Diversen

Internationaal: Kim Oomen behaald doel in Denemarken en Genk

kimoomen2

12 jaar jong en dit jaar voor het eerst internationaal actief in de kartsport. De rappe dame Kim Oomen heeft een aantal drukke weken achter de rug én nog voor de boeg. Het Europees Kampioenschap, WSK Euro Series en het Deutche Kart Meisterschaft volgen elkaar snel op. De afgelopen wedstrijden konden vooral betiteld worden als ‘leerzaam’ niet alleen voor Kim zelf, maar ook rondom het mechanische gedeelte…

Denemarken
De kwalificatie voor het Europees Kampioenschap KF3 was een belangrijke wedstrijd in de agenda van Kim. Verdeeld over 3 regio’s streden bijna 400 rijders om zich bij de eerste 33 te klasseren om zo deel te kunnen nemen aan de finale in Genk. Een pittige opgave, maar klasseren was het enige doel van Kim. In een groot en competitief veld als in Denemarken betekent een tiende verlies gelijk al een aantal plaatsen verlies, maar Kim hield goed stand in het sterke deelnemersveld. De kwalificatie werd onder natte omstandigheden verreden; Kim voelde zich als een vis in het water en reed naar een 11de positie toe. Hiermee waren alleen Hoevenaars en Verstappen haar te snel af.

Ook de series verliepen met posities rond de top-10 naar behoren. Een moeilijke start en een crash in de laatste serie hielp echter een mooi resultaat om zeep. Een belangrijke drempel was in ieder geval behaald; Kim zou de finales als 27ste aanvangen. In de eerste race maakte Kim 4 plaatsen goed, in de tweede race moest ze paar plaatsen toegeven en kwam als 27ste over de streep. Het doel was behaald; Kim heeft zich gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in het weekend van 12 juni in Genk!

Genk
Enkele weken geleden testte Kim Oomen nog uitvoerig op de internationale kartbaan te Genk. Kim begon dan ook enthousiast en vol vertrouwen aan het ‘WSK weekend’. In de kwalificatie behaalde Kim een mooie 28ste positie uit een veld van 80 rijders. De motor gaf echter wat problemen waardoor iedereen wist dat er meer uit te halen viel. Een niet optimaal presterende motor en heftige series zorgde ervoor dat Kim alles uit de kast moest halen zich naar voren te werken in het rijders veld. Een crash in de eerste serie hielp hierin niet mee, in de overige series wist Kim zich naar top-15 posities te rijden. Op het randje behaalde Kim net de finales met een uiteindelijke 33ste positie.

kimoomen1

In de pre-final was het zaak naar voren te komen om uiteindelijk in de final een top-20 resultaat neer te kunnen zetten. Kim slaagde hier glansrijk in en klom op vanaf een 33ste startpositie tot een 21ste positie. Qua tijden kwam Kim slechts een tiende te kort ten opzichte van de rest wat vertrouwen gaf voor de finale. Enkele ronden na de start liep deze echter uit op een deceptie. In een heftige crash waarbij onder andere Lukas Machunskas en Max van Meever waren betrokken moest Kim haar kart aan de kant zetten. Gelukkig zonder letsel, iets wat niet opging voor Machunskas die het komende Europees Kampioenschap mist met een gebroken pols en sleutelbeen.

Vrijdag reist Kim Oomen af naar het Duitse Kerpen voor de eerste ronde van het Duitskampioenschap. In Genk werd op zaterdag al besloten over te stappen op TM motoren getuned door Blanken. De Maxter motoren hebben het altijd perfect gedaan, maar presteren op dit moment niet op juiste niveau. Ook in Duitsland zal Kim uitkomen met TM.

kimoomen3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet