Chrono NK 2-takt

Chrono: Waterballet met onvoorspelbare uitslagen in Emmen

In het weekend van 3 juni werd de 3e wedstrijd van het NK Rotax Max bij de Chrono alweer verreden. Dit keer waren de rijders te gast op kartbaan Pottendijk te Emmen. Het weekend zou in het teken staan van het onvoorspelbare weer dat op de racedag zijn stempel op de uitslagen zou drukken, zeker bij de Max Junioren.

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Philippe De Roeck

Bij de Micro Max zag het er na de tijdtraining naar uit dat Glenn van Berlo zijn voorsprong in het kampioenschap verder zou gaan uitbouwen met een snelste ronde die meer dan een halve seconde sneller was dan runner up in het kampioenschap Storm Broer. Hoe anders zag het er uit na de eerste race, Strom Broer reed in zijn snelste ronde 0.7 seconde sneller dan Glenn van Berlo en reed zijn achtervolgers bijna op 10 seconden. Pierre Redeker had voor zijn rijder duidelijk de juiste afstelling gevonden. De tweede race die op het droge verreden werd bevatte meer spanning en Storm Broer pakte hier weer de overwinning maar nu slechts met 4 tienden van een seconde voorsprong en de top drie binnen de anderhalve seconde. Door dit resultaat in de door TKP gesponsorde Micro Max wedstrijd is Storm Broer de kampioenschapsleider Glenn van Berlo tot op 12 punten genaderd en staat David Liwinski met 10 punten daarachter 3e in het tussenklassement na 3 wedstrijden.

De Mini Max wordt de moeilijkste klasse van Nederland genoemd. Een niet alledaags 101 cm chassis en de rode Vega's maken dit een klasse waar diegene die de banden het beste begrijpt vaak voor de winst gaat. Het lijkt wel formule 1. Tijdens de tijdtraining zag het er naar uit dat kampioenschapsleider Richard Verschoor op imposante wijze de pole zou pakken, echter een tijdstraf van drie seconden voor inhalen onder geel tijdens deze tijdtraining wierp hem terug naar de 27e plek en Dylan Buys die de zelfde straf ontving zelfs naar de 31e startplek. Na wat peptalk van Berry Torenvliet ging Verschoor er voor zitten in race één en reed van de 27e naar de vierde plek. Ook goede zaken deed Gijs Busser hij won de eerste race met een seconde voorsprong op Rick Buys en drie en halve seconde op Leonard Hoogenboom. In de Finale zette Richard Verschoor orde op zaken en pakte verdiend de overwinning in race twee, de dag overwinning ging echter naar de sterk rijdende Gijs Busser die dit weekend liet zien dat hij terecht in de top van het klassement staat bij de Mini Max. Echter Richard Verschoor gaat als klassementsleider richting Hahn.

De Max Junioren waren zoals vaak weer het klapstuk van het weekend, echter ditmaal letterlijk en figuurlijk. Grootste slachtoffer van de omstandigheden en de daarbij horende schuivers en schade was kampioenschapsleider Sam Schippers van team TKP. In race twee reed hij in de eerste bocht zijn chassis krom wat hem kostbare punten kostte in het kampioenschap. De altijd snelle Finn Kooijman was juist diegene die het meest profiteerde in race één reed Finn achter Stefano van Galen naar een nette derde plaats net achter Lars Lamborelle die netjes tweede werd. Het vuurwerk zat echter in race twee, Stefano van Galen ging na enkele tikkies van achteren op de spekgladde baan samen met nog zeker 12 man rechtdoor de banden in. Finn Kooijman die op de bumper van van Galen zat kwam wel goed de bocht door en pakte de overwinning in race twee, de dagoverwinning en de koppositie in het Nederlands kampioenschap.

Bij de Max Olympisch (verwar dit niet met meedoen is belangrijker dan winnen) werd race één gewonnen door John Peters, de sterk rijdende Kevin den Ouden werd in beide races tweede en Christian Kuijer won op stijlvolle wijze de tweede race. Kevin den Ouden was echter de meest constante rijder dit weekend en pakte door zijn twee tweede plaatsen de dag overwinning. Leider in het kampioenschap blijft Dominique Snoeks voor Christian Kuijer en John Peters.

De DD2 zorgde ook weer voor vuurwerk. Ondanks het veld van slechts dertien rijders stond deze race weer bol van de incidenten en kokende adrenaline.
Bijzonder waren de beide overwinningen van de met zijn gezondheid kwakkelende Jim Ringelberg. Met de krachten langzaam uit zijn lichaam wegvloeiend pakte hij in race twee met een minimale voorsprong de overwinning op Tom Dielissen. Tevens versterkte Jim zijn voorsprong in het algemeen klassement. Bijzonder waren bij de DD2 ook weer de prestaties van Dennis Kroes. Snel in de tijdtraining, een baanrecord en derde plaats in race één en een volgens Dennis onterechte tijdstraf van tien seconden in race twee zorgden er voor dat Dennis nog wel fier aan de leiding blijft in het Master kampioenschap maar meer achterstand oploopt in het algemene DD2 kampioenschap.

De voormalige koningsklasse bij de Max Senioren die toppers als Mats vd Brand, Joey van Splunteren, Luuk Glansdorp etc. etc. voortgebracht hebben is een beetje het zorgenkindje van het kampioenschap aan het worden. Met slechts negen rijders aan de start vraag je je af of het nog wel gerechtvaardigd is om naast de Senioren nog een Olympische klasse te hebben lopen. Met negen rijders aan de start kun je stellen dat het kampioenschap mager is. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de rijders, beter gezegd alle rijders kunnen races winnen. Met een Berry Torenvliet, Bas de Laat en Jordi van Moorsel staan er niet de minsten aan de start. Allemaal al eens kampioen geweest bij de Chrono en met Jordi van Moorsel hebben we zelfs een ex wereldkampioen aan de start staan. Met de hiervoor genoemde volgorde van namen hebben we ook direct het dagklassement op papier staan. De Laat en van Moorsel wonnen beiden een race en Torenvliet werd twee keer tweede en pakte de dag overwinning en verovert de koppositie in het algemeen klassement.

Al met al kunnen we terug kijken op een dag vol enerverende wedstrijden met volop werk voor de monteurs. Echter wens van de meeste teams is toch "laat het droog zijn in Hahn" want een keer een race weekend met een stralend zonnetje zou wel weer eens lekker zijn.
Voor alle foto's kan u zoals steeds terecht op ww.carpy.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet