Diversen

Persbericht: Rinus van Kalmthout verstevigt op kartbaan Kerpen leiding in Dutch Rotax Max Challenge

480_rvk_kerpen1292131

Karter Rinus van Kalmthout heeft afgelopen weekend in de Minimax-klasse van de Dutch Rotax Max Challenge zijn leidende positie verstevigd. Na flink veel strijd op de Duitse baan van Kerpen, eindigde de jeugdige Hoofddorper in een veld met 28 coureurs met 101 punten op een gedeelde tweede plaats in het dagklassement.

480_rvk_kerpen1292528

Fotografie: Michael Melis

In de vrije trainingen liet team TKP rijder Rinus van Kalmthout direct zien dat de snelheid er goed in zat.

Kwalificatie
Op de kartbaan waar autosportlegende Michael Schumacher zijn indrukwekkende loopbaan ooit begon, viel Van Kalmthouts kwalificatie echter wat tegen. Het jeugdige talent reed tijdens deze sessie alleen en creëerde zodoende geen ‘sleepje’ die een vlak voor hem rijdende karter anders zou hebben gegeven. Daardoor miste Van Kalmthout junior net wat belangrijke tijdwinst en moest hij het met startplek 7 doen.

Fabelachtig begin
Rinus van Kalmthout liet zich echter niet ontmoedigen. Hij zette de teleurstelling van de matige kwalificatie om in een geweldig begin van de openingsheat. Dankzij een raketstart knalde hij in één bocht van P7 naar de koppositie! Waarna zich een geweldige race ontketende, waarbij Rinus van Kalmthout 21 ronden lang om de zege knokte met de snelle dame Wietske Visser en de ervaren Gijs Busser. In de laatste ronde kreeg Van Kalmthout een tik van Busser. Daardoor ging de winst uiteindelijk naar het zusje van internationaal coureur Beitske Visser. Omdat Busser voor zijn actie een tijdstraf ontving, werd Van Kalmthout als tweede geklasseerd.

480_rvk_kerpen1292118

Podium
Hoe goed zijn start van de eerste manche was verlopen, zo slecht was de aanvang van Van Kalmthouts tweede heat. Na een duw in de eerste bocht, viel de 11-jarige Noord-Hollander direct terug van P2 naar 12. Dat Van Kalmthout junior echter goed kan inhalen, bewees hij vervolgens. Hij knokte zich prima terug naar plek 4, waardoor hij in het dagklassement eindigde op een gedeelde tweede plaats met Wietske Visser. Omdat Visser over een betere kwalificatie beschikte, stond Rinus van Kalmthout als de nummer 3 op het podium. Dagwinnaar werd Rick Buys met een 4e plaats in race 1 en een overwinning in race 2.

Bovenaan in tussenklassement
Hoewel Rinus van Kalmthout niet met een zege uit Kerpen vertrok, wist hij toch de leiding in het klassement te versterken. Na vijf van de in totaal acht te verrijden evenementen, heeft de Hoofddorper 501 punten verzameld. Runner-up Richard Verschoor staat op 488, terwijl Formule K rijder Dylan Buys volgt met een puntenaantal van 479.

480_rvk_kerpen1292538

Kalender
In de strijd om de nationale titel werkt Rinus van Kalmthout dit seizoen nog drie wedstrijden af. Over drie weken strijdt hij op de nieuwe kartbaan van Spa-Francorchamps. Na de manches op Berghem medio oktober wordt het seizoen afgesloten met de finale in november op het internationale kartcircuit van het Belgische Genk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet