Chrono NK 4-takt

Kartingevents: 4-takten strijden op legendarisch Spa Francorchamps (lang)

Dit raceweekend streek het kampioenschap neer in legendarische Spa Francorchamps. Dit is alles te genoegen van de rijders, personeel en toeschouwers. Misschien wel tot het grootste genoegen van de toeschouwers; het was dit weekend bijzonder mooi weer en op het “grote” circuit reden het hele weekend prachtige historische auto’s. Hoewel deze auto’s wat meer decibel aan geluid produceerde, waren de races op het kartcircuit dermate spannend, dat de toeschouwers weinig van dat racegeweld hebben meegekregen.

Tekst: Sebastiaan Looijen
Foto’s: Heidi Montfoort

Rookie 160/ 160 Cadet
Deze klasse kende weer een ongekende hoeveelheid rijders aan de start; 32 deze keer. Deze hoeveelheid rijders zorgt voor spektakel op de baan en voor een grote hoeveelheid toeschouwers naast de baan. Voorgaand aan de races wordt er eerst een kwalificatie gereden. In de kwalificatie kunnen de rijders een snelle tijd neerzetten om de volgorde op de startgrid te bepalen. Aan het eind van de kwalificatie zien we Nelson Berghuis’s naam boven aan de staan; hij heeft een tijd van 52.409 seconden neergezet. Daar onder staat Quirijn van Beek met een tijd van 52.429; 0.029 seconden verschil. Daarna hebben we Bard Verkroost en Vera Hissink met respectievelijk 52.443 en 52.552 seconden als rondetijd. De rijders bezetten de eerste twee rijen. Interessant om te weten is dat Nelson Berghuis en Vera Hissink beide Rookies zijn.

cadetrookies

Bij het vallen van de vlag heeft Nelson Berghuis een redelijk start, maar Quirijn van Beek kan zich beter positioneren en als eerste de bocht in. Bard Verkroost volgt hier Quirijn van Beek; hij heeft Nelson Berghuis weten te passeren door een betere start. Nelson Berghuis ligt nu derde en heeft Rinus van Kalmthout achter zich, die zijn snelheid kan volg een. Bard Verkroost kan vooraan snel inhalen en hiermee de leiderspositie overnemen. Hierna kan Bard Verkroost het tempo opvoeren een klein gat slaan ten opzichte van Quirijn van Beek. Nelson Berghuis daarachter heeft zijn handen vol aan Rinus van Kalmthout; die op het rechte stuk probeer te passeren, maar daarin wordt gestaakt door een verdedigende Nelson Berghuis. Een ronde later hebben alle rijders de aansluiting gevonden en rijden de eerste tot en met vierde bumper tegen bumper. Door het bochtige circuit is het beste inhaalmoment de eerste bocht naar de stad finish. Een doordraaier naar rechts, waar ruimte is voor meerdere karts naaste elkaar. Hier zien de kopgroep herhaaldelijk inhaalpogingen wagen bij elkaar. Rinus van Kalmthout weet Nelson Berghuis even later in te halen en schuift op naar de derde plaats. Hij zit nu achter Quirijn van Beek; waar hij ook graag aan voorbij gaat. In al hun enthousiasme raken beide rijders elkaar een verliezen hierdoor veel plaatsen. Hierdoor schuift Nelson Berghuis door naar de tweede plaats en kunnen Vera Hissink en Rinus van Kalmthout aansluiting vinden in het kopgroepje. Nelson Berghuis ziet dan ook de kans om de druk op te voeren bij Bard Verkroost. Nelson Berghuis probeert in de laatste fase van de race nog enkele keer zijn kart te positioneren voor een inhaalactie, maar wordt elke poging geblokt door Bard Verkroost; zijn kart loopt marginaal harder op het rechte stuk. Na wat achterliggers te hebben ontwerken kan Nelson Berghuis geen poging meer wagen en kan Bard Verkroost als eerste over de finish rijden, zij het met een verschil van 0.118 seconden. Wel kan Nelson Berghuis zich winnaar van het Rookie-klassement noemen.

nummer2cadetrookies

Deze twee kemphanen staan door de goede resultaten van de eerste race op de voorste rij in de tweede. Op de tweede startrij staan Rinus van Kalmthout en Vera Hissink, ook geen onbekende van de eerste legionen van het startveld. Bij het startsignaal is het Bard Verkroost die wederom een goede start heeft. Nelson Berghuis geniet geen goede start om moet nog zijn best doen om Vera Hissink achter zich te houden; wat op bruuske wijze zich voor doet. Rinus van Kalmthout kan hierdoor Nelson Berghuis links passeren en de tweede plaats innemen. Rinus van Kalmthout probeert met man en macht Bard Verkroost te passeren, maar heeft plotseling Nelson Berghuis’s druk achter zich. Nelson Berghuis drukt bij het aanremmen zachtjes tegen de achterkant van Rinus van Kalmthout’s kart, maar het is precies genoeg om Rinus van Kalmthout op het vuil te duwen en te passeren. Een doeltreffende, maar geen nette manier van passeren. Nelson Berghuis kan nu de druk op gaan voeren bij Bard Verkroost. Enkele ronden later haalt Nelson Berghuis Bard Verkroost ook in door tegen zijn achterkant aan te duwen. Wederom een succesvolle inhaalpoging, maar deze keer valt het de raceleiding op dat het moedwillig is. Bard Verkroost en Nelson Berghuis rijden zich los van de rest van het veld. Na wat ongelukkige timing van achterliggers kan Bard Verkroost zich positioneren om Nelson Berghuis in te halen en kan door later te remmen Nelson Berghuis passeren in de eerste bocht. Wederom laat Nelson Berghuis weten dat hij weer wil passeren door af en toe de bumper van Bard Verkroost te raken. Hiermee besluit de raceleiding Nelson Berghuis één ronde aftrek te geven wegens opzettelijk hinderen. Bard Verkroost komt al eerste over de streep gevolgd door Nelson Berghuis en Rinus van Kalmthout en Rinus van Kalmthout. Door de ronde aftrek zakt Nelson Berghuis terug naar de drieëntwintigste plek; de tweede plaats wordt hierdoor bezet door Rinus van Kalmthout en de derde door Rinus van Kalmthout.

Dit alles brengt het volgende dagklassement met zich mee: Cadets, bovenaan Bard Verkroost met 0 punten, tweede Rinus van Kalmthout met vier punten, derde Quirijn van Beek met zeven punten. Rookies, bovenaan Vera Hissink met vier punten, Rinus van Kalmthout met vier punten; maar minder consistente resultaten vandaar de tweede positie, daaronder Joey Alders met zes punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet