Belgian Max Challenge (BMC)

Belgisch: Strijd op Franse bodem tijdens voorlaatste BMC in Ostricourt

michael_cool_bmc5

De Belgian Max Challenge is bijna aan zijn apotheose toe. Gisteren werd er weer volop spanning geleverd in het Franse Ostricourt. De BMC was er aan de vijfde en voorlaatste ronde toe.  De leiders in het kampioenschap moesten controleren, zij die nog kans hadden op de titel moesten er vol voor gaan. Leuke races onder een mooie najaarszon waren het gevolg.

Tekst: Philippe De Roeck Foto’s: Michael Melis

Rens van Pelt ging er weer overtuigend met de pole van door bij de allerjongsten. Op ruim vier tienden, reed Tuur Stalmans mooi naar een tweede tijd. Ugo de Wilde moest genoegen nemen met een derde startplaats voor de eerste race. De eerste wedstrijd werd overtuigend gewonnen door Rens van Pelt. De jonge Antwerpenaar hield  Belgisch kampioen Noah Veugen maarliefst acht seconden achter zich. Tuur Stalmans finishte kort achter Veugen op een derde plek. Er lijkt maar één man de snelste dit jaar in de Micro Max. Van Pelt bevestigde dit duidelijk in de laatste wedstrijd door overtuigend te winnen. Tuur Stalmans vocht voor wat hij waard was maar het gat van 10 seconden kreeg de Maranello rijder niet meer dicht. Yoni Cauwenbergh sloot zijn weekend af met een mooi podium. Rens van Pelt sloot een schitterend weekend als winnaar af voor Tuur Stalmans en Noah Veugen.

In de Mini Max was de jacht om poleposition heel wat spannender. Ladies first want de pole ging naar Wietske Visser voor Kevin van der Meij en Lars Olofsen. Visser behield mooi haar koppositie en ook Kevin van der Meij wist zijn plek te behouden. De derde plaats verschoof wel wat want Charles op de Beeck nam de derde plek over van Olofsen die zesde werd. Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen door Visser die misschien wel een even mooie carrière als haar zus staat te wachten. Kevin van der Meij moest wederom zijn meerdere erkennen in Visser en werd tweede. Rudy Janssen nam de derde plaats in. Het dagklassement is voor Visser, van der Meij werd tweede en Charles op de Beeck.

wietske_visser_bmc5

Ook de Junioren moesten weer vol aan de bak. Het kampioenschap lag nog helemaal open en dat deed de spanning enkel toenemen. In Ostricourt tekenden weer enkele Britten present aan het front. Groot Brittannië is een kart land en dat bewees Robbie Galier met pole position. Pepijn Steeman was de enige van de lage landen in de top drie want op een derde plaats stond Clay Shanaka. De top drie zat binnen 0.100 seconden van elkaar. Lars Lamborelle bewees zijn snelheid nog maar eens door van uit de top 10 naar voren te komen en de winst in de eerste heat te pakken. Clay Sahakka werd mooi tweede, Pepijn Steeman derde. Vanaf een derde plek ging Steeman er met de volle winst vandoor. Max Timmermans is in goede vorm. Na een sterke prestatie tijdens de laatste BNL maakte hij zondag een slechte start goed door als tweede aan te komen. Clay Shanaka werd derde. Sam Schippers stond aan de leiding van het kampioenschap. Hij werd vierde in de eerste wedstrijd maar werd pas 14e in de tweede wedstrijd. Een ongemeen spannende titelstrijd dus! Wat zeker is, is dat Steeman de dagwinnaar is. Shanaka werd tweede voor Max Timmermans.

Een bomvol Senioren veld ging de strijd om poleposition aan in twee verschillende groepen. Denis Dupont was de snelste in groep 1. Zijn tijd bleek ook voldoende voor de algemene poleposition bij de Senioren.  Michael Cool zat er nog maar eens goed bij met een tweede tijd voor Jordi van Moorsel die afgelopen weekend nog aan de slag ging in Spa Francorchamps reed naar een derde tijd. Verder vielen nog twee opvallende namen op. Zowel Fazio Franssen als Lennert van Bogaert die normaal aan de start stonden bij de Junioren maakten gisteren hun debuut bij de Rotax Senior Max. Series moesten de startopstelling voor de A finale bepalen. Michael Cool was de snelste na al de series. Cool en de Tony Kart van Birger Bouvin blijken een uitstekende combinatie. Al het gehele seizoen staan ze er en nu was de pole voor de finale ook binnen. Roy Curfs was de tweede TonyKart op de eerste start rij terwijl Jordi van Moorsel als derde kon beginnen. Bryan Eerden kwam van een vifjde stek als eerste over de streep maar kreeg later een DQ. De overwinning was zo voor Michael Cool voor Glen van Droogenbroeck die als vierde aan de race begon. Jordi van Moorsel bleef derde!

De GentleMax werkte ook twee wedstrijden af. In de ochtend ging de pole naar Thomas Mourant. Dimitri Ostrovski werd tweede, Arne Vanderplaetsen derde. De eerste wedstrijd werd vlot gewonnen door Mourant. De man die vanop pole vertrok had een goede vier seconden voorsprong op Rob van Rompaey die tweede werd. Arne Vanderplaetsen werd derde. Ook de laatste wedstrijd werd gewonnen door Mourant. Arne Vanderplaetsen werd tweede voor Dimitri Ostrovski. Het dagklassement was uiteraard voor Thomas Mourant. Arne Vanderplaetsen werd sterk tweede, Rob van Rompaey werd derde.

De titels liggen nog niet vast en alles is nog mogelijk. Zondag 28 oktober kennen we de nieuwe kampioenen want dan valt het doek over de Belgian Max Challenge 2012 op de thuisbaan van het kampioenschap, Karting Genk.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet