GrandFinals

Internationaal: Nederlanders en Belgen op jacht naar eremetaal tijdens Rotax Grand Finals!

jun_esmeijer

Op 28 november breekt het Rotax geweld voor een laatste keer dit seizoen los. Al voor de dertiende keer staan de Rotax Max Grand Finals op het programma. Na een succesvolle laatste editie in de Verenigde Arabische Emiraten met Ukyo Sasahara, Ben Cooper, Piere Luc Oulette en Christiano Morgado als Wereldkampioenen mogen 246 rijders dit jaar racen op de schittterende Kartodromo International in de Algarven in Portugal.

 

Tekst: Philippe De Roeck: Foto’s: Fotogeplaatst.nl

Het nieuwe kartcomplex is gelegen naast het autocircuit van Portimao.  Onder andere de Blancpain Endurance Series, het WK GT1 en WK Toerwagens zijn hier al te gast geweest. Maar ook het kartcircuit heeft zijn positieve kanten al bewezen. Zo zijn de WSK Euroseries vorig jaar nog neergestreken op het kartcircuit. De grote veiligheid op en rond het circuit en de goede inhaalmogelijkheden zijn ook Rotax niet ontgaan.

Op zaterdag 24 november gaan de Grand Finals officieel van start. Op die dag staat de rijderregistratie op het programma. Zondag is al meteen een belangrijke dag. De karts worden opgesteld op het circuit en zullen een eigenaar toegewezen krijgen. Wie dat zal worden, weten we na de loting. De Junioren zullen aan de slag gaan op beroemde Italiaanse Birel chassis. De Senioren gaan van start op het Franse Sodi. Voor de DD2 stelt Mach1 een chassis ter beschikking. Ook Haase is weer van de partij en zal chassis’ leveren voor de DD2 Master klasse. Maandag kunnen de rijders voor de eerste keer de baan verkennen. Dat kan gebeuren tijdens één training van 20 minuten. Ook op dinsdag kan er getraind worden in twee sessies van vijftien minuten. Woensdag staat de vierde en laatste training op het programma en wordt het rubber uitgedeeld waarmee de rijders aan de slag kunnen. In de namiddag worden de transponders op actief gezet en kan de kwalificatie beginnen. Die kwalificatie is belangrijk met het oog op donderdag. In de ochtend is er nog een training van tien minuten. In de namiddag beginnen de series. De Junioren zullen telkens series rijden van zeven ronden. De Senioren, DD2 en DD2 Masters rijden telkens elf ronden. Vrijdag is al de voorlaatste dag van de Grand Finals. Ook die dag staat in het teken van het rijden van series. In de namiddag wordt er dan ook een tussenstand opgemaakt en gaan de second chance heats van start. Voor zij die niet rechtstreeks geplaatst zijn voor de finaledag is dit de laatste kans voor een plaats in de prefinale en finale van zaterdag.

Voor één keer is niet “Sunday finals day”. De finales van de Rotax Grand Finals vinden al jaren plaats op zaterdag. In de voormiddag werken de rijders de prefinale af. Om 13u40 gaat dan de Junioren finale van start, gevolgd door de DD2 Masters, de Senioren en de DD2 die als laatste mogen strijden voor de Wereldtitel.

 

img_0099

Vorig jaar op de Al Ain Raceway bewezen de Nederlanders en Belgen al dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Zo werd Jordi van Moorsel vierde in de finale van de Junior Max nadat hij het jaar voordien in LaConca nog Wereldkampioen werd. Ook Finn Kooijman en Guust Specken lieten dat jaar van zich horen. Zij werden in de grote finale zevende en achtste. In de DD2 vonden we drie landgenoten terug in de top tien. Mathias Detige, Roy Bakker en Xen de Ruwe. Zij werden respectievelijk achtste, negende en tiende. Bij de DD2 Masters pakte Danny Brand met een schitterende tweede plek nog een podium. Christophe Adams werd toen zesde.

Ook dit jaar zullen onder de 246 rijders uit 60 landen heel wat Nederlanders en Belgen zitten. Bij de Rotax Junioren beginnen we met Janneau Esmeijer. De vice Europees kampioen in 2012 bewees in uitstekende vorm te verkeren dankzij het winnen van de Rotax International Open, vier weken geleden in Zuera. Esmeijer verscheen toen aan de start op een TonyKart maar heeft pas ook al wat testkilometers afgelegd achter het stuur van een Birel chassis. Pepijn Steeman hengelde zijn ticket binnen na de Belgian New Leading Series. De Nederlanders, normaal uitkomend op een Gillard van DFK reed de laatste Chrono wedstrijd in Genk al op een Birel om het chassis te leren kennen. Tijdens diezelfde Chrono wedstrijd was het Stefano van Galen die zijn ticket voor Portugal te pakken kreeg. Verder zullen ook Sam Schippers, die zijn laatste GrandFinals in de Junioren zal rijden, en Lars Lamborelle afreizen naar Portimao.

Drie Nederlanders verdedigen de Hollandse eer in de Rotax Senioren. Berry Torenvliet, WillemJan de Loos en Jordi van Moorsel zijn de afgevaardigden die het zullen moeten waarmaken. Zij krijgen concurrentie uit Belgische hoek van Michael Cool. De Belgisch kampioen heeft ervaring genoeg en ook hij zal alles geven voor een goed resultaat!

Mathias Detige is de Europese kampioen in de DD2 klasse, Xen de Ruwe pakte in diezelfde klasse de BNL titel. Beide Belgen zijn misschien wel de grootste kanshebbers op een het eremetaal in een felbevochten DD2 veld waarin ook de Nederlanders Roy Bakker en Leon Visser zullen starten.

Verder zijn er nog de DD2 Masters. Ook hier sturen Nederland en België enkele titelkandidaten richting Portugal. Voor België is dat Christophe Adams, voor Nederland zal Dennis Kroes zijn kunnen tonen aan het Portugese publiek.

img_0951
Vanaf dag één kan u op AUTOSPORT.nl terecht voor resultaten, nieuws en foto’s die gemaakt zullen worden door Fotogeplaatst.nl. Ook op onze Facebook pagina AUTOSPORT.nl/karting zullen regelmatig updates komen vanuit Portimao!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet