Chrono NK 2-takt

Chrono: Vuurwerk tijdens voorlaatste Chrono in Berghem

van_berlo2_2
De Rotax Max Karavaan heeft eindelijk weer eens een ‘thuiswedstrijd’, op het circuit van Berghem. Dit prachtige Brabantse circuit is zeer populair bij de rijders. Meerdere lay-outs zijn mogelijk. Dit weekend was er door de organisatie voor de Estoril variant gekozen, een mooie snelle variant die garant zou staan voor mooie wedstrijden. Ondanks de aanstromende herfstvakantie waren toch behoorlijk wat coureurs naar Berghem afgereisd om de voorlaatste wedstrijd van het seizoen te gaan rijden. De vrijdag en de zaterdag waren qua weer behoorlijk slecht. De zondag was daarentegen een prachtige dag.

Tekst: Heidi Montfoort, Foto’s: Fotogeplaatst.nl

Micromax, de volle winst voor Van Berlo

Met 13 rijders is deze klasse een lust voor het oog. Als het veld voorbij komt, lijken het een stel bromvliegen, maar als het gas na de start opengedraaid wordt laten deze kleine rijders en rijdsters zien wat een snelheid er gehaald kan worden uit de geknepen Rotax 125 Max.
In de kwalificatie is het Storm Broer die de snelste ronde uit zijn kart weet te persen. Op slecht 88/00 van een seconde is het de sterk rijdende David Liwinski die de tweede plek voor zich op weet te eisen. Daarachter is het ongekend spannend. Niet minder dan zes rijders knokken om de derde plek. Om ze maar even snel op te noemen; Heijmans, Delnoij, Versluis van Berlo, Haverkort en Willemse. Het onderlinge verschil wordt in hondersten van seconden geschreven, maar uiteindelijk is het van Berlo die in de zevende ronde de derde tijd neerzet.
Bij de start is van Berlo onmiddellijk weg. Magistraal rijdend stuurt hij ronde na ronde verder weg van de achtervolgers om aan het einde van de manche ruim 15 seconden voorsprong te hebben. De drie achtervolgers wisselen meerdere keren per ronde van positie, maar aan het einde van de race is het Storm Broer die zijn hoofd koel houdt en tweede wordt. Derde wordt Liwinski, die maar net Haverkort van het lijf kan houden.
Vol vertrouwen start Van Berlo van de pole position. De tweede manche gaat van start en weer is Van Berlo weg. Niet zo dominant als in de eerste manche, maar hij heeft de kop en geeft hem niet meer uit handen. Erachter gaat er van alles mis. Als eerste is er in het achterveld een crash waardoor Beau Heijmans, Storm Broer, Sam de Witte en Jarno Versluis de strijd moeten staken. Teleurgesteld volgen zij de spannende race vanaf de marshallposten. Even later gaat het in de subtop ook even mis. Lewinski staat er even naast en mag in de achtervolging. Haverkort heeft zich los weten te rijden en gaat in de achtervolging op Van Berlo. Hij zal hem niet inhalen, maar wordt wel heel mooi tweede. Daan Willemse kent een goede manche en finisht derde. Dit geeft de volgende daguitslag.

Rookies:

1/.          Daan Willemse
2/.          Jean Pierre Delnoij
3/.          Beau Heijmans

Micromax Algemeen:

1/.          Glenn van Berlo
2/.          Kas Haverkort
3/.          David Liwinski

Minimax klasse, Richard Verschoor oppermachtig

24 minimaxen, een geweldig startveld. Bij de kwalificatie blijft het tot het laatst aan toe spannend. In de allerlaaste ronde pakt Verschoor de pole. Slechts 7/00 van een seconde scheiden hem en degene waar hij steeds mee stuivertje aan het wisselen was; Gijs Busser. Daarachter zijn het vijf rijders die hard strijden om de derde plek. Rinus van Kalmthout weet het in zijn voordeel te beslissen en wordt derde. Het doet verder niets af aan de goede prestatie van Luc Willemse, Leonard Hoogenboom, Dikkie van der Wal en Aaron Valster. De top drie is maar nipt buiten hun bereik.

De eerste manche gaat van start. Na enkele ronden komt de top drie los van de rest. Busser pakt in de eerste ronde de kop, maar dan komt Verschoor binnendoor. Hij rijdt aan kop en zal die positie niet meer uit handen geven. Gijs Busser rijdt op de tweede plek met vlak achter hem een ontketende Van Kalmthout. Het gat tussen de top drie en de achtervolgers wordt groter. Luc Willemse leidt de achtervolgers, maar de snelheid van de kopgroep is te groot. Verschoor wint de race, gevolgd door Busser en Van Kalmthout.
De tweede manche lijkt in de uitslag op de eerste, maar de race is totaal anders. Verschoor is weg en blijft weg. Hij slaat een behoorlijk gat naar de nummer twee. Het is Rinus van Kalmthout die er in geslaagd is om Gijs Busser in te halen. De top drie weet een gat van ruim 10 seconden te slaan naar de achtervolgers. Magistraal rijdt Richard Verschoor zijn Tonykart voor de laatste keer dit weekend over de finishlijn. Pole position, manche 1 én manche 2 staan op zijn naam. Hij wint overtuigend de dag. In de manche is het uiteindelijk Van Kalmthout die de tweede plaats zeker stelt, gevolgd door Gijs Busser. Dit levert de volgende daguitslag op:

Rookies:

1/.          Dikkie van der Wal
2/.          Lorenzo van Riet
3/.          Kay van Berlo

Minimax Algemeen:

1/.          Richard Verschoor
2/.          Gijs Busser
3/.          Rinus van Kalmthout

Max junioren, overwinning voor Van Galen

Aan de kop van het kampioenschap is het spannend. In deze klasse zijn de eerste tickets te vergeven. Deze tickets geven recht op deelname aan de Grand Finals, waar de kampioenen van de verschillende landen het tegen elkaar op gaan in Portugal. De onderlinge verschillen zijn erg klein. Dat blijkt ook wel in de kwalificatie. De volledige top 10 zit binnen drie tiende van een seconde. Van Galen heeft de pole te pakken, maar het gaatje naar de nummer twee, Sam Schippers, is slechts acht duizendsten van een seconde. Patrick de Hoop stuurt zijn Energy naar een derde plek, vlak voor de steeds sterker rijdende Duncker.
De eerste manche gaat van start, en het is een beetje duwen en trekken. De 26 junioren weten er altijd een geweldig spektakel van te maken. Het is Sam Schippers die zijn overstap naar Formula K beloond ziet worden met een eerste positie na de eerste serie bochten. Duncker is dan inmiddels al vanaf de vierde plaats naar de tweede plaats gegaan. Dennis Tijs completeert de top drie. Er wordt hard gereden aan de kop. In de vierde ronde pakt Duncker de leiding. Voor het eerst rijdt hij vooraan. Stabiel rijdend maakt hij gebruik van het gevecht dat achter hem begint. Meijer, Van Galen, Schippers en Tijs. Ze maken er een mooie show van. Uiteindelijk is het Van Galen die tweede wordt achter de sterk rijdende Nick Duncker. Derde is het Sam Schippers die in de laatste ronde een gaatje heeft weten te slaan naar Tom Meijer.
De tweede manche start met Duncker op kop. Ronde na ronde houdt hij zijn voorspong op v

Van Galen. Lamborelle is ook aangesloten. In de zevende ronde maakt Van Galen de inhaalactie. Lamborelle glipt mee en Duncker valt terug naar drie. Waar bijna niemand echt op let is Casper Dielissen. Gestart vanaf een elfde plek komt hij ronde na ronde dichter bij de kop. In de 16e ronde is het zover, Dielissen neemt de eerste positie over en verwijst Van Galen naar de tweede plek. Lamborelle zit erachter en houdt de derde plek. Duncker, inmiddels teruggevallen naar een vijfde plek, weet nog een positie goed te maken vlak aan het einde van de race. Zo finisht de race. Dielissen 1, Van Galen 2 en de derde plek is voor Lamborelle. Een opmerkelijke race. Beide manchewinnaars winnen vandaag allebei voor het eerst een manche. Dit levert de volgende uitslag op:

Rookies:

1/.          Nick Duncker
2/.          Casper Dielissen
3/.          Tom Meijer

Algemeen:

1/.          Stefano van Galen
2/.          Nick Duncker
3/.          Sam Schippers

samschippers_2

Max Olympisch. Overwinning voor Pietjan Roggeveen

Kampioenschapsleider Christian Kuijer niet aan de start. Dat gaf de concurrentie goede hoop. 12 rijders aan de start en de kwalificatie is een prooi voor Dominique Snoeks. Het gat naar de achtervolgers is niet groot, maar voldoende om de eerst plek te bemachtigen. Bob Oort pakt de tweede plaats. De derde plek is voor Daan Klabbers. De eerste manche gaat van start en de beide Gillard rijders, Pietjan Roggeveen en Mark Smit hebben wat goed te maken na hun matige kwalificatie. Het is Pietjan Roggeveen die een geweldige opmars maakt, de eerste plaats pakt en de voorsprong uitbouwt. Daarachter is het Mark Smit die inmiddels de tweede plaats heeft veroverd en verwoede pogingen doet om zich Daan Klabbers van het lijf te houden. Dat lukt; Smit wordt tweede voor Klabbers.
De tweede manche gaat van start. Roggeveen en Smit gaan verder met waar ze de eerste manche mee eindigden; vooraan rijden. Alsof ze met een touwtje aan elkaar vastzitten gaan de beide rijders achter elkaar aan over het circuit. De achtervolgers hebben het nakijken. Aan het einde van de manche is het Roggeveen die een tiende van een seconde voor Mark Smit zijn kart over de finishlijn heen rijdt. Tweede dus Mark Smit. De derde plek is voor de sterk rijdende Daan Klabbers. Dit levert de volgende daguitslag op:

1/.          Pietjan Roggeveen
2/.          Mark Smit
3/.          Daan Klabbers

DD2 klasse, Bakker is back

In de kwalificatie is het Tom Dielissen die de snelste tijd neer weet te zetten. Als enige zit hij onder de 47 seconden. Roy Bakker is ook snel vandaag. Dat blijkt wel uit de tweede tijd die hij neer weet te zetten. De derde tijd is voor de eerste Master in het veld, Dennis Kroes. Deze sterk rijdende DD2’er weet heel wat reguliere DD2’ers achter zich te houden en heeft een mooie derde plek.
Bij de start van de eerste mache slaat de pech toe bij de polesitter. Hij valt uit. Bakker heeft de kop en rijdt weg. Ruim veertien seconden voorsprong weet hij op te bouwen op de nummer twee, Dennis Kroes. De verrassende derde plek is er voor Erwin Montfoort die zijn Maddox na het Europees avontuur ook de Nederlandse circuits op stuurt. 
De tweede manche gaat van start. Dielissen is the man with a mission. Komend van achteraf stuift hij door het veld heen. Hij weet ook hier de snelste tijd neer te zetten. De enige waar hij net niet bij kan komen is Roy Bakker. Die is al te ver weg. Bakker wint hiermee ook de tweede manche, en is daarmee tevens de dagwinnaar. Dielissen wordt tweede en houdt zo de schade beperkt. Derde is het Robert-Jan Jansen die Dennis Kroes in heeft weten te halen. De daguitslag:

DD2 Master:

1/.          Dennis Kroes
2/.          Ronald Happel
3/.          Wim de Rue

DD2:

1/.          Roy Bakker
2/.          Dennis Kroes
3/.          Robert-Jan Jansen

Rotax Senioren, overwinning voor Van Moorsel

Drama voor Bas de Laat. Door een ribblessure kan de kampioenschaps kandidaat niet aan de start verschijnen. Twee debutanten; Dave Blom is terug waar hij begon en Gavin Jonk heeft de overstap gemaakt van de junioren naar de senioren. Bij de kwalificatie is het gelijk al weer spannend. Willem Jan de Loos pakt de pole, vóór Jordi van Moorsel, die ruim een tiende toe moet geven op De Loos. De derde plek is er voor Denzel Mafait.
De eerste manche is vertrokken en er zijn twee koplopers. Het gat wat ze hebben op de achtervolgers is niet groot, minder dan een seconde. Het onderlinge verschil tussen de beide koplopers is zelfs nog kleiner; zesentwintig hondersten van een seconde. Zelfs het uitspreken duurt langer. Jordi van Moorsel is de winnaar van de eerste manche. Tweede is het Willem Jan de Loos. De strijd om de derde plek wordt gewonnen door Dave Blom.
De tweede en laatste manche van de dag. Torenvliet was de passieve rol in de eerste manche duidelijk beu. Hij begint aan een opmars die niet eerder ophoudt  dan nadat hij de eerste plek heeft veroverd. Hij slaat een klein, maar beslissend gaatje. Tweede wordt de manchewinnaar van de vorige manche, Jordi van Moorsel. De derde plek is voor Willem Jan de Loos

De daguitslag van de Senioren is:

1/.          Jordi van Moorsel
2/.          Berry Torenvliet
3/.          Willem Jan de Loos

De laatste wedstrijd van het seizoen wordt gereden op het mooie circuit van Genk, waar Chrono karting na een paar jaar van afwezigheid weer terugkeert. De datum: 11 november 2012Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet