien op een tiende plek.

In de S2 klasse, waar Milan Dontje aan de start stond ging de poleposition naar Billy Musgrave. Milan Dontje reed naar een veertiende tijd op 46 deelnemers.

bas_lammers_skusa Tijdens de series op vrijdag en zaterdag was Verstappen nog steeds ongenaakbaar. Hij won alle drie de series en stond vooraan op de grid voor de grote finale van zondag. Tijdens die finale was Verstappen nog steeds snel onderweg tot het noodlot toesloeg. De snelheid van de Nederlander was weer geweldig maar het was niet de eerste keer dat het materiaal er geen zin meer in had. Verstappen moest zijn leiding afgeven door een falende bougie. Na acht ronden zat het Amerikaanse avontuur van Verstappen er op. Marco Ardigo die al het gehele weekend genoegen moest nemen met een tweede plek kwam aan kop en won. De ervaren Italiaan pakt de zoveelste beker in zijn carrière. Anthony Abasse noteerde de snelste rondetijd maar Ardigo was al gaan vliegen waardoor de Fransman tweede werd voor Patrik Hajek. Bas Lammers kwam net niet op het podium. Hij werd vierde, Jorrit Pex vijfde. Ook Rick Dreezen bleef niet gespaard en moest in de vierde ronde al uitstappen.
maax_verstappen_jos_verstappen_skusa Voor Milan Dontje, uitkomend in de S2 klasse zag het er evenwel nog slechter uit. De Racing Against Cancer rijder vermaakte zich goed op het Amerikaanse asfalt maar een goede klassering bleef uit. Na afloop was Dontje dan ook ontevreden van het resultaat. “Het was geen goede week in Las Vegas. De motor was absoluut niet goed waardoor ik drie tienden verloor, enkel al op het rechte stuk. De series verliepen net wat beter en ik kon toch wat naar voren rijden.” Helaas voor Dontje werd het bij de start van finale wel erg warm. “We moesten echt lang wachten voor de lichten groen werden. De motor werd veels te warm door het lange wachten.” Toen de race eindelijk van start ging liet de koppeling het ook nog eens afwachten. “Iedereen vloog over me heen, ik kon geen ronde rijden…” rick_dreezen_skusa
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet