Chrono NK 2-takt

Chrono: Positieve eerste editie van Benelux Karting Championship

Na de twee Belgische wedstrijden in Mariembourg en Genk, beleefde het nieuwe CIK-FIA zone-evenement Benelux Kampioenschap Karting op 4 en 5 september zijn derde en laatste wedstrijd op Circuit Park Berghem in Nederland.

Met 23 deelnemers aan de start, was de klasse KZ2 (125cc met versnelling) het sterkst bezet. De Nederlander Kevin Leijtens, enkel aan de start in deze wedstrijd in eigen land en derde op het voorbije Europese Kampioenschap KZ2, maakte indruk door drie van de vier races op het programma te winnen. Erg jammer voor hem dat hij pas later in het kampioenschap stapte... Danny Bleek, ex-vice kampioen van Europa, is de verdiende winnaar van het KZ2 Benelux Kampioenschap Karting 2010. Hij werd in het klassement van de vier races in Berghem 6de, achter Arjan Kievitsbosch, Rob Olierook, Nico Gloudemans (de enige die Leijtens in een race kon verslaan) en Mark Geerts. Hij eindigde wel voor Chantal van Haandel, 7de dit weekend en uitstekend 2de in het Benelux kampioenschap, voor Arjan Kievitsbosch en Thierry Delré, de eerste Belg in een wedstrijd die gedomineerd werd door de Nederlanders.Het is jammer dat slechts 6 rijders deelnamen aan de finale van het kampioenschap in KF2 (125cc zonder versnelling), maar kampioen Guillaume De Ridder reed sterke wedstrijden. Guillaume, ook al Kampioen van België, 5de in het Europees kampioenschap en recent op het podium in de 24 Uren van Le Mans Karting, voegde weer een titel aan zijn overwinningen toe. In Berghem kreeg hij het meeste weerwerk van de Nederlander - die in België woont - Roy Curfs, die sneller bleek dan Shanee Vandenbroek. In de eindstand van het Benelux kampioenschap 2010 vervolledigen Lorenzo Donniacuo en de Luxemburger Olivier Grotz het podium.

Kampioen van België Sébastien Bedoret was de topfavoriet in de categorie KF3 (13 tot 15 jaar). Hij leek op weg om de Benelux-titel toe te voegen aan zijn oogst van 2010. Maar een aanvaring in de paddock tussen een lid van zijn team en een lid van het team van Recardo Van Dijk zorgde voor de uitsluiting van beide deelnemers. Mathieu di Giacomo bevond zich daardoor in een ideale uitgangspositie. De vertegenwoordiger van de Belgische federatie in de CIK-FIA Academy Trophy nam het op tegen de Nederlandse vertegenwoordiger in de Academy Trophy Max Koebolt, die alleen dit evenement meedeed. Beiden wonnen twee manches, maar het was de Belg die het klassement van de meeting won dankzij drie snelste rondetijden in de races. Di Giacomo won daardoor ook het kampioenschap, voor Béranger Dierckx en de Luxemburger Dylan Pereira.

Nadat hij in het Belgisch kampioenschap KF5 (11 tot 13 jaar) verslagen werd door Olivier Palmaers, was Max Defourny belust op een revanche in de Benelux-competitie. Opdracht volbracht met vier overwinningen. Omdat Palmaers een moeizaam weekend beleefde, ging de titel naar de zoon van autocoureur Didier Defourny. Thomas Levêque vervolledigde het Benelux podium.

Helaas waren er geen Nederlandse rijders aan de start in de klasse Mini (8-11 jaar), wegens een verschillend nederlands technisch reglement in vergelijking met de Benelux competitie. Ulysse De Pauw, nipt geklopt in het Belgisch kampioenschap, won drie van de vier races. Daarmee behaalde hij een eerste belangrijke titel in zijn allereerste seizoen in officiële competities! Kampioen van België Kenny Roosens werd drie keer tweede en pakte de tweede plaats in de eindstand, zowel in Berghem als in het kampioenschap. Anthony Lambert vervolledigde het podium van het Benelux Kampioenschap Karting 2010.

Naast de finale races van het Benelux Kampioenschap Karting 2010 werd er in Berghem ook gestreden om de Benelux Cup 2010. De klasse KZ2 Nationaal werd overtuigend gewonnen door Glenn van den Hoek, met Joeri van Heugten als tweede en Jasper van der Made als derde. In de klasse KZ2 Plus was de overwinning voor Chris Holtkamp, met Guido Tenback als tweede en Maurice de Groot als derde. In de klasse Minimax waren er sterke prestaties van Jordy Bens (1e), Finn Kooijman (2e) en Janneau Esmeijer (3e). In de klasse Micromax stonden Rowan Grinwis (winnaar van alle 4 races), Dikkie van der Wal en Max Zegers op het podium als 1, 2 en 3.

De initiatiefnemers van het Benelux Kampioenschap Karting zijn tevreden over het eerste jaar van het kampioenschap. « Natuurlijk zijn er een aantal punten die verbeterd moeten worden, » vertelde Randolph Bath, de initiatiefnemer namens de Nederlandse federatie (KNAF). « Maar, je leert uit ervaring. Ik denk dat, globaal gesproken, de rijders de huidige opzet wel konden waarderen. Ik reken erop dat we volgend jaar een vervolg krijgen, met verbeteringen op een aantal punten. Hartelijk dank aan Chrono Karting en alle medewerkers voor de organisatie van de wedstrijd in Berghem. »

"We hebben al over 2011 gesproken, » bevestigde Mathieu Remmerie, de Karting Manager van de Belgische federatie (RACB). Dit was de eerste editie. Dit kampioenschap zal groeien. We gaan er deze winter zeker verder over praten!"

Benelux Kampioenschap Karting 2010

KZ2 : 1. Bleek (240); 2. Van Haandel (206); 3. Kievitsbosch (194); 4. Delré (188);
5. Geerts (156); etc.

KF2 : 1. De Ridder (283 pts); 2. Donniacuo (228); 3. Grotz (L-205); 4. Vandenbroek (183); 5. Gilson (178); etc.

KF3 : 1. Di Giacomo (239 pts); 2. Dierckx (197); 3. Pereira (L-190); 4. Bedoret (182);
5. Denis (170); etc.

KF5 : 1. Defourny (266 pts); 2. Palmaers (256); 3. Levêque (210); 4. Andreu (L-193);
5. Zarzouri (192); etc.

Mini : 1. De Pauw (269 pts); 2. Roosens (256); 3. Lambert (224); 4. Muth (220);
5. Parmentier (75); etc.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet