Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Finale en kampioenen NK 4-takt Sprint (lang)

startvt250Dit weekend was het eindelijk zover, hét moment waar naartoe heeft geleefd: de finaleraces! Het was een ongekend spannende finale; er moesten nog wat kampioenschappen besloten worden en het resultaat was iets waar elke autosportliefhebber reikhalzend naar uit kijkt. Zoals het eigenlijk al het hele seizoen is, was het mooi weer voor de tijd van het jaar. De voorspelde regen kwam alleen in de ochtend naar beneden; wat wel zo plezierig was voor de toeschouwers.

startcadet_rookie

Cadet 160/ 160 Rookie
Het is jammer dat het seizoen alweer afgelopen is, maar deze spannende klasse hoeft in de winter niet gemist te worden, er is winterkampioenschap! Daarover later meer. De kleine rijdertjes lieten zich weer van hun beste kant zien dit raceweekend. Beginnend bij de kwalificatie. Hierin zagen we bij de Cadet’s een tijd van 1.10.165 minuten neergezet worden door Rinus van Kalmthout. Daimon Broeren zet de tweede tijd neer, die bedraagt 1.10.402 minuten. Tim Willemse zet 1.12.734 minuten op de klok en de laatste bij de Cadet’s is Quirijn van Beek met een tijd van 1.13.000 minuten. Bij de Rookies is het Joey Alders die de snelste tijd laat noteren, 1.09.846 minuten. Lucas Vermaas heeft de tweede tijd, 1.10.182, weten te pakken. Ruben del Sarte heeft een tijd van 1.10.684 minuten laten noteren en 4 een tijd van 1.10.723 minuten; daarmee mogen zijn respectievelijk van de derde en vierde plek starten.

Dit raceweekend wordt er weer gebruik gemaakt van twee verschillende startgrids, waarmee de Cadet’s als eerste een startsignaal wordt gegeven. Bij het geven van dit startsignaal komt Daimon Broeren het best van de lijn af en kan de leiding overnemen. Rinus van Kalmthout kan aansluiten. Rinus van Kalmthout kon van pole position starten en is vastberaden om zijn originele positie weer terug te nemen. De druk gaat omhoog. Bij de start van de Rookies kan Joey Alders goed wegkomen en de leiding behouden. Hij laat hiermee Lucas Vermaas achter zich. Nelson Berghuis heeft in de kwalificatie een achtste tijd neergezet, maar kan in de race al snel de weg naar voren vinden. Nelson Berghuis kan als snel Lucas Vermaas inhalen en aansluiten op Joey Alders. Deze klasse moest de eerste race rijden terwijl de baan aan het opdrogen was, hierdoor moeten alle rijdertjes zoeken naar grip. Vooraan, bij de Cadet’s, is dat goed te zien. Daimon Broeren neemt een wijdere lijn dan Rinus van Kalmthout. Hierdoor creëert hij elke bocht een kleine gaatje waar Rinus van Kalmthout zich ‘in kan remmen’. Daimon Broeren vindt dan midden in de bocht grip en kan snelheid vinden om Rinus van Kalmthout niet langs te laten. Quirijn van Beek, daarentegen, heeft moeite met de regen en kan het tempo niet volgen van de anderen. Quirijn van Beek valt daarom steeds verder terug. Vooraan bij de Rookies kan Nelson Berghuis eveneens geen vuist maken tegen Joey Alders. Joey Alders kan meer snelheid vinden in de regen en kan een kleine voorsprong bereiken. Joey Alders kan zich concentreren en kan langzaam Quirijn van Beek dichterbij zien komen. Na het verloop van enkele ronden kan Joey Alders Quirijn van Beek passeren. Als Joey Alders voorbij is aan Quirijn van Beek volgen Nelson Berghuis en Ruben del Sarte het voorbeeld. Vooraan bij de Cadet´s lijkt Daimon Broeren´s tactiek hier en daar gaten te creëren voor Rinus van Kalmthout, maar na enkele ronden kan Daimon Broeren een tempo aanhouden die Rinus van Kalmthout moeilijk kan volgen. Daimon Broeren lijkt hier – in de laatste fase van de race – zijn eerste positie mee te bezegelen. Joey Alders dat ook te kunnen doen, desondanks hij de druk van Nelson Berghuis. Hiermee kunnen Daimon Broeren en Nelson Berghuis zich verheugen op een pole position in manche twee.

winaar_cadet

Het startsignaal bij de Cadet’s zorgt ervoor dat Daimon Broeren als eerste de bochtencombinatie in kan. Hij wordt hier gevolgd door Rinus van Kalmthout. Daimon Broeren kan deze race een hoger tempo rijden als in de eerste manche en leidt overtuigend. Quirijn van Beek kan deze race weer zijn ritme vinden en kan Tim Willemse achter zich laten. In deze volgorde rijden de Cadet’s als het bij de Rookies los barst. Bij de start van de Rookies kan Nelson Berghuis het best wegkomen. Hij kan hiermee de leiding overnemen van Joey Alders; iets wat hem in de voorgaande manche niet gelukt was. Joey Alders kan het tempo niet volgen van Nelson Berghuis en ziet zijn kansen op een eerste plek elke bocht kleiner worden. Deze manche hebben beide leiders een overtuigend snelheidsverschil, in hun voordeel, en vallen de kopgroepen uitelkaar. De eerste inhaalpogingen worden gedaan als Nelson Berghuis de staart van de Cadet’s raakt – wat nu Tim Willemse is. Dat Nelson Berghuis overtuigend sneller is, betaalt zich snel uit in een plaats winst voor Nelson Berghuis. Op het moment dat Tim Willemse wordt ingehaald, heeft er zich een belangrijke ontwikkeling voltrokken. Quirijn van Beek heeft het gat tussen hem en Rinus van Kalmthout dicht weten te rijden. Rinus van Kalmthout rijdt op dat moment op de tweede plek. Quirijn van Beek rijdt enkele ronden erachter, maar kan bij het opkomen van het rechte stuk meer snelheid meenemen. Een nette inhaalactie als resultaat. Rinus van Kalmthout laat het hier niet bij zitten en voert zijn tempo op. Rinus van Kalmthout kan als snel Quirijn van Beek weer verschalken én gelijk wegrijden van Quirijn van Beek. Tegelijkertijd krijgt Nelson Berghuis technische problemen aan zijn kart, dat op een loshangend voorwiel lijkt. Hij moet hierdoor zijn kart aan de zijkant van de baan zetten en ziet, jammer genoeg, al zijn kansen in rook opgaan. Joey Alders krijgt de leidende positie in de schoot geworpen en geeft hem niet meer weg. Bij het vallen van de vlag is het bij de Cadet’s Daimon Broeren (gevolgd door Rinus van Kalmthout en Quirijn van Beek) en bij de Rookies is het Joey Alders (gevolgd door Ruben del Sarte en Markus Tervelde). En zo zit het seizoen van de Cadet’s en Rookies er op! Het dagklassement ziet er als volgt uit bij de Cadet´s: Daimon Broeren nul punten, Rinus van Kalmthout vier punten en Quirijn van Beek zeven punten (met een beter laatste resultaat en dus voor Tim Willemse). Bij de Rookies: Joey Alders met nul punten, Ruben del Sarte met vijf punten en Lucas Vermaas met negen punten.

winaar_rookie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet