Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Zeges voor Ekart en VDH Motorsports in raceweekend Emsbüren

start1

Koene Racing heeft de titel in de Kings of Karting 2010 nog lang niet binnen. Na twee zeges in Veldhoven en Berghem werden de overwinningen in het raceweekend op Emsbüren (Duitsland) behaald door Kombikart Ekart en VDH Motorsports. Koene eindigde op zondag als tweede en leidt in het kampioenschap. In de pro-klasse behaalde 2MG Racing op zaterdag haar eerste overwinning. Op zondag was CK Racing de sterkste.

Tekst & foto's: PR

Na twee regenraces bleef het in Emsbüren gelukkig droog. In de kwalificatie was al duidelijk dat het veld dicht bijelkaar zat. De eerste vijf in de kwalificatie zaten binnen een tiende van een seconde. Ekart pakte de pole-position voor VDH Motorsports, Spareribs Express, B&B Racing en het eerste RK1-team Signmind Racing. Koene Racing kwalificeerde zich opvallend genoeg slechts in het middenveld.

Doordat de eerste race op zaterdag slechts drie uurs duurde, zagen de teams zonder erestraf mogelijkheden. In de superpro-klasse waren dat Spareribs Express, B&B Racing, Racemates en C2N Telematch. De twee laatste teams verdwenen al snel door technische problemen weg. Racemates had dat aan zichzelf te danken. Yvo Kroon verremde zich en torpedeerde B&B Racing, dat geen schade leek te hebben opgelopen.

De eerste twee uur voerde B&B Racing de race aan dankzij de erestraffen van Ekart en VDH Motorsports. In het laatste uur nam Ekart de leiding over, voor VDH Motorsports en Spareribs Express. Zo kwamen ze ook over de finish. De eerdere koploper B&B Racing viel met een kwartier te gaan uit door een losgelopen lagerschaal, vermoedelijk gevolgschade door de tik van Racemates in het eerste uur. Koene Racing offerde de zaterdagrace op nadat het niet snel genoeg naar voren kon komen. Besloten werd op banden te proberen en de kart te optimaliseren voor de zondagrace. In de proklasse was 2MG Racing de sterkste, voor CK Racing en FeJo Racing. De eerste overwinning voor 2MG.

In een raceweekend gaan de karts tussen de zaterdag en de zondagrace in het parc fermé. Er mag niet gesleuteld worden. Pech voor B&B Racing, dat nog niet klaar was met de reparatie van haar kart toen de finishvlag viel. Pas met de start van de tweede race mocht verder gesleuteld worden. Ook Profun Racing had die pech. Beide teams begonnen met achterstand aan de race.

Koene Racing was er deze keer wel bij vooraan. Halverwege de zes uur was duidelijk dat de strijd om de overwinning een secondenspel zou gaan worden tussen Koene, Ekart en VDH. Na de laatste wissels bleek dat VDH aan het langste eind ging trekken. Koene eindigde op minder dan tien seconden en Ekart volgt slechts een paar seconden later. Zó close is de Kings of Karting. B&B Racing, vanuit de pitstraat gestart met een ronde achterstand, kwam knap terug tot de vierde plaats. De vijfde plaats was voor CK Racing, dat daarmee haar tweede overwinning van het seizoen in de pro-klasse behaalde. Pech was er voor FeJo Racing, dat op weg leek naar die overwinning. Helaas overschreed het team de maximale stinttijd van een uur. Ook al was dat maar met een seconde, het leverde wél twee strafronden op...

In het kampioenschap gaat Koene aan de leiding, voor Ekart en VDH Motorsports. In de superpro-klasse staan die teams in dezelfde volgorde. CK Racing leidt in de pro-klasse voor Veersedam/KCR. Signmind voor het RK1-klassement aan. Het team heeft alle races totnogtie in de RK1-klasse gewonnen.

De volgende race is op 12 september op het circuit van Spa-Francorchamps.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet