RGMMC

Internationaal: Bas de Laat en Bryan Eerden tonen ballen tijdens RGMMC

Een ongebruikelijke titel maar het dekt wel volledig de lading, Bas de Laat en Bryan Eerden toonden met hun Gillard's dat ze de aansluiting met de Europese top bij de Rotax Max senioren gevonden hebben.

 Tekst: Raymond Lansink

 Bas en zijn vader werkten gestaag in samenwerking met Bryan en pa Eerden aan een goede set-up voor de kwalificatie en de beide races op zondag. Na de niet getimede vrije trainingen waren de heren er al wel uit dat de finale halen op dit circuit (als je zonder technische problemen of ongevallen blijft) een zekerheidje is. Bas en Bryan waren continu onder de eerste twintig van 61 rijders te vinden en dat gaf zelfvertrouwen. De motoren van JvD Power en het Gillard chassis waren zeer geschikt voor deze mooie kartbaan in Zweden die absoluut EK waardig is.

In de laatste twee geklokte vrije trainingen waren Bryan en Bas wederom in de top twintig te vinden, er werd wederom op de lange run afstelling getraind omdat de afstelling voor de kwalificatie volgens Peter de Bruijn wel goed zat. En dit bleek dan ook in de kwalificatie, Bas reed naar zijn eerste Europese pole-position voor alle Engelse kanonnen die vechten voor het kampioenschap. Uitzinnig van vreugde werd dit eerste succesje van het weekend gevierd door pa de Laat en pa Eerden, de samenwerking hat geloond. Ook Bryan reed een goede tijdtraining en reed naar een goede uitgangspositie voor de heats op plek 17.

 Tijdens de heats lieten Bas en Bryan zien uit het goede race hout gesneden te zijn, Bas pakte twee heat overwinningen en de poleposition voor de pre-finale op zondag en Bryan finishte alle vier de heats binnen de top acht en mocht de pre-finale starten als 14e.

 De pre-finale beloofde een titanenstrijd te worden, kampioenschap kandidaten Babington en Brand waren niet blij met die lange Hollander voor hun in de startopstelling. Direct na de start werd Bas even naar buiten gedrongen en viel terug naar de vierde plaats. Halverwege de race was het gat tussen Bas die nu vijfde lag en de man op de derde plek Ed Brand 4 tiende van een seconde en dit zou zo blijven tot aan de finish omdat Bas verkoos om liever van de vijfde dan de vierde plek te starten in de finale. Bryan Eerden kende een geheel andere race, na een paar tikkies en een aantal malen naar buiten gedrongen te zijn reed hij een lastige race. Tot drie maal toe klom Bryan 4 tot 6 plaatsen op maar telkens weer viel hij terug naar achteren en finishte Bryan op een voor hem ietwat teleurstellende 27e plaats.

 De finale vond plaats onder zeer natte omstandigheden. Bij Bas de Laat was de afstelling gezet op een wat drogere baan en Bryan had de afstelling deze finale wat beter voor elkaar. Bas zakte gedurende de finale terug naar een 9e plek maar gaf achteraf ook aan dat hij op zeker reed, met de huidige punten heeft hij nog steeds kans op een top 5 klassering in het kampioenschap. Bryan daarentegen kende een spannende en vooral enerverende race, na drie bochten lag hij laatste en daar was hij niet blij mee. Echter met het mes tussen de tanden reed Bryan een super inhaal race en weet toch nog als 14e te finishen, Jacky Eerden was super trots op zijn zoon en sloeg vol vreugde Peter de Bruin de schouder met een geweld alsof hij Badr Hari was. Bryan en Jacky vertelden na de race dat het weer een leerzame week was en de ervaringen meegenomen worden naar het volgend seizoen.

Bryan en Bas danken Peter de Bruijn (Gillard) en Jacco van Dijk (JvD Power) en hun beide monteurs/vaders voor de fantastische week in Zweden.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet