Diversen

Internationaal: In de voetsporen van de kampioenen

beitkse_monaco

De Nederlandse Beitske Visser heeft er een nieuwe ervaring op zitten, waarvan de meeste jonge kartpiloten alleen maar kunnen dromen: zondag reed ze in het spoor van de grootste coureurs uit de racegeschiedenis op het legendarische circuit van Monaco, rond de vermaarde haven, waar het Formule 1-wereldje een keer per jaar een afspraak heeft. Ze deed het weer indrukwekkend goed, maar kreeg helaas problemen met de bougie toen het tijdens de finale van de categorie KZ2 begon te regenen.

Beitske Visser voelde wel wat emoties toen ze het circuit van de Monaco Kart Cup verkende. Dit circuit, dat op de haven van het prinsdom uitkijkt, loopt voor een stuk over het prestigieuze traject van de Grand Prix Formule 1, van de bochten van La Rascasse tot die van het Bureau de Tabac, via de S-bochten van La Piscine. “Racen op een circuit als dat van Monaco, met zoveel publiek, is magisch, maar ook heel moeilijk. De baan is echt smal en de kleinste vergissing jaagt je direct in de afbakening langs de kant. In tegenstelling tot de meeste andere coureurs tegen wie ik het moest opnemen, was het voor mij de eerste keer dat ik hier met de schakelkart reed. In zulke condities de achtste tijd neerzetten in de chrono’s, op nauwelijks enkele tienden van een seconde van de winnaars, was echt wel een leuke verrassing.”

Precies een week na haar overwinning in het algemene klassement van de WSK Master Series waren de ogen van de talentscouts alweer op Beitske Visser gericht. In de tweede kwalificatiemanche was ze zelfs sneller dan haar illustere ploegmaten Bas Lammers en Jérémy Iglesias. “Bij de start van de eerste manche ben ik enkele plaatsen achteruitgegaan en uiteindelijk werd ik pas achtste. Maar in de tweede manche ben ik heel goed vertrokken. Ik heb enkele ervaren piloten kunnen inhalen, zoals Patrik Hajek en mijn teamgenoten Jérémy Iglesias en Bas Lammers, die doorgaans in een hogere categorie racen, namelijk in KZ1. Toen ik op de tweede plaats lag, raakte ik op het einde van de race zelfs tot bij de leider.”

“Beitske heeft een enorm talent om heel snel op te klimmen,” bevestigen ze in haar team. “Ze is erin geslaagd om Lammers in te halen, die net de Wereldcup en het Europese Kampioenschap heeft gewonnen, maar ze draaide ook sneller dan hij. Ze is een echte doorzetter en stuurt met gevoelige hand.”

Maar toen het zondagnamiddag begon te regenen, zag de directie van de race zich verplicht om de prefinale te onderbreken en werd de rode vlag getoond. “Tijdens de finale lag de baan er echt glad bij. In sommige bochten hadden we de grootste moeite om de kracht op te drijven. Ik had echt gehoopt op een podiumplek in de finale, maar met de regenbanden waren we ineens een stuk minder sterk. Bovendien had ik op een probleem met de motor. Toen ging het bergaf en uiteindelijk werd ik dertiende.” Deze jonge belofte uit Nederland had meer verdiend aan het stuur van haar Intrepid met een TM-motor van Tec-Sav. Maar het circuit van Monaco zit nu eenmaal vol verrassingen… net als in Formule 1!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet