Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Verslag NK 4-takt Sprint Emsburen (lang)


Wankel
De koningsklasse van het NK 4-takt Sprint – afgaande op de snelheid van de klasse; die ongekend hoog is. Deze snelle klasse mag elke manche als laatste de baan op; wat het wachten waard is. In de kwalificatie zien we de snelste tijd blijven steken op 38.562 seconden, deze staat op naam van Jurgen de Block. Om aan te geven: dat is ongeveer één seconde sneller dan het niet-wankel equivalent, de VT250. Genoeg snelheid aanwezig. De andere tijden in de kwalificatie waren de volgende: 38.930 voor Robert de Boer en 39.190 seconden voor Bjorn Bourgonjon. Samen met Jurgen de Block vormen zijn de top drie.

start_wnkel

Bij het vallen van de vlag is Jurgen de Block diegene die het snelst weg komt in de rollende start. Robert de Boer heeft een matige start en kan Bjorn Bourgonjon niet achter zich houden. Jurgen de Block kan een tempo aanhouden dat de andere rijders niet lukt en kan een klein gat slaan. Robert de Boer heeft ondertussen zichzelf weer van de tweede plaats kunnen verzekeren en rijdt weg van Bjorn Bourgonjon. Bjorn Bourgonjon laat dit niet over zijn kant gaan en voert zijn tempo op. Hij krijgt het gat dicht gereden en kan de druk op Robert de Boer gaan opvoeren; wachtend op het juiste inhaalmoment. Jurgen de Block is niet te houden en heeft deze manche geen directe tegenstand. Bjorn Bourgonjon ziet zijn kans schoon bij de tweede bocht na start/finish en kan op nette wijze inhalen. Nadat Robert de Boer is ingehaald door Bjorn Bourgonjon, heeft hij moeite met zijn tempo vast te houden en voelt de druk van Dave Bult. Nadat hij met wat moeite Dave Bult achter zich heeft weten te houden, kan hij weer terug in zijn ritme komen en het gat met Bjorn Bourgonjon proberen te dichten. Halverwege de race ziet Robert de Boer zijn kans en haalt Bjorn Bourgonjon terug in.

winnaar_wankel

Dave Bult heeft goed op Robert de Boer gelet en heeft zijn tempo aangepast. Dave Bult oefent druk uit op Bjorn Bourgonjon. Bjorn Bourgonjon weet een Dave Bult zich nog achter te houden, maar in de laatste fase wordt hij voorbij gestoken door Dave Bult; die op allerlaatste moment zich kan verzekeren van een podiumplaats. Bij het moment van afvlagging heeft Jurgen de Block 14.015 seconde voorsprong op Robert de Boer. Robert de Boer heeft op zijn beurt weer een voorsprong van 3.951 seconden Dave Bult. Hiermee is de startvolgorde bepaald voor de tweede race. Wederom kan Jurgen de Block het snelst richting de eerste bocht schieten en zijn leidende positie behouden. Robert de Boer kan het tempo evenaren dat Jurgen de Block rijdt en blijft aanhangen. Dit haalt Jurgen de Block uit zijn ritme en heeft moeite met zijn snelheid vast te houden; Robert de Boer drukt aan. Robert de Boer raakt enkele keer Jurgen de Block nog, bij het preparen van een inhaalactie en kan er daarom niet langs. Beiden voeren hun tempo zo op, dat de overige deelnemers niet kunnen volgen; het bedraagt over tien seconden. De gaten in deze manche worden groter, Robert de Boer lijkt niet opgewassen tegen het tempo van Jurgen de Block er op nahoudt en kan dus niet inhalen of volgen. Daarmee is eigenlijk de strijd gestreden en kan volgen er geen grote positiewisselingen meer. Bij het vallen van de vlag heeft Jurgen de Block een voorsprong van 3.123 seconden op Robert de Boer en 17.382 seconden passeert Bjorn Bourgonjon de eindstreep.

In het dagklassement mag het ook geen verassing heten dat Jurgen de Block bovenaan staat net nul punten achter zijn naam. Wederom geen verassing, dooronder staat Robert de Boer met vier punten en Bjorn Bourgonjon, met zeven punten, krijgt de laatste podiumplaats toebedeeld.

Het was weer een raceweekend om van te genieten. Belangrijkste gegeven is dat dit al weer de op één laatste race van het seizoen 2010 is. Volgend raceweekend spant het erom, wie wordt kampioen en wie grijpt er mis? Daarom heten we jullie van harte welkom om te komen kijken in het weekend van 30 oktober, naar de ontknoping van het kampioenschap.

Maar de echte die-hard hoeft in de winter geen kartactie te missen, Karting Events organiseert een winterkampioenschap! Voor alle belangrijke informatie check www.kartingevents.nl. Tot dan!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet