Chrono NK 2-takt

Chrono: De kampioenen van de vrijdag en zaterdag zijn de verliezers van de zondag.

chrono_6_spa_van_moorsel

Zoals vaak in het karten zijn de snelste coureurs van de vrijdag en zaterdag niet de winnaars op de zondag zo ook dit weekend. Onder werkelijk fantastische weersomstandigheden vond de zesde wedstrijd van de Chrono Dutch Rotax Max Challenge op Francorchamps plaats. Als extra slagroom op de taart kwamen er gedurende het gehele weekend race auto's van weleer voorbij op het oude circuit die het kart geluid overstemden.

Tekst: Raymond Lansink Foto’s: Michael Melis

Zoals gebruikelijk op raceday wordt het spits afgebeten door de Micro Max klasse. De allerkleinsten onder de coureurs in de paddock vechten met het mes tussen de tanden om elke centimeter asfalt. Ondanks een startveld van slechts 11 rijders staan de races vol van de actie. De top drie van het micro max veld gaven elkander nog geen twee tiende in de snelste rondentijd toe, en dit betekend dan ook close racing. Helaas werd de eerste race van de dag overschaduwd door een DQ van Glenn van Berlo, Glenn startte race twee gewoon vanaf de pole hangende de beroepszaak die is opgestart tegen deze DQ. Door zich niet van de wijs te laten brengen door de drukte om zijn persoon/kart reed Glenn in race twee naar de tweede plaats en wordt zo dag winnaar. Kas Haverkort en Storm Broer eindigen op de tweede en derde plaats met 2 en 6 punten achterstand op Glenn.

 

Bij de Mini Max zag het er op de vrijdag en zaterdag ochtend naar uit dat Wietske Visser en Rick Buys hun dominantie van Kerpen konden doortrekken naar Francorchamps. Echter op zaterdag middag had Aaron Valster de snelheid gevonden en was meerdere tienden sneller dan de concurrentie. Op zondag ochtend tijdens de tijdtraining liet hij wederom zien dat hij de man was die de handschoen opgepakt had. Pole position met 0.072 seconden voorsprong op Wietske Visser, met kort daarachter (0.024 seconde) Joey Alders. De eerste race wordt op naam geschreven door Aaron Valster op de voet gevolgd door Wietske Visser, echter de verrassing van race één is Rinus van Kalmthout die van een negende startplek naar de derde plaats rijd. De tweede race wordt wederom een prooi voor Aaron Valster en op de tweede plaats Wietske Visser, en Richard Verschoor schuift na een vierde plek in race één een plekje op naar de derde plek en pakt door deze score ook de derde plek in de dag tussenstand achter Aaron Valster en Wietske Visser.

 

Zoals vaker de afgelopen seizoenen bij de DRMC kwam het vuurwerk van de Junioren. De "kampioen" van zaterdag Stefano van Galen en tevens aanvoerder van het kampioenschap tot dit weekend liet zien dat zijn 47.00 geen gelukstreffer was. Tijdens de kwalificatie perste hij er een nette 47.1 uit die hem de pole position opleverde. De altijd snelle Dennis Thijs stond naast hem op de eerste rij en zijn grootste concurrent voor het kampioenschap Lars Lamborelle startte van de derde rij. In de eerste race nam Stefano direct de kop echter Lars Lamborelle had een super start en zat al direct op zijn bumper. Na verschillende leiders wisselingen en snaarstrakke inhaalacties van de top vijf ging aan het eind van de race de straatvechter Lars Lamborelle er met de winst vandoor. Race twee was zowaar nog spannender dan race één. De meest besproken man van de afgelopen weken Sam Schippers liet zien dat hij met een motor van Kombikart ook hard kon gaan en reed van de negende plek naar de tweede plek in de finale. Lars Lamborelle pakte een zwaarbevochten overwinning en Stefano van Galen reed gecalculeerd met het koppie naar de derde plaats. In de dag ranschikking gaat Lars Lamborelle met het maximale aantal punten aan de haal, Stefano van Galen wordt tweede en Dennis Thijs eist de derde plaats voor zich op.

chrono_6_spa

 

Bij de Rotax Max senioren zagen we een oude bekende aan de start. Denzel Mafait kwam het senioren startveld vergroten tot 8 starters. Ondanks dit magere aantal staat hier wel kwaliteit aan de start. Ex wereld kampioen Jordi van Moorsel, meevoudig world finals deelnemer Bas de Laat en 2011 Olympisch kampioen WJ de Loos zijn enkele namen van faam. De pole ging naar Willem Jan de Loos met in zijn kielzog Bas de Laat, herintreder Mafait kwam tot een 7e startplek. Race één werd ontsierd door een eerste bocht crash van titelkandidaat Bas de Laat, met een dikke honderd meter achterstand kon hij de achtervolging inzetten. Ondertussen reden Jordi van Moorsel en Willem Jan de Loos onbedreigd weg van de achtervolgers en pakten de eerste twee plaatsen gevolgd door Berry Torenvliet.  In Race twee ging Bas de laat na zijn ongeluk in race één op jacht naar eerherstel. In een moordend tempo reed hij zich naar voren en pakte de overwinning in de tweede race, op de voet gevolgd door Jordi van Moorsel. Door de uitval van Berry Torenvliet kon hij bij een schuiver alleen maar verliezen, oftewel 3 punten verliezen op Bas de Laat was schadebeperking. Aan het eind van de dag stond Jordi van Moorsel op het hoogste trapje van het podium met naast zich Bas de Laat en jawel, Denzel Mafait.

 

Max Olympisch, Oftewel de Christijan Kuijer show! Of toch niet? Want wie stond er op pole position? Jawel, Bob Oort zag zijn vele trainingsarbeid beloond, de tot nu toe bijna ongenaakbare Christijan Kuijer was terugverwezen naar en tweede plek en het zou in de eerste race nog erger worden. Cris Kuijer had duidelijk niet de snelheid, Dominique Snoes reed de snelste race ronde en pole sitter Bob Oort kreeg een DQ. Piet Jan Roggeveen ging met de overwinning aan de haal voor Mark Smit en Cristian Kuijer. De race kende ook een morele winnaar, Rick van Dranen reed een wereld wedstrijd en zag zijn race beloond met een 5e plaats na een 11e tijd getraind te hebben. In de tweede race zag het er naar uit dat Christian Kuijer orde op zaken ging stellen, echter een tijdstraf van drie seconden wierp hem na de race terug naar een 7e plaats. De winst ging wederom naar Piet Jan Roggeveen gevolgd door Mark Smit en jawel Rick van Dranen. Deze volgorde van aankomst was ook de dag uitslag!

 

DD2-DD2 Master 9 starters en twee World Finals tickets te vergeven. Wat een luxe, misschien dat er daarom door de heren bikkelhard gevochten word op de baan. Bij de Master is Dennis Kroes eigenlijk al zeker van zijn ticket, hij hoeft alleen maar aan te komen in de komende races om het kampioenschap en het door hem felbegeerde ticket te winnen. Bij de DD2 gaat de strijd om het Kampioenschap tussen Roy Bakker en Tom Dielissen. Ook dit weekend verdeelden zij de eerste twee plekken op het podium met Chris Sterken op de derde plaats. Volgende wedstrijd is in Berghem/Oss laten we hopen dat we het ook dan weer droog houden.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet