Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Spannende races tijdens NK 4-takt Sprint in Veldhoven


img_8491

Cadet
In deze klasse wordt er gebruikt gemaakt van een kwalificatie. Met zeventien rijders aan de start belooft dat een spektakel te worden. De tijden in de kwalificatie liggen in elk geval dicht bij elkaar. De snelste tijd staat op naam van Senna van Walstijn. Hij heeft een tijd neergezet van 54.389 seconden. De tweede tijd is op naam van Robin Swagemakers, hij heeft een tijd neergezet van 54.658 seconden. De derde plaats is voor Luciano Kensenhuis. Luciano heeft een tijd neergezet van 54.766 seconden.

De startopstelling is hiermee geformeerd, maar een start goed laten verlopen is heel iets anders dan je snel kwalificeren. Senna van Walstijn slaagt hier ruiterlijk in, de eerste positie blijft in zijn handen na het geven van het startsignaal. Brian Ooijen weet dit ook goed te doen en kan na de start de tweede positie in handen nemen. De derde positie is voor Luciano Kensenhuis. Het gevecht rond de eerste positie is hiermee losgebarsten.
De eerste vijf rijders blijven in deze fase van de race dicht bij elkaar rijden. De gaten worden snel wat groter en er volgen niet direct wisselingen in de leiding. Na enkele minuten loopt Senna van Walstijn, die op dat moment de leiding nog heeft, uit. De twee andere rijders, Brian Ooijen en Luciano Kensenhuis, laten het daar niet bij en voeren hun tempo op.
Halverwege de race komt de spanning terug in de wedstrijd. Brian Ooijen zoekt de mogelijkheden om Senna van Walstijn te verschalken. Na enkele ronden is er een hele kleine mogelijkheid tot inhalen, die Brian Ooijen met beide handen aanpakt. Op het moment van inhalen, raakt hij hierbij Senna van Walstijn. Dit doet de wedstrijdleiding besluiten dat deze inhaalactie onsportief is en zal hem daarvoor straffen.
Desondanks laat Senna van Walstijn zich niet uit het veld slaan. Hij weet kort daarna de leiding weer over te nemen door Brian Ooijen uit te remmen. De volgorde is weer terug zo als het was. Luciano Kensenhuis kan op dit moment niet echt een vuist maken. Ooijen zoekt en zoekt naar inhaalmogelijkheden. Hij maakt hierdoor een klein foutje, dat Luciano Kensenhuis in staat stelt in te halen. Als de finishvlag wordt gezwaaid is Senna van Walstijn als eerste over de streep, gevolgd door Brian Ooijen. Brian Ooijen heet desondanks de tien seconden tijdstraf nog steeds de derde positie in handen.

Race 2
Bij start van de tweede race zien we Senna van Walstijn en Luciano Kensenhuis vooraan staan. Bij het startsignaal komt Senna van Walstijn in eerste instantie niet goed weg, maar weet hij met pijn en moeite de eerste plaats te behouden. Het is eveneens vechten om de tweede plaats. Na de eerste bocht is deze in handen van Brian Ooijen. Luciano Kensenhuis is één plekje terug gezakt naar de derde positie. De race wordt hiermee op spannende wijze geopend. Doordat de rijders dicht bij elkaar zijn, wordt de leiding enkele keren gewisseld. Brian Ooijen weet op de klassieke manier in te halen; later remmen en de binnenste lijn pakken.
Robin Swagemakers weet nu ook aan de kopgroep aan te sluiten. We zien daarom de volgende volgorde: Brian Ooijen, Senna van Walstijn, Luciano Kensenhuis en Robin Swagemakers. Na geconstateerd te hebben dat Robin Swagemakers aansluiten heeft gevonden, vindt Justin Polman ook de aansluiting.
Op dat moment barst te strijd los. Er volgen veel wisselingen in positie. De aandacht gaat vooral uit naar Senna van Walstijn en Brian Ooijen. Senna van Walstijn weet de leiding weer te pakken, dat Brian Ooijen wat snelheid en moeite kost. Justin Polman weet hier goed op in te spelen. Justin Polman kan door een samenloop van omstandigheden de tweede plaats in handen nemen. Hierdoor zien we de volgende volgorde: Senna van Walstijn, Justin Polman en Brian Ooijen.
Na deze uitbarsting van racegeweld, loopt de spanning uit de wedstrijd. Met nog inmiddels vijf minuten op de klok, lijken de rollen aardig verdeeld. Als de finishvlag wordt gezwaaid, zien we Senna van Walstijn wederom als eerste passeren. De tweede positie is voor Brian Ooijen en de derde positie is voor Justin Polman.

Het dagklassement heeft de naam van Senna van Walstijn bovenaan staan met zesenzestig punten. De tweede plaats is voor Brian Ooijen met achtenvijftig punten. De derde plaats is voor Luciano Kensenhuis met zevenenvijftig punten.

World Formula Junioren
Ook deze klasse maakt gebruik van de kwalificatie. In deze kwalificatie komt Niels Brugman als snelste uit de bus. Hij heeft een tijd van 51,621 seconden neergezet als snelste. Ray Renirie is degene die daar het meest dichtbij komt. Hij heeft een tijd neergezet van 51,895 seconden. De derde plaats is voor Alex Oosterhof. Hij heeft een tijd neergezet van 52,073. De verschillen in de kwalificatie zijn niet bijzonder klein, maar de openingsfase van eerste race compenseert dat meer dan genoeg.
Als het startsignaal wordt gegeven, anticipeert Niels Brugman daar het beste op. Hij kan zijn snelle kwalificatie tijd omzetten in de leiding in de eerste race. Ray Renirie die van de tweede plaats mag starten, komt minder goed weg. Hij lijkt eventjes de tweede plaats kwijt te zijn, maar lukt het alsnog om deze te behouden. Ray Renirie sluit dan aan op Niels Brugman en beiden bepalen het tempo van de race.
Niels Brugman en Ray Renirie weten zich direct lost te rijden van de rest van het veld. Hiermee verdwijnt eigenlijk de spanning uit de wedstrijd. Het gevecht rond de eerste plaats draait om Renirie en Brugman en deze rijders hebben enige afstand tussen hen. Halverwege de race lukt het Ray Renirie ook niet meer om het tempo te volgen van Niels Brugman. Hierdoor heeft laatstgenoemde de leiding van de wedstrijd zo goed als zeker gesteld. Als de vlag wordt gezwaaid, is het Niels Brugman die als eerste over de finish komt. Hij wordt hier gevolgd door Ray Renirie op één seconde achterstand. Alex Oosterhof heeft de derde plaats in handen, maar finisht tien seconden later.

Race 2
De tweede race is eveneens in handen van Niels Brugman. Bij de startsignaal is hij niet veel sneller weg dan de directe concurrentie. Echter, hij kan zich goed plaatsen voor de eerste bocht. Ray Renirie kan hierdoor aandringen, maar niet passeren. Alex Oosterhof bezet wederom de derde plaats.
Renirie gaat al vroeg in de race in de aanval bij Niels Brugman. Deze moet verdedigen. Reniries tempo is iets hoger dan de eerste race en moet daarom oppassen.
Het is een spannende openingsfase. Met nog tien minuten op de klok, is het Ray Renirie nog niet gelukt om te passeren. Hij kan niet de snelheid ontwikkelen om Brugman ergens op de baan te kunnen passeren. Om deze reden blijft hij wel in de buurt, maar blijft zoekende naar mogelijkheden. Eveneens zijn de derde en vierde positie niet verwisseld, waar respectievelijk Kirstin Heikoop en Alex Oosterhof verblijven.
Een stuk verder in de wedstrijd, met nog zes minuten op de klok, is het Renirie nog steeds niet gelukt om een mogelijkheid te creëren. De tijd begint nu een beetje te dringen. Nadat de helft van de wedstrijd gepasseerd is, lijken de rollen verdeeld. Niels Brugman leidt, Ray Renirie kan daar niets tegen in brengen. Als de finishvlag wordt gezwaaid is het Niels Brugman die als eerste passeert. In het staartje van de wedstrijd zaten geen verrassingen meer.

Het dagklassement ziet er als volgt uit: Niels Brugman bovenaan met zesenzestig punten. Daaronder Ray Renirie met zestig punten. Gevolgd door Alex Oosterhof, die de laatste podiumplaats bezet met vijfenvijftig punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet