Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Spannende races tijdens NK 4-takt Sprint in Veldhoven


img_9364

RK1 Junioren
Deze klasse kan altijd op een groot deelnemers aantal rekenen. Ook dit raceweekend is daar geen uitzondering op. Er verschijnen twintig rijders aan de start. In de kwalificatie zijn de verschillen ontzettend klein. Bovenaan prijkt de naam van Wesley Bakker. Hij heeft een tijd neergezet van 50.777 seconden. Daaronder staat de naam van Mika Morien. Hij heeft een tijd neergezet van 50.815 seconden. Dat is een verschil van 0.038 seconden! De derde tijd is op naam van Michael den Herder, een tijd van 51.013 seconden.

Race 1
Bij het opstellen is duidelijk te zien hoe groot het startveld precies is, bijzonder groot. Vooraan het veld warmt Wesley Bakker zijn banden op en neemt plaats op de eerste startpositie. Bij het geven van het startsignaal komt hij goed van de lijn en gaat als koploper de eerste bocht in. Mika Morien komt minder goed weg en moet Michael den Herder aan zich voorbij laten. Wesley Bakker en Michael den Herder rijden zich direct los van de rest van het veld. Lucas Vermaas en Michael Pen bezetten de derde en vierde positie.
Vooraan ontstaan er snel gaten. Wesley Bakker en Michael den Herder zijn sneller dan de andere deelnemers. Laatstgenoemde kan in de loop van zijn race het tempo opvoeren en gaat op zoek naar mogelijkheden om Wesley Bakker in te halen. Dit kost Michael den Herder en Wesley Bakker beiden wat snelheid waardoor de, op dat moment snelle, Lucas Vermaas kan aansluiten. Hij zet de druk op de schouders van Michael den Herder.
Halverwege de race rijden ze nog in deze formatie, maar vlak daarna brengt Lucas Vermaas daar verandering in. Hij remt later aan, kiest de binnenste lijn en verschalkt daarmee Michael den Herder. Deze wordt terugverwezen naar de derde positie. Dit eenmaal voltrokken, zijn er nog vier minuten op de klok. Lucas Vermaas zet nu de druk op Wesley Bakker en heeft Michael den Herder succesvol achter zich gehouden. Bakker lijkt in het zicht van de haven de overwinning niet meer te kunnen ontgaan. Lucas Vermaas geeft het echter niet op. Hij weet vier ronden voor het eind Bakker te passeren. Lucas Vermaas haalt in, maar Wesley Bakker geeft eveneens niet op. Het twee-rondenboord wordt gegeven. Lucas Vermaas maakt zich breed, Wesley Bakker kan niet meer inhalen. Als de vlag wordt gezwaaid, is Lucas Vermaas de eerste die passeert. Gevolgd door Wesley Bakker op drie tienden, en gevold door Michael den Herder op zeven tienden. Een spannende race.

Race 2
Ondanks de mooie opmars van Lucas Vermaas in de eerste race, gaat de start van de tweede race niet helemaal op hetzelfde niveau. Vermaas komt slecht weg, waardoor Wesley Bakker direct de leiding kan overnemen. Vermaas is alsnog tweede met enige moeite. Dat duurt maar even, want Max Tjelpa neemt al snel de tweede positie over. Vermaas valt snel terug. De top drie bestaat al snel uit Wesley Bakker, Max Tjelpa en Michael den Herder.
Het is een snelle en spannende opening. Michael den Herder heeft jammer genoeg te kampen met een kart die benzine op de baan spuugt. Hij wordt verzocht snel de pits te betreden om het te fixen. Al rap blijkt het alleen een loszittend slangetje te zijn, waardoor hij weer de baan op kan.
Rik Breukers neemt de derde plaats over. Deze wordt snel verloren aan Michael Pen. Vanaf dat moment rijden de eerste twee rijders zich los. Wesley Bakker leidt overtuigend en Max Tjelpa kan er niet aan komen. Met nog vijf minuten te gaan is tweederde van de race gereden en lijken de rollen verdeeld. De enige positiewisseling die aan de kop van het veld nog plaatsvindt, is die van Rik Breukers met Mika Morien. Laatstgenoemde weet in de slotfase de vierde positie te kapen. De race is alleen te kort om het gevecht om de derde positie te starten. Als de vlag wordt gezwaaid, is Wesley Bakker als eerst over de finish. Een halve seconde later komt Max Tjelpa over de finish geraasd. De derde positie is voor Michael Pen op een afstand van iets minder dan zeven seconden.

Het dagklassement wordt aangevoerd door Wesley Bakker met drieënzestig punten. De tweede plaats is voor Lucas Vermaas met achtenvijftig punten. De laatste podiumplaats is voor Max Tjelpa met zevenenvijftig punten.

Met de laatste Junior die over de streep komt, is het raceweekend in Veldhoven ten einde. De volgende race is 4 november in Berghem. De resultaten van dit raceweekend kunnen teruggevonden worden op www.raceresults.nu. Voor verdere vragen is Karting Events ook via de social media te bereiken, op facebook.com/KartingEvents en op twitter @KartingEvents. Tot het volgende raceweekend!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet