Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Verslag NK 4-takt Sprint Emsburen (lang)

Voor de op-één-na-laaste keer zoek het kampioenschap zijn heil op een circuit. Het einde van het seizoen komt weer in zicht en de laatste belangrijke punten konden behaald worden op kartcircuit Emsbüren. Dit compacte circuit was gezegend met een weer dat het predikaat ‘zomers’ ruimschoots verdiende; het kwik passeerde al snel de 20 graden. Hoewel het er anders uit zag in de ochtend: het circuit was nat van een nachtelijke regenbui en de eerste paar manches werden verreden op regenbanden, met een hoop overstuur als gevolg. Dat alles beloofd één van de spannedste raceweekend tot nu toe; in retrospect kan dat alleen maar bevestigd worden.

Tekst: Sebastiaan Looijen
Foto's: Heidi Montfoort

start_rookie

Cadet 160 / 160 Rookie
Deze kleine rijders konden al eerste in de kwalificatie een snelle rondetijd neer zetten. Zoals vermeld in de inleiding, waren zij degene die op een natte baan (met wat droge stukken) moesten starten; wat een genot was om naar te kijken. Hier en daar stonden er wat rijdertjes achterstevoren, maar grote ongelukken bleven uit. In de kwalificatie zagen we de volgende tijden als de snelste drie voorbijkomen: 53.017 seconden voor Nick Duncker, 53.613 seconden voor Daimon Broeren en 53.873 seconden voor Quirijn van Beek, bij de Cadets. 52.644 seconden voor Tim Martens, 53.037 seconden voor Ricardo Otto en 53.550 voor Vera Hissink, bij de Rookies. Hiermee zijn alle startrijen besloten. Bij het opstellen van de rijdertjes valt op dat de organisatie de twee klassementen, Cadet’s en Rookies, opstelt in aparte startgrids. Hier is om veiligheids- en competitieredenen gekozen. Bij het gebruiken van deze methode tot starten van de race, blijven de rijders met hetzelfde snelheidspotentieel dichter bijelkaar rijden en hoeven de onervare rijdertjes minder rekening te houden met snelle rijders die, om wat voor reden dan ook, achteraan moeten starten. Veiliger en spannender, dus, een verwelkoming.
Bij de start worden er eerst een startsignaal gegeven aan de Cadet’s en enkele seconden later bij de Rookies. Bij het geven van een startsignaal aan de Cadet’s zien we Daimon Broeren de koppositie pakken en als eerste richting de eerste bocht duiken. Hij wordt op de voet gevolgd door Nick Duncker. Quirijn van Beek kan aansluiting vinden op Nick Duncker en begint meteen met een gat te zoeken. Daimon Broeren, Nick Duncker, Quirijn van Beek en Rinus van Kalmthout kunnen een klein gat slaan ten opzichte van de andere twee Cadet’s. De Cadet’s komen al snel in de race de Rookies tegen, wat te verklaren is door de korte baanlengte van Emsbüren, en moeten ze tactisch inhalen om geen positie te verliezen. Desondanks de rijdertjes bijgestaan worden door de organisatie, in de vorm van een blauwe vlag, moeten de rijdertjes zelf het moment kiezen om te kunnen passeren. Bard Verkroost lijkt deze manche dat goed te lukken en kan enkele posities winnen en rijdt naar de derde plaats. Daimon Broeren komt op onfortuinelijke plekken achterliggers tegen en moet Nick Duncker voorbij laten gaan. Nadat de achterliggers gepasseerd zijn, kan Daimon Broeren het tempo opvoeren en aansluiting vinden op Nick Duncker; een ronde later rijden ze bumper-tegen-bumper. Daimon Broeren ziet zijn kans schoon en kiest de binnenkant bij het aanremmen van de eerste bocht, maar kan net niet dichtbij genoeg komen om er langs te komen, idem dito de volgende ronde en de ronde daarna. Voordat Daimon Broeren de kans heeft gezien om Nick Duncker te passeren, komen ze achterliggers tegen. Daimon Broeren heeft wederom moeite met passeren en verliest een plek aan Bard Verkroost; die wederom onder deze omstandigheden floreert. Hiermee wordt de laatste fase van de race ingeluid en kan Nick Duncker met een voorsprong zijn laatste ronde voltooien, hij wordt hier gevolgd door Bard Verkroost met daarachter Daimon Broeren; die zijn verloren posities niet meer heeft kunnen inhalen.

winaar_cadet

Bij de Rookies zien we bij het geven van het startsignaal Ricardo Otto het snelst van de lijn komen, gevolgd door Tim Martens. Tim Martens wordt al snel ingehaald door Nelson Berghuis en Vera Hissink; die het gat proberen te dichten wat Ricardo Otto inmiddels gecreeërd heeft. Even later ziet Vera Hissink de kans om voorbij te gaan aan Nelson Berghuis en druk uit te oefenen op Ricardo Otto. Ricardo Otto laat zich niet van de wijs brengen en houdt dapper de eerste positie bezet. Desondanks het Vera Hissink lukt om bij Ricardo Otto in de buurt te komen, gaat inhalen niet. Beide rijdertjes zullen de hele race dezelfde posities bezetten. Bij het vallen van de vlag is Ricardo Otto daarom er opgelucht dat hij als eerste over de streep komt, Vera Hissink komt 0.178 seconden later over de streep.

In de tweede race staan bij de Cadet’s Bard Verkroost en Nick Duncker op de eerste startrij. Bij het vallen van de vlag is Nick Duncker niet goed weg en moet zijn leidende positie afstaan aan Bard Verkroost. Nick Duncker sluiten daarentegen wel achter Bard Verkroost aan en zorgt dat Bard Verkroost niet te ver uit het zicht kan verdwijnen. Nick Duncker kan even later zijn originele positie weer terug overnemen, omdat Bard Verkroost uitvalt met technische problemen. Bij het moment van uitvallen van Bard Verkroost hebben zijn een groot gat geslagen tussen de rest van de Cadet’s. Nick Duncker kan daardoor zijn race zonder directe tegenstand vervolgen. Totdat Nick Duncker problemen met zijn motor krijgt en veel snelheid begint te verliezen. Nick Duncker’s tempo zakt dermate dat Demi Kleingeerts bij het passeren op het rechte stuk niet gerekend had op dit grote snelheidsverschil. Hij botst hier op de achterkant van Nick Duncker en komt dwars te staan op het rechte stuk. Veilig uit de racelijn en zonder verwondingen. Bij de vraag of alles goed ging van de hoofdofficial antwoordde hij: “Mag ik weer verder rijden?” Door het mankement van Nick Duncker verliest hij zijn koppositie. Rowan Grinwis is de eerste die afgevlagd wordt, gevolgd door Quirijn van Beek en Daimon Broeren.

winnaar_rookie

Bij de Rookies heeft Vera Hissink de beste start en kan de leiding nemen. Vera Hissink ziet de kans een kleine voorsprong op te bouwen ten opzichte van Ricardo Otto. Achter Ricardo Otto rijdt Markus Tervelde, die graag wil passeren om het gat tussen Vera Hissink en de rest van het veld te dichten. Ricardo Otto voert zijn tempo op om Markus Tervelde van zich af te houden en kan tevens aansluiting vinden op Vera Hissink. Beiden kunnen een gat slaan. Na wat inhaalpogingen van Ricardo Otto, weet Vera Hissink het tempo te vinden, maar weet het niet de hele race uit te zingen. Tim Martens kan hier ook gebruik van maken en passeren. Uiteindelijk is het Ricardo Otto die als eerste over de finish komt, gevolgd door Tim Martens en daarna Vera Hissink.

In het dagklassement zien we dat het volgende. Cadet’s: Quirijn van Beek zes punten, Daimon Broeren zes punten (maar minder goede resultaten in manche twee) en Nick Duncker met zeven punten. Rookies: Ricardo Otto met nul punten (alle races gewonnen), Vera Hissink met vijf punten en Tim Martens met zeven punten. Deze rijdertjes kunnen met een mooie beker huiswaarts, voorbereiden op de seizoensafsluiter. Hopelijk is die race minstens zo spannend als deze was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet