Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Spannende races tijdens NK 4-takt Sprint in Veldhoven


img_9075

RK1 BB/ Prokart

De vierde manche wordt gebruikt om tweede klasses te laten rijden; de RK1 BB en de Prokarts. Voor beiden klassen geldt dat het goedkope en betrouwbare alternatieven zijn om te racen. Met enige verbazing wordt er dan geconstateerd dat er voor beide klassen een handvol rijders zich melden voor dit raceweekend.
Desondanks wordt alles uit de kast getrokken om een snelle tijd neer te zetten in de kwalificatie. Bij de Prokarts komt Senna Koole het snelste uit de bus, met een tijd van 53.801 seconden. De tweede plaats is voor Koene, die een tijd heeft neergezet van 54.904 seconden. De derde positie is voor Marcel vd Ekart. Deze is verkregen door 54.917 seconden te doen over een ronde. Bij de RK1 BB zien we Coen Esveld bovenaan eindigen, hij heeft een tijd van 50.366 seconden weten te noteren. Naast hem, op de tweede startpositie, mag Alex Plender starten. Alex Plender heeft een tijd neergezet van 51.835 seconden. De derde positie is voor Folkert Damen, met een tijd van 51.968 seconden.

Race 1
De start van deze klassen geschiedt met enige ruimte er tussen. De RK1 staan vooraan op de grid, daartussen zitten enkele lege startplaatsen, en daarachter de startgrid van de Prokarts. Als het startsignaal voor de RK1’s wordt gegeven, is Coen Esveld goed weg. Hij kan zijn snelle kwalificatie omzetten in de leidende positie. Bij de Prokarts verloopt de start eveneens goed voor de snelste uit de kwalificatie; Senna Koole neemt de leiding en geeft direct het tempo aan bij de Prokarts. Koene komt matig weg vanaf de tweede positie en moet na de eerste bocht genoegen nemen met de derde positie. Bij de RK1 is Alex Plender de snelste, hij wordt gevolgd door Coen Esveld, en kan snel een voorsprong realiseren. Bij de RK1’s is Coen Esveld al snel niet meer te volgen; er ontstaan grote gaten in de kop van het veld. Bij de Prokarts is Senna Koole eveneens oppermachtig. Koene weet daarachter Marcel van de Ekart in te halen en weer de tweede positie in te nemen. Hiermee zijn de rollen verdeeld. Als de finishvlag wordt gezwaaid rijden de deelnemers in deze volgorde over finish. Bij de RK1’s finisht Coen Esveld al eerste, gevolgd door Alex Plender. Bij de Prokarts finish Senna Koole als eerste, gevolgd door Koene.

Race 2
De start van de tweede race is wederom in handen van Coen Esveld en Senna Koole. Beide rijders hebben in respectievelijk de RK1 BB en Prokart de leiding in handen.
In de eerste fase van de race zien we geen positiewisselingen. Opvallend is dat de leider bij de Prokarts, Senna Koole, halverwege de wedstrijd zijn sidepod aan de rechter kant vasthoudt en overgaat op eenhandig karten. Later zal blijken dat zijn transponder los was geraakt en hij vreesde dat deze zijn kart zou verlaten als hij hem niet vasthield. Desondanks deze vreemde manier van karten heeft hij bij de Prokarts toch de overwinning op zijn naam weten te zetten. Hij heeft hiermee Koene en Marcel van de Ekart achter zich weten te houden. Bij de RK1 BB zien we Coen Esveld wederom als eerste finishen. Hij wordt hiermee gevolgd door Alex Plender.

De dagklassementen zien er als volgt uit: Bij de RK1’s staat en Alex Plender bovenaan met twee overwinningen en daarmee drieënzestig punten. Daaronder staat Coen Esveld met eenenzestig punten op de tweede plaats. De derde, en laatste podiumplaats, is voor Folkert Damen met achtenvijftig punten. Bij de Prokarts staat Senna Koole bovenaan met zesenzestig punten. De tweede plaat is voor Koene met zestig punten. De derde plaats is voor Marcel van de Ekart met zesenvijftig punten.

img_9212

VT250 Sr./Light
Deze klasse kent eveneens een tweedeling. Aan de ene kant hebben de VT250 Seniors en aan de andere kan hebben we de VT250 Lights. Het verschil zit hem in de technische aspecten van de kart. Zo hebben de VT250 Senioren voorremmen en hebben de Lights dat niet.
Vandaar dat de kwalificatietijden van de Senioren over het algemeen sneller zijn dan die van de Lights. Bij de Senioren staat Nikki Mooren bovenaan met een tijd van 45.798 seconden. De tweede tijd staat op naam van Marco Jonkers. Marco heeft een tijd neergezet van 45.905 seconden. De derde tijd staat op naam van Johan Haarsma, hij heeft 46.406 seconden laten noteren. De eerste Light is Chris van Ruiten. Hij heeft een snelle 45.542 seconden laten noteren. De tweede Light is Lars Brugman, hij heeft een tijd van 46.783 seconden laten noteren. De derde Light is Kelly Boonstra. Zij heeft een tijd van 46.893 seconden laten noteren.

Race 1
De start van de eerste race verloopt voor beide leiders uit de kwalificatie goed. Deze klasses maken beide gebruik van een rollende start. Bij de Senioren schiet Nikki Mooren er vandoor na het startsignaal. Hij kan de openingsfase van de race al een dominante positie innemen. Hij wordt hier gevolgd door Marco Jonkers. Berend Dumas bezet in deze klasse de derde positie en Johan Haarsma de vierde positie. Bij de Lights verloopt de start goed voor Chris van Ruiten, hij kan de snelle kwalificatie omzetten in de leiding. Chris van Ruiten gaat hard en weet al snel de langzamere Senioren te bereiken, waardoor het overzicht in de Light-klasse voor de rijders en de toeschouwers enigszins verloren gaat.
Vooraan in het veld is het in elk geval duidelijk dat Nikki Mooren en Marco Jonkers behoorlijk zijn uitgelopen. Berend Dumas heeft in eerste instantie wat moeite met het tempo volgen, maar sluit snel aan. Deze formatie zal zich volhouden tot het eind van de race; er zijn dus geen wisselingen in de top van het veld geweest bij de Senioren. Dat betekent overigens niet dat het niet spannend was. Als de finishvlag wordt gezwaaid, is Nikki Mooren weliswaar als eerste over de finish, Marco Jonkers rijdt daar drie tienden achter. Berend Dumas die de derde positie in handen heeft finisht acht tienden later. Allemaal binnen een seconden dus.
De eerste Light die we tegenkomen, is Chris van Ruiten. Hij heeft een goede race gereden waardoor hij overall als achtste finisht, maar bij de Lights als eerste. De tweede Light is Charly Brugman. Hij finisht overall als tiende. De laatste podiumplaats bij is voor Lars Brugman. Hij eindigt ruim een seconde later dan Brugman.

Race 2
Bij de start van de tweede race is Nikki Mooren goed weg bij de Senioren. Marco Jonkers start minder goed bij de Senioren, hij moet hierdoor wat posities laten gaan. Bij de Lights is Charly Brugman beter weg dan Chris van Ruiten. Chris van Ruiten moet hierdoor zijn leidende positie afstaan aan Charly Brugman. Bij de Senioren zien we een opmars van Nikki Mooren en Berend Dumas. Nikki Mooren geeft het tempo aan, Berend Dumas kan deze volgen, en deze twee worden gevolgd door onder meer Marco Jonkers.
Bij de Lights leidt Charly Brugman nog steeds, maar hij wordt gevolgd door Chris van Ruiten. Laatstgenoemde probeert het verlies van de start nog goed te maken. Hij moet oppassen op Colin de Graauw, die op dat moment achter hem rijdt. Colin de Graauw weet snel Chris van Ruitens positie in te nemen. Colin de Graauw voert daarna de druk op bij Charly Brugman. Vooraan bij de Senioren zien we nog steeds Nikki Mooren met overtuiging de leiding in de wedstrijd nemen. Berend Dumas bezet de tweede plaats, maar probeert er langs te komen. Het gevecht rond de eerste positie barst los. Eveneens barst het gevecht om de leiding bij de Lights los.
Met nog zes minuten op de klok begint de tijd te dringen. We zien op dat moment Charly Brugman van de baan spinnen. In het gevecht met Colin de Graauw was ruimte te kort op de baan, dat het jammere gevolg had dat Charly Brugman zijn positie verloor. Colin de Graauw krijgt hiermee wel de leiding in handen. Dit betekent eveneens voor Kelly Boonstra dat hij doorschuift naar de tweede positie. Als dit tafereel zich af heeft gespeeld, zien we geen wisselingen in leiding meer.
Als de finishvlag wordt gezwaaid, is het bij de Senioren Nikki Mooren die als eerste over de streep komt, gevolg door Berend Dumas. De derde plaats is voor Marco Jonkers. Bij de Lights komt Colin de Graauw als eerste over de streep, gevolgd door Kelly Boonstra en Chris van Ruiten.

Het dagklassement bij de Senioren heeft de naam van Nikki Mooren bovenaan staan met zesenzestig punten. Marco Jonkers bezet hier de tweede plaats met achtenvijftig punten. Berend Dumas bezet de derde positie met eveneens achtenvijftig punten. Bij Lights staat de naam van Chris van Ruiten bovenaan met eenenzestig punten. Colin de Graauw staat op de tweede positie met zestig punten en de derde plaats is voor Charly Brugman met zevenenvijftig punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet