Diversen

Internationaal: UPDATE: Jorrit Pex krijgt titel in de schoot geworpen, Juodvirsis pakt KZ2 titel.

Het Europees kampioenschap karting voor de KZ2 en KZ1 zit er op. Op het Duitse Pro Kart Raceland circuit zijn Simas Juodvirsis (Energy) en Marco Ardigo (TonyKart) er met de titels vandoor gegaan.
Het is een drukke week geweest en met name in de KZ2 zijn er enorm veel series afgewerkt. De finales brachten, vooral in de KZ1, veel spanning en dat is alleen maar leuk om volgen. Ook in de KF2 werd er gestreden maar zij trekken nog naar Engeland voor een tweede wedstrijd, hier zijn de kampioenen dus nog niet bekend.


Tekst: Philippe De Roeck

Op een opdrogende baan, vertrok Juodvirsis (Energy) vanaf pole postition in de KZ2. Al van bij de start hield Juodvirsis er een goed tempo op na. Menno Paauwe werd na de start erg ver teruggeslagen. Gelukkig voor Nederland had ook Dylan Davies (PCR) een goede dag. Hij ging opzoek naar de koproep en maakte stelselmatig wat plaatsen goed. Een tijdje reed hij rond op P3 maar werd dan gepasseerd door Michele Di Martino (Energy) die ook Marvin Meindorfer (TonyKart) voorbij ging en vice Europees kampioen werd. Marvin Meindorfer werd derde, Dylan Davies haalde net geen podium maar mag super tevreden zijn met een vierde plaats op een Europees kampioenschap.
Op een 14e plaats vonden we de Nederlandse dame Chantal van Haandel terug (CRG). Menno Paauwe eindigde op een 18e plaats en kan tevreden terugblikken op zijn Europees kampioenschap, vooral een vijfde plaats in de prefinale was een erg goede prestatie. Roy Geerts (PCR) finishte op P19, Riccardo Romkema (Energy) werd 29e. Ryan van der Burgt (Maddox) werd ver terug geslagen. Het zag er allemaal goed uit, startend vanaf P9 maar de Nederlander moest uiteindelijk genoegen nemen met een 31e plaats.

simas_juodvirsis
Simas Juodvirsis, hier in actie op zaterdag toen de series in de regen afgewerkt werden.

De KZ1 werd een ware titanenstrijd. Het was Anthony Abasse (Sodi) die vanaf de eerste plaats de finale mocht aanvangen maar Abasse werd al bij de start voorbijgegaan door Jorrit Pex (CRG). Ook Rick Dreezen (TonyKart) maakte een goede start en hing na enkele ronden als derde, na De Conto (Birel) en Pex. De Conto nam zelfs even de leiding over waardoor Pex naar P2 werd terugverwezen. Helaas duurde het sprookje voor de Italiaan niet lang.
Nadat Pex terug voorbij was gegaan aan de Italiaan moest deze de strijd staken. Ook Rick Dreezen kende een moeilijk moment en viel terug tot uit de top 10.
De Belg vocht echter terug tot een achtste plek. Ondertussen kwam Marco Ardigo (TonyKart) naar voren geslopen. Hij wist voorbij te gaan aan Pex en zou de eerste plaats niet meer uit handen geven. Jorrit Pex moest zich tevreden stellen met een twee plaats, er had zeker meer ingezeten maar dit toont nog maar eens aan hoe competitief dit veld is. Davidé Fore (CRG) bewijst dat constante snelheid de weg naar succes is. De ervaren Italiaan mocht als derde mee op het podium.
Arnaud Kozlinski (PCR) kwam in de finale goed terug naar voren en eindigde op plek vier, net voor Bas Lammers (Praga) die de top vijf rond maakte. Jonathan Thonon (CRG) werd zesde, Rick Dreezen achtste. Arjan Kievitsbosch eindigde zijn Europees kampioenschap op P17. Joey Hanssen (Lenzo Kart) werd 19e, Verdi Geurts 22e, Sinan van der Raad 25e. Yannick de Brabander en Danny Bleek haalden de finishstreep niet.

UPDATE: Drama voor Marco Ardigo. De Tony Kart fabriekscoureur kwam daarstraks als eerste over de streep in de KZ1.
Dolgelukkig ging Ardigo richting de weegbrug maar daar kwam slecht nieuws. De kersvers Europees kampioen woog 600 gram te licht waardoor niet Marco Ardigo maar Jorrit Pex de nieuwe wereldkampioen KZ1 is ! Davidé Fore wordt hierdoor tweede en Arnaud "Koko" Kozlinski is de lachende derde. Ardigo werd uit de uitslag geschrapt


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet