Belgian Max Challenge (BMC)

Belgisch: Koude temperaturen, spannende wedstrijden tijdens afsluitende BMC

senioren_bmc6
Na zes spannende wedstrijden in Genk, Kerpen en Ostricourt zit de Belgian Max Challenge er op. De afsluitende wedstrijd vond afgelopen weekend plaats op de Horensbergdam in Genk. Een dik wolkendek pakte samen boven het circuit. Gelukkig kwam in de namiddag het zonnetje erdoor en konden de kampioenen in stijl richting de overwinning rijden!

Tekst: Philippe De Roeck Foto’s: Michael Melis

In de MicroMax was de strijd nog razend spannend. Er konden nog verschillende jonge honden kampioen worden. Al snel was duidelijk dat de strijd om het kampioenschap zou gaan tussen Rens van Pelt en Michelangelo Amendola. In de ochtend haalde van Pelt zijn eerste slag thuis door de pole te pakken. Amendola was niet ver weg en begon langs van Pelt aan de eerste race. Yoni Cauwenbergh was de man op de derde plek. Bij de start van race 1 ging Rens van Pelt als eerste door de bocht. Amendola had een mindere start en kwam pas als vierde door. Yoni Cauwenbergh en Tuur Stalmans volgde achter van Pelt maar het gat werd steeds groter. Michelangelo Amendola zag dat niet graag gebeuren en ging voorbij aan Stalmans en Cauwenbergh. Van Pelt had ondertussen al een voorsprong van bijna drie seconden. Dat gat kreeg Amendola niet meer dicht al kwam hij nog aardig in de buurt. Van Pelt pakte de overwinning en een serieuze optie op de titel. Michelangelo Amendola kwam als tweede over de streep. Yoni Cauwenbergh kwam als derde voorbij het zwart-wit geblokt. Bij de start van de laatste wedstrijd van het seizoen kende van Pelt opnieuw een goede start. Amendola was teleurgesteld over zijn eerste start en was er op gebrand om dit keer voor de overwinning te vechten. Rens van Pelt ging als eerste door de Paul Lemmens bocht, Amendola zat vlak op de achterbumper en plaatste drie bochten later al een aanval op van Pelt. Bij het opdraaien van de Europalaan ging Amendola tot grote vreugde van zijn fanclub voorbij aan van Pelt. Beide heren reden weg van de achtervolgers. Van Pelt volgde in het spoor van Amendola maar raakte er niet voorbij. In de laatste bocht plaatste hij een aanval maar hij kwam er niet voorbij. Amendola won, van Pelt werd tweede en is de nieuwe kampioen. Yoni Cauwenbergh werd opnieuw derde!

michelangelo_amendola_bmc6
Lars Olofsen ging aan de leiding in de tussenstand bij de MiniMax. De chrono draaide echter uit op een drama voor Olofsen. Een haperende startmotor gunde Olofsen geen snelle ronde. Ries Viverette was de snelste in de mistige omstandigheden voor Aaron Valster en Wietske Visser. Bij de start van race 1 viel Viverette redelijk snel terug naar een zesde positie. Valster nam vooraan het commando over en reed mooi naar de winst. Ulysse de Pauw volgde op een twee plaats. Rudy Janssen kwam in zijn laatste MiniMax wedstrijd als derde over de streep. Volgend jaar zal Janssen uitkomen bij de Junioren! Ook in de tweede race was Aaron Valster snel onderweg. De TonyKarter won vlot met bijna tweeënhalve seconde voorsprong op Ulysse de Paauw en Wietske Visser.

Bij de Junioren is Pepijn Steeman de nieuwe kampioen al was het lange tijd geweldig spannend. Iedereen die nog kampioen kon worden, Steeman, Schippers en Timmermans waren voorin te vinden. De strijd barstte al los in de ochtend toen de snelste tijd op te klokken gezet moest worden. Besler Berkay is geen kandidaat voor het  kampioenschap. Snel is de Turk echter wel. Een 56.821 bleek snel genoeg voor poleposition. Dries Vanthoor reed naar een tweede tijd, Dennis Tijs mocht als derde vertrekken. Besler Berkay was als snelste weg en werd daarna ook niet meer bedreigt. Daarachter was het echter super spannend. Een treintje van vier rijders, Timmermans, Steeman, Op De Beeck en Convents gingen beslissen over de podiumplekken. In de laatste bocht plaatste Frederic Op de Beeck een aanval die lukte waardoor de Gillard rijder als tweede over de streep kwam. Max Timmermans werd derde. De overige titelkandidaten, Steeman en Schippers werden respectievelijk vierde en negende. Na de eerste wedstrijd was Steeman nog steeds de grootste kanshebber op de titel. Zijn monteur maande hem voor de start van race twee nog aan tot kalmte maar Steeman ging in de opwarmronde toch van de baan. Steeman stond stil in het gras en het duurde eventjes voor hij daar weg was. Het veld was ondertussen al aan het oplijnen en Steeman sneed een stuk van het circuit af om zijn plaats terug in te nemen. Dit gebeurde niet reglementair en Steeman kreeg een penalty van tien seconden. Vooraan ging Besler Berkay er weer vandoor en pakte vlotjes de winst. Achter Berkay kwam Timmermans als tweede door, Schippers als vierde en Steeman als zesde. Geweldig spannend was het in de strijd om de titel. Schippers wou nog vol voor de titel gaan en zette zich schrap in de Formula K. Hij ging voorbij aan Max Timmermans die eerder al gepasseerd was door Dennis Tijs. Steeman reed op dat moment als zesde. Dennis Tijs kwam als tweede over de streep, gevolgd door Sam Schippers. Max Timmermans werd vierde, Vincent Convents vijfde. Steeman zou negende worden toen de tien seconden straf er werd bijgeteld. Dat bleek toch nog voldoende voor de titel. Pepijn Steeman mag eind november naar Portugal voor de GrandFinals. Benieuwd wat hij daar kan presteren!

senioren_crash_bmc6

De Senioren werden voor de chrono in twee groepen gedeeld. In de eerste groep reed Bryan Eerden naar de snelste tijd gevolgd door Stéphane Kox en Kevin Cremers. De tweede groep was echter sneller. Michael Cool was hierin de snelste voor Glen van Droogenbroeck en Lennert van Bogaerts. Eerden mocht als vijfde van start, Kox als zevende en Cremers als achtste. Na drie series voor de groepen A,B,C en D kon er een tussenstand opgemaakt worden voor de grote A finale. Voor die finale van start ging moest eerst de B finale nog gereden worden. Martijn Buijs was hierin de snelste voor Gilles Knapen en Isabel Xhofleer. De lichten op het circuit waren ondertussen aangegaan, klaar voor de laatste race van 2012 met Michael Cool op pole die gisteren alles won wat hij maar kon winnen. Jordi van Moorsel stond langs Cool op plaats twee. De titel was niet meer mogelijk voor van Moorsel maar een mooie ereplaats zat er zeker nog in. Vincent Jewell startte als derde. In een hectische start werd de hele buitenste rij opgeduwd. Zowel Eerden, Kox en ook van Moorsel werden vol aan de kant gezet. Ze konden alle drie hun weg nog vervolgen maar een strijd om de overwinning was niet meer mogelijk. Vooraan was de strijd heter dan ooit. Michael Cool bleef aan de leiding en stond die ook niet af. Wel werd de nieuwe kampioen fel achterna gezeten door een aanstormende groep met onder andere Dylan Lahaye, Marnik Batryn, Jasper de Brouwer en Denzel Mafait. Glen van Droogenbroeck volgde enkele kartlengtes later. Door de felle gevechten achter Cool wist van Droogenbroeck toch nog de aansluiting te vinden. Startend vanaf een veertiende plek ging hij het treintje voorbij en kwam als tweede aan, na Cool.  Het laatste podiumplekje was voor Denzel Mafait!

Ook voor de GentleMax stond de laatste race op het programma.Thomas Mourant kwam op zaterdag niet trainen maar instappen en naar poleposition rijden leek wel te lukken voor de FormulaK rijder. Dimitri Ostrovski reed naar een tweede tijd voor Kristof Allaerts. De uitslag van race één zag er precies hetzelfde uit. In race twee werden er wel wat positiewisselingen doorgevoerd. Aan Thomas Mourant was echter opnieuw niets te doen. Kristof Allaerts slaagde er echter wel in om Dimitri Ostrovski te passeren en als tweede over de meet te komen.

 

Het was een mooie Belgian Max Challenge dit jaar. De karts kunnen nu weer even aan de kant. Rijders maar ook monteurs en teambazen hebben dit jaar weer alles gegeven om zo goed mogelijke prestaties neer te zetten en dat lukte bij de één al wat beter dan bij de ander maar er kan er maar één de beste zijn. Proficiat aan alle kampioenen!

 


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet