Diversen

Moeilijke omstandigheden tijdens slotweekend NK 4-takt Sprint

Voor de laatste race van het seizoen bezocht het Nederlands kampioenschap 4-takt Sprint de baan in Berghem. De raceomstandigheden waren niet al te gemakkelijk dit weekend. Op zaterdag had het de gehele dag geregend en op zondag regende het gedurende de middag ook. Hierdoor moesten de rijders op de racedag kiezen tussen droge en regenopstellingen. Dat voor de toeschouwers de races wat interessanter maakten.

Tekst: PR

Cadet 160
De laatste race van het seizoen kent een bijzonder groot startveld. Bij de Cadetten zien we dit weekend drieëntwintig rijders verschijnen aan de start. Dit is meer dan elke andere race in dit seizoen. De kwalificatietijden liggen om die reden erg dicht bij elkaar. In de kwalificatie zien we Robin Swagemakers bovenaan eindigen met een tijd van 1:10,053. De tweede plaats is voor Mike van Vugt met een tijd van 1:10,098, een minimaal verschil van een luttele 0,045 van een seconde. De derde plaats is voor Senna van Walstijn. Senna heeft een tijd neergezet van 1:10,122. De gaten blijven in de kwalificatie zo klein; de eerste zes rijders zitten binnen een seconde van elkaar.

Race 1
Gedurende het hele weekend moet er veel rekening gehouden worden met het weer. In de eerste race is het droog, betekent dat de eerste race een hele andere strategie vereist dan de tweede (waar het wel ging regenen). Bij de start van de eerste race zien we Mike van Vugt een goede start hebben, hij weet het Robin Swagemakers bijzonder moeilijk te maken, maar slaagt er niet om de eerste plaats in handen te krijgen. Senna van Walstijn die vanaf de derde plaats start, kan snel de leiding in handen nemen. Mike van Vugt en Robin Swagemakers die de race vanuit de eerste twee posities aanvingen, zijn al snel terugverwezen naar de derde en vierde positie. Demi Kleingeerts heeft in de tumult van de eerste ronden de tweede plaats in kunnen nemen. Dit speelt zich in de eerste ronden af. Daarna neemt Senna van Walstijn het heft in handen. Senna van Walstijn geeft het tempo aan en slaat een gat tussen hem en de andere rijders. Senna zal deze positie niet meer afgeven. Als de vlag wordt gezwaaid komt Senna als eerste over de finish. De tweede plaats is voor Mike van Vugt. De derde positie is voor Demi Kleingeerts.

Race 2
Bij de start van de tweede race komt de regen naar beneden. Senna van Walstijn heeft de eerste race met overmacht gewonnen en heeft dus het voorrecht om vanaf de eerste rij te starten. Als het startsignaal wordt gegeven is Senna van Walstijn goed weg, kan de leiding behouden. Echter, zoveel rijders door de eerste natte set bochten veroorzaakt wat problemen. In de tweede bocht van de eerste ronde verliest Senna van Walstijn een aantal plaatsen; hij zakt terug tot het middenveld. De leiding is op dat moment in handen van Mike van Vugt. Hierdoor komt de hele startvolgorde te verschuiven. Eigenlijk is het de vraag, omdat Senna van Walstijn zo hard ging in de eerste race, of het hem gaat lukken om de leiding weer terug te nemen. De kans daarop lijkt kleiner als Senna van Walstijn nogmaals de bocht mist bij het aanremmen. Dat het moeilijker is om in de regen te rijden laat zich zien in de verschillen in snelheid. Waar het de eerste race erg close was in deze klasse, valt dat nu heel erg mee. Gelukkig voor sommige rijders stopt de regen met vallen halverwege de race. Op dat moment zijn de kaarten al verdeeld in deze race. Senna van Walstijn worstelt met de andere rijders om vooruitgang te kunnen boeken; hij komt echter in deze fase niet verder dan een zevende plaats. Mike van Vugt heeft de leiding in het begin van de wedstrijd in handen gekregen en heeft deze niet meer weggegeven. Als de finishvlag valt komt Mike van Vugt als eerste over de streep gevolg door Luciano Kensenhuis op drie en een halve seconde verschil. De derde plaats is voor Demi Kleingeerts, die dan op tien seconden verschil rijdt met de leider in de wedstrijd.

Bij de dagklassementen staat de naam van Mike van Vugt bovenaan met drieënzestig punten. Daaronder staat Senna van Walstijn genoteerd met een puntentotaal van achtenvijftig. De derde plaats is voor Luciano Kensenhuis, met een puntentotaal van zevenenvijftig.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet