Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Spannende races tijdens NK 4-takt Sprint in Veldhoven


img_9163

Het seizoen 2012 nadert alweer zijn einde, de één na laatste race werd verreden in Veldhoven. Zaterdag kwam het met bakken uit de lucht, maar zondag was het aangenaam weer. Dit biedt voor veel rijders het podium om de laatste nodige punten binnen te schrapen. De race rond het einde van het seizoen is dus begonnen.


Tekst en foto's: Sebastiaan Looijen

img_0845

Deze klasse maakte een welkome rentree in het NK 4-takt Sprint. Niet alle raceweekenden wordt er meegereden door de heren, maar als ze het doen nemen ze veel spektakel mee.

De opstelling van deze klasse geschiedt anders. Het maakt geen gebruik van een kwalificatie zoals de andere klasses, maar gebruikt een lotingsysteem. Dit lotingsysteem kwam in de eerste van de drie races het voordeligst uit voor Bjorn Bourgonjon en Jurgen de Block. Bourgonjon mag op de eerste plaats starten en De Block op de tweede plaats.
Als het startsignaal wordt gegeven, is Bjorn Bourgonjon goed weg en kan de eerste positie in handen houden. De tweede plaats is dan voor Jurgen de Block. Het gehele veld komt zonder kleerscheuren de eerste bocht door. De eerste ronde voltrek zich zonder positiewisselingen vooraan het veld. In de tweede ronde maakt Jurgen de Block als snel een inhaalpoging op Bjorn Bourgonjon. Bij het aanremmen van de eerste bocht kan Jurgen de Block zichzelf er langs steken. Bjorn Bourgonjon sluit achter hem aan. Hij laat zich niet zo snel en zo vroeg uit het veld slaan; hij voert zijn tempo op. Hierdoor krijgt Jurgen de Block de druk van Bjorn Bourgonjon op zijn schouders. Jurgen de Block kan hier echter mee omgaan en verhoogt zijn tempo ook wat. Hierdoor weten deze twee kemphanen zich los te rijden van de rest van het veld.

Alle focus gaat nu naar deze twee rijders. Halverwege de race is het Bourgonjon nog niet gelukt om te passeren. De Block behoudt een strak tempo, waardoor Bourgonjon net geen inhaalmogelijkheden heeft. De Block heeft nu de wedstrijd in handen; Bourgonjon lukt het niet om in te halen en zolang Jurgen de Block geen fouten maakt kan hij de wedstrijd binnen slepen. Als de vlag wordt gezwaaid is het inderdaad De Block die als eerste passeert. Hij wordt gevolgd door Bourgonjon. De derde plaats is voor Henk van Ginkel, zij het met een verschil van bijna tien seconden.

Race 2
Bij de start van de tweede race staan Robert de Boer en Joey van Beek vooraan. In de tweede race wordt de finishvolgorde van de eerste race omgedraaid. Als het startsignaal wordt gegeven, is Robert de Boer goed weg. Hij kan zijn leidende positie behouden. Joey van Beek bezet dan de tweede plaats. Achterin het veld komen enkele karts met elkaar in aanraking, waardoor één rijder moet opgeven.
Vooraan rijden Robert de Boer, Joey van Beek en Henk van Ginkel, die niets te maken hebben gehad met deze perikelen. Het veld splitst zich op dat moment eigenlijk in twee groepen. Bjorn Bourgonjon en Jurgen de Block, de favorieten uit de voorgaande race, moeten het gat tussen de tweede groepen dicht zien te rijden wil één van hen op het podium eindigen.

Robert de Boer leidt met overtuiging. Henk van Ginkel bezet de tweede plaats maar is niet echt een grote bedreiging voor de koploper. Halverwege de race hebben Bjorn Bourgonjon en Jurgen de Block de aansluiting met de kopgroep nog niet gevonden. Beide rijders schieten wel door het veld heen, maar lijken te weinig tijd te hebben. Vooraan blijven de posities ongewijzigd. Bjorn Bourgonjon bezet met nog vijf minuten op de klok de derde positie en Jurgen de Block de vijfde.
Het wordt nu krap. Het twee-rondenboord wordt gegeven. Op dat moment maakt Bjorn Bourgonjon een foutje. Hierdoor verliest hij enkele posities. Als de finishvlag wordt gegeven, is Robert de Boer als eerste over de finish. Hij wordt gevolgd door Henk van Ginkel en Joey van Beek op respectievelijk de tweede en derde positie. Jurgen de Block en Bjorn Bourgonjon bezetten dan de vierde en vijfde positie. Beiden net buiten de top drie.

Race 3
In de laatste race wordt de startvolgorde bepaald door het aantal punten dat in bezit is van de rijders. Dit betekent dat Jurgen de Block vooraan kan starten met naast zich Robert de Boer. Eenmaal geformeerd schieten de rijders richting de eerste bocht. Jurgen de Block timet het moment dat hij op gas gaat niet helemaal goed, waardoor hij de eerste plaats moet af staan aan Robert de Boer. Echter, de daaropvolgende bocht timet hij het remmen precies goed en weet de eerste plaats weer over te nemen. Robert de Boer bezet de tweede positie, maar kan na de inhaalactie het tempo van Jurgen de Block niet helemaal volgen.
Er ontstaan direct gaten vooraan in het veld. Als er nog negen minuten op de klok genoteerd staan, verandert de situatie. Robert de Boer hervindt zijn snelheid en voert de druk op bij Jurgen de Block. Een spannend gevecht; Jurgen de Block in de verdediging, Robert de Boer in de aanval. Dit gevecht zal de rest van de race in beslag nemen. Jammer genoeg eindigt dit gevecht net voordat de vlag gezwaaid wordt. Jurgen de Block trapt te laat op de rem bij het naderen van de bocht. Deze wordt volledig gemist en De Block schiet het gras in. Robert de Boer krijgt hierdoor de leiding overhandigd met nog een aantal ronden te gaan. Als de finishvlag wordt gezwaaid is De Boer er als eerste overheen, gevolg door De Block op tien seconden. De derde plaats is voor Henk van Ginkel.

Het dagklassement ziet er als volgt uit voor deze rijders: Robert de Boer bovenaan met drieënnegentig punten. Jurgen de Block op de tweede plaats met negentig punten en de derde plaats is voor Henk van Ginkel met zesentachtig punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet