Belgian Max Challenge (BMC)

Belgisch: Meeste Nederlanders delven het onderspit tijdens 5de BMC Mariembourg

bmcmariemb101003237

Zondag werd de voorlaatste BMC gereden op het schitterende circuit in Mariembourg. Rekende eerder in de week iedereen nog op regen, zondag werd er onder zonnige omstandigheden gereden. Zoals gebruikelijk reden bij de BMC vele Nederlanders mee. Ook de plaatselijke vereniging hield zijn wedstrijden voor de KF3, mini junioren en wankelkarts, waardoor er met een aangepast tijdschema gereden werd.

Tekst: Tom Vroegindeweij
Foto's: Michael Melis (gallery)
 
Micromax: Strijd tussen 2 GKS rijders wordt twee keer door onervarenheid beslecht.
Bij de micromax waren er maar 2 deelnemers. Rens van Pelt en Michaelangelo Amendola waren de enigen. Bij deze klasse vraag je jezelf af waar is de jeugd! De wedstrijd tussen de 2 GKS rijder werden beiden beslecht door een stukje onervarenheid van de rijders. In beide races was het Amendola die van Pelt eraf reed, waardoor een straf uiteindelijk van Pelt de overwinning in de schoenen schoof.

Minimaxen: Stan Pex oppermachtig en houdt Nederlandse eer hoog.
Bij de BMC is het gebruikelijk dat de minimaxen drie keer rijden. In deze klasse was het de jongste telg uit de racefamilie Pex die de Nederlandse eer hoog hield. Stan was ongenaakbaar en de enigste die alle drie de races Stan nog kon bedreigen was Jarno Benedik. Jarno die ook vorige week bij de Chrono al goed ging reed zelfs in alle drie de races een snellere tijd, maar het verlies van plaatsen bij de start en kleine foutjes zorgden ervoor dat Stan Pex er verdiend met de overwinning vandoor ging. Milan Evers reed drie constante races en pakte uiteindelijk de 3e plaats totaal.

bmcmariemb101003152

Junioren: Laurens Beerten niet ten onder door sterk rijden Nederlandse afvaardiging.
De junioren races waren leuke races. Deze klasse was zoals altijd redelijk vol en een achttal landgenoten vonden hun weg naar Mariembourg. Het was Marijn Kremers die de kwalificatie had gewonnen. Dit gaf goede hoop voor de races. De strijd om de top van het podium ging uiteindelijk voornamelijk tussen een zeer sterk rijdende Jordi van Moorsel en Laurens Beerten. Zij waren het die in de 1e race samen wegliepen. Van Moorsel had moeite om Beerten van zich af te houden en met nog 6 ronden te gaan werd er van positie gewisseld. Daarna was het stuivertje wisselen en spannend tot in de laatste ronde. Beerten ging er echter met de winst vandoor. Kremers eindigde mooi op p3 voor Fazio Franssen. De 2e race gaf geen ander beeld. Wederom was het een gevecht tussen Beerten en van Moorsel. Het publiek kon genieten want deze twee rijders maakten er een spektakel van. In sommige ronden passeerde de twee elkaar meerdere keren. Uiteindelijk was het dezelfde volgorde als in race 1 en dat was dus ook de volgorde in het dagklassement. De overige Nederlanders eindigden in het klassement als volgt: Kevin Cremers p10, Iris Joosten p18, Yaro Deckers p20, Kevin de Rooy p24 en uiteindelijk als laatste John Peters op 25.

bmcmariemb101003271

Senioren: 5 seconden penalty houdt Dylan Lahaye van de overwinning. Opmerkelijke deelname bij Nederlanders.
Zoals het gehele seizoen is de senioren klasse compleet gevuld met 35 rijders. Opmerkelijk was de deelname van good old Mike Joossens en 2 voudig europees kampioen Nelson van der Pol. Beiden presteerden zonder enige kart wedstrijd dit seizoen gereden te hebben opmerkelijk goed. Alleen Jordy Koullen was het van de Nederlanders die de oudjes nog bij kon houden, echter de top van het klassement werd bepaalt door vier zeer sterke Belgen, respectievelijk Vincent Jewell, Dylan Lahaye, Jonathan Knevels en Kevin Langers. Beide races werden gewonnen door Lahaye, maar een straf voor het verstoren van de startprocedure kostte hem in de eerste race 5 seconden waardoor hij uiteindelijk als 5e werd geklasseerd. Good old Mike Joossens was wel zeer sterk naar voren gereden. Hij startte op positie 13, maar finishte als 6e. Op ervaring liet hij mooie inhaalacties zien. Race 2 gaf geen ander beeld. Lahaye was oppermachtig, maar door de goede 2e plaats van Jewell was hij het die er met de dagoverwinning vandoor ging. In het dagklassement was Mike Joossens de beste van de Nederlanders op p5 voor Koullen p7 en Nelsson van der Pol op 8. De overige Nederlanders presteerden zwak tot zeer slecht en kwamen er op geen enkele manier aan te pas.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet