DKM

Internationaal: Nederlanders geven kartles tijdens laatste DKM in Genk

dkm_5_genk_marijn_kremers

Regen en zonneschijn hebben het Duits kampioenschap karting helemaal beslist. De laatste ronde werd verreden in Genk en dat onder typisch Belgische omstandigheden. De regen van zaterdag had er op zondag duidelijk minder zin in en onder droge omstandigheden konden de finales van start gaan.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto’s: Michael Melis

Op zaterdag brak het DKM geweld helemaal los. Met belangrijke series op het menu kwam het er op aan snel en verstandig te rijden met het oog op zondag.

Na de series van de KF3 kon het eerste Nederlands succes al genoteerd worden. De pole ging naar Mick Betsch maar naast de Duitser vonden we Stan Pex terug die erg goede series achter de rug had. Otto Tjader mocht op zondag als derde vertrekken. Verder vonden we nog drie andere Nederlanders terug in de top 10 met Martijn van Leeuwen en Michael Kuiper op P7 en P8 en Bard Verkroost op een tiende plek. Ook Marijn Kremers zat dicht tegen de top 10 op een elfde plek. Droge omstandigheden toen de eerste race op zondag van start ging. Stan Pex maakte in eerste instantie een goede start maar maakte contact met Betsch die aan de binnenkant zat en werd naar buiten gestuurd. Pex moest in het gras en parkeerde zijn Zanardi aan de eerste baanpost. Heel wat rijders volgde Pex zijn voorbeeld. Wie optimaal profiteerde van de startchaos was Marijn Kremers die vlotjes zijn weg naar voren maakte en sterk de eerste race won. Ook Martijn van Leeuwen schitterde in Genk door als tweede over de streep te komen. Otto Tjader behield zijn derde plek voor de Belg Benjamin Lessennes die vierde werd. Gino Wetzels werd dertiende Michael Kuiper werd negentiende, nipt voor Bent Viscaal op P20. Toon de Winter, Bard Verkroost en Stan Pex kwamen niet aan de finish. De Nederlanders bleven ook tijdens de tweede race knallen. Er stond opnieuw geen maat op zowel Marijn Kremers als Martijn van Leeuwen. De heren van Keijzer Racing reden weer naar een één-tweetje. Arlind Hoti moest genoegen nemen met P3, net voor Michael Kuiper die het podium bijna oranje kleurde! Toon De Winter reed naar een zeventiende plek, drie pekken later volgde pechvogel Stan Pex. Bent Viscaal werd 22e, Bard Verkroost 28e. Benjamin Lessennes kon zijn goede prestatie van race 1 niet herhalen en viel uit in de achtste ronde.

Nederlander Joel Affolter was de beste regenrijder op zaterdag. Hij stuurde zijn Gillard naar poleposition voor de eerste race van zondag. De concurrentie is zwaar met Tim Zimmerman op een tweede startplek en Maks van Meever op P3. Ook Joey Elkerbout toonde aardig wat van zijn regenkunsten door de dag als negende af te sluiten. Drie herstarts en een gesprekje met de wedstrijdleider later ploften de lichten op groen voor de eerste KF1 race van zondag. Affolter kon zijn eerste plek niet behouden en viel geleidelijk aan terug. Toch wist hij zich nog op te werken naar een vierde plek. Ook Maks van Meever kende een moeizame race en kwam als negende over de streep. John Norris reed naar voren en pakte de volle winst ten koste van Dennis Olson en Thomas Krebs. Janneau Esmeijer werd mooi elfde, Joey Elkerbout vijftiende. Shane Vandenbroek is de enige Belg, hij werd 22e. Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen door Norris die opnieuw te snel was voor Dennis Olson. De man op P3 was Dylan Perreira. Joel Affolter kwam als zesde over de streep. Maks van Meever werd zestiende. Shane Vandenbroek maakte wat plekken goed en kwam tot P17. Janneau Esmeijer werd 20e. 

dkm5_genk_kf2

Jorrit Pex was al kampioen in de KZ2. Toch kwam de Nederlander al strijdend naar Genk afgereisd want winnen wil je altijd. Jorrit Pex moest na de series wel genoegen nemen met een derde plek. Hij moest Alexander Schmitz en Victor Öberg voorlaten. Riccardo Romkema is het karten nog lang niet verleerd getuige zijn vierde startplek voor de eerste race. Kevin Verhoeven was met een negende tijd de derde Nederlander in de top tien. Dylan Davies viel daar net buiten, startend op P11. Jorrit Pex toonde waarom hij kampioen is geworden en schreef de eerste wedstrijd op zijn naam. Nog een topper, Arnaud Kozlinski werd sterk tweede. Joey Hanssen beëindigde de eerste wedstrijd als derde. Dylan Davies werd zesde, Verdi Geurts negende, Riccardo Romkema elfde. Yard Pex dertiende, Kevin Verhoeven veertiende, Menno Paauwe vijftiende. Chantal van Haandel 17e, Sinan Van der Raad 18e, Guust Specken 19e, Symen Wiggers 20e en Roy Curfs 21e. Roy Dyk werd 23e, Nigel van der Slick 24e. Jules Szymkowiak kwam in de eerste race niet verder dan ronde vijf.

Race twee werd een heel ander verhaal. Jorrit Pex en Joey Hanssen maakten het elkaar wel heel erg moeilijk toen de wedstrijd er bijna op zat. Met Jorrit Pex op kop plande Hanssen zijn ultieme aanval aan de kantine. Helaas liep er het een en ander fout waardoor Hanssen achterop Pex zat. Hanssen moest het gras in, Pex moest aan de kant na schade aan de motor. Jan Midrla ging er met de winst van door. Arnaud Kozlinski was de eerste verliezer op een tweede plaats voor Victor Öberg. Verdi Geurts reed ijzersterk tot P4. Dylan Davies was aanvoerder van de Nederlandse top tien trein. Davies werd zesde, Romkema zevende, Yard Pex achtste en Menno Paauwe tiende. Verder vonden we nog wat landgenoten terug met Symen Wiggers op P13, Chantal van Haandel op P14 en Roy Curfs als vijftiende. Kevin Verhoeven en Guust Specken werden respectievelijk zeventiende en achttiende. Nigel van der Slik sloot de top 20 af. Sinan van der Raad viel daar met P21 net buiten. Jules Szymkowiak werd 29e, William van der Kaay 30e..

Het Duits kampioenschap karting 2012 zit er weer op. Met Jorrit Pex als kampioen in de KZ2 staat Nederland nu ook op de Duitse kaart! Later deze week volgt op AUTOSPORT.nl een terugblik naar het kampioenschap met alle kampioenen in hun klassen!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet