Diversen

International: Joel Affolter en Dave Blom strijden om Wereldtitel in Bahrein

56 piloten streden afgelopen weekend in Sakhir voor de wereldtitel U18 Academy. Na twee wedstrijden eerder dit jaar in Braga en Angreville trok het kampioenschap naar het Midden Oosten. Op een schitterende baan in een schitterende omgeving ging het gevecht verder met Joel Affolter en Dave Blom in de strijd.

Tekst: Philippe De Roeck

Sevan Gaga ging op vrijdag aan de haal met de pole position. Antoine Hubert zette zijn FormulaK op een keurige tweede plek. Sam Webster zette een derde tijd op de tabellen. Dave Blom kwam in de kwalificatie tot een 38e plaats. Joel Affolter kwam niet aan rijden toe. Affolter, ingeschreven op een Intrepid moest als laatste van start in de series.

In die series toonde Affolter wel zijn kunnen door telkens plaatsen goed te maken. Joel Affolter kon de voorlaatste dag als 21e afsluiten. Voor Dave Blom zag het er nog beter uit. Blom reed telkens uitstekende series en wist zich als vijftiende te kwalificeren voor de prefinale, een dag later. Graham Mattew was in de oliestaat de snelste op zaterdag en pakte dankzij winst in alle drie de series overtuigend de pole.  Joseph Mawson was echter niet ver en ook Antoine Hubert was snel onderweg. De Australiër en Fransman mochten respectievelijk als tweede en derde van start. Charles Leclerc sneed als een mes door de boter doorheen het veld. Komende van een zesde startplek liet hij in de prefinale een goede indruk na door als winnaar over de streep te komen. Martin Henchel Mortensen maakte maarliefst tweeëntwintig plaatsen goed en kwam na Leclerc als tweede over de Bahreinse meet. Ook Benjamin Barnicoat, teammaatje van Leclerc, deed goede zaken door als derde te finishen. Graham Mattew, de polestitter kwam pas als viertiende over de streep. Drie plaatjes verder was Dave Blom de eerste Nederlander. Joel Affolter kende een lastige prefinale en kwam als 28e voorbij het zwart-wit geblokt.

Tijdens de grote finale haalde Joseph Mawson zijn slag thuis. De Australier kwalificeerde zich op zaterdag als derde en kwam als vierde over de streep in de prefinale. Vanaf die vierde plek knalde TopKart rijder naar voren, ging voorbij aan Barnicoat en Leclerc en won de laatste ronde van het U18 Wereldkampioenschap. Beide ART GP rijders, Charles Leclerc en Benjamin Barnicoat werden respectievelijk tweede en derde. Dave Blom reed sterk maar verloor toch wat plekken in de finale. De jonge Nederlander kwam als 30e over de streep, net achter Joel Affolter die 29e werd.

Henry Easthope kwam afgelopen weekend niet echt in het verhaal voor maar dankzij constante prestaties in Braga en Angreville is hij wel de nieuwe Wereldkampioen. Charles Leclerc kende dan weer een uitstekend weekend in Bahrein maar de Fransman komt net één puntje te kort voor de titel. Antoine Hubert is derde in de einduitslag. Dave Blom staat in diezelfde uitslag als 21e, net voor Affolter op P22. Jordi van Moorsel is dit weekend actief in Genk voor het Chrono Kampioenschap. Ondanks zijn afwezigheid in Bahrein staat de Nederlander toch op een 26e plaats in de eindklassering.  

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet