Diversen

Rinus van Kalmthout dankzij twee zeges in Genk Nederlands kampioen

480_rvk_kampioen_6250

Met twee fraaie zeges heeft karter Rinus van Kalmthout in Genk op overtuigende wijze het kampioenschap in de Minimax-klasse van de Dutch Rotax Max Challenge op zijn naam geschreven. De 12-jarige Hoofddorper wist dat hij zijn grootste rivaal Richard Verschoor moest verslaan om hem in het klassement te passeren. Nadat de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout de eerste race met ruim 8 seconden voorsprong had gewonnen en Verschoor gediskwalificeerd werd, was de titel echter al meteen een feit. Toch besloot Van Kalmthout ook de laatste race te rijden. “Ik wilde graag laten zien dat ik terecht kampioen ben worden. Toen ik na de start terugviel naar de zevende positie ben ik er echt voor gaan zitten en kon ik ronde na ronde posities goedmaken. Met nog een paar ronden te gaan lag ik aan kop en zo konden wij op de mooist mogelijke manier het kampioenschap vieren”, vertelt de jongste Minimax-kampioen sinds jaren.

Fotografie: Michael Melis

In de aanloop naar het laatste evenement op de kartbaan in Genk heeft Rinus van Kalmthout flink getraind om optimaal aan de start te verschijnen. In de wetenschap dat hij Richard Verschoor moest verslaan om de titel in de Minimax-klasse veilig te stellen sloeg de jonge Hoofddorper in de kwalificatie direct toe. Hij reed de snelste tijd en kwalificeerde zich op poleposition, terwijl zijn rivaal niet verder kwam dan de zevende positie.

480_rvk_kampioen_4844

Code rood
Na een prima start ging Rinus van Kalmthout als raceleider de eerste bocht in, maar achter hem ging het flink mis toen diverse rijders elkaar raakten. De race werd afgevlagd met een code rood en pas na een kwartier oponthoud konden de karters zich weer opstellen voor de herstart. Opnieuw was de jonge Van Kalmthout perfect weg en konden zijn achtervolgers hem niet bijhouden. Toen achter hem flink gevochten werd om de tweede positie had de raceleider vrij spel en won hij de race met ruim acht seconden voorsprong op nummer twee Aaron Valster en nummer drie Gijs Busser. Richard Verschoor kwam als vierde over de meet, maar werd na de race gediskwalificeerd omdat zijn kart niet conform het technisch reglement was.

Kampioen
Deze diskwalificatie betekende dat zijn voorsprong in het klassement nu zo groot was, dat hij in de tweede en laatste race van het seizoen niet meer door zijn concurrenten achterhaald kon worden en dus was de titel voor Rinus van Kalmthout al binnen. Hoewel hem werd geadviseerd deze laatste race niet te rijden, wilde de jonge kampioen toch ook deze laatste race starten. “Ik wil laten zien dat ik terecht kampioen ben geworden”, sprak Van Kalmthout nog altijd strijdvaardig.

480_rvk_kampioen_5988

Inhaalrace
De start van de tweede race was echter matig en de kersverse kampioen viel vanaf pole terug naar een kansloos lijkende zevende plek. Op dat moment kreeg de Hoofddorper echter de temperatuur goed in zijn banden en begon hij aan een fantastische inhaalrace. Nadat hij eerst het gat naar de nummer zes had dichtgereden passeerde hij deze vlotjes, om vervolgens ronde na ronde posities te winnen. Met nog enkele ronden te gaan zat hij raceleider Luc Willemse op de hielen, waarna hij hem passeerde met een mooie inhaalactie. In de resterende ronden bouwde hij zelfs nog een voorsprong op van anderhalve seconde en was zijn wens om de titel met een optimale prestatie te pakken uitgekomen.

300_rvk_kampioen_9451

Prima samenwerking
Na de race werd de jonge Van Kalmthout getrakteerd op een champagnedouche en was er voor hem een prachtig T-shirt voor zijn kampioenschap. “Maar ik heb dit niet helemaal alleen gedaan”, zei de trotse kampioen. “Mats van den Brand heeft mij het hele seizoen perfect begeleid en ook mijn team TKP en JVD Tuning hebben mijn kart steeds optimaal aan de start gezet. Daarom is dit kampioenschap een beloning voor ons allemaal en ik wil iedereen daar hartelijk voor bedanken!”

480_rvk_team_9436

Internationaal
Volgende week zondag staat er een groots Nederlands Kampioenschapfeest op de agenda in evenementenhal De Fabrique te Utrecht. Toch kan de jonge kampioen het niet laten om alvast even vooruit te kijken. “Volgend jaar stap ik over naar de junioren en dan wordt het echt serieus. Daar moet ik racen tegen coureurs tot en met 15 jaar en gaan we ook internationaal rijden. Dan gaan we ook naar circuits in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België, dus dat wordt een druk jaar voor ons. Maar ik ben daar nu klaar voor en heb er ook erg veel zin in”, besluit de Nederlands kampioen Minimax 2012.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet