WSK

Internationaal: Nederlanders grossieren in podiumplaatsen tijdens WSK Genk

zo_1

Kartbaan Genk Horensbergdam vormde het toneel voor de vierde en een na laatste ronde van de WSK Euro Series. Voor deze gelegenheid en het komende Europees Kampioenschap was de baan flink onder handen genomen. Vernieuwde curbstones, grotere uitloopvlakken en een heuse hoofdtribune zorgde voor nog betere faciliteiten voor zowel coureur als toeschouwer. Het paddock bestond uit gigantische tenten van de bekende internationale teams, met de minstens zo bekende rijders. De Nederlandse en Belgische deelnemers waren massaal aanwezig en streden mee in de voorste gelederen. Succes was er met Nyck de Vries, Yard Pex, Beitkse Visser, Jorrit Pex, Max Verstappen en Peter Hoevenaars. Allen noteerde een verdiende en belangrijke podiumpositie. Met de Belgen Johathan Thonon en Rick Dreezen op de eerste twee posities in de KZ1 was het feest compleet in Genk.

Tekst: Ewoud Frielink
Foto's: Michael Melis


Vele ogen waren in Genk gericht op de Belgen Johathan Thonon, Rick Dreezen én Max Verstappen. Laatst genoemde kon tijdens zijn thuiswedstrijd de KF3 titel al veilig stellen, maar slaagde hier niet in. Max reed keurige wedstrijden, maar kon niet het maximale uit zijn CRG/Maxter combinatie halen en de Spanjaart Albon verslaan: "Tegen het einde begon de kart steeds meer in te houden. Toen heb ik de motor meer benzine gegeven en dat leverde meer power op in de lage en hoge toeren. Op het einde ging het weer goed en liep ik nog een paar tienden per ronde in." Aldus Max Verstappen. Een tweede positie voor Hoevenaars was desalniettemin een goed resultaat en er moet veel gebeuren wil Max niet de titel grijpen tijdens de laatste wedstrijd te Sarno.

zo_6

Behalve Peter Hoevenaars en Max Verstappen was ook Davey Koch in de voorste gelederen te vinden. De Huizenaar won vorige week al in Denemarken en had ook in Genk het materiaal goed op orde. Een podium positie werd helaas niet haalbaar na een crash in de final. De crash van Koch was niet de enige in de KF3 klasse, de wedstrijden hadden vaak een grimmig karakter en zorgde voor de nodige incidenten. Lukas Machunskas en Max van Meever moesten dit bekopen met een bezoek aan het ziekenhuis. Machunskas mist vanwege een gebroken pols en sleutelbeen de finale van het Europees Kampioenschap over vier weken.

zo_3

In de kwalificatie van de KZ1 klasse verraste Jorrit Pex met een pole position. Op zijn thuis circuit was hij daarmee Anthony Ambasse te snel af. Lammers noteerde een vierde tijd, maar maakte veel goed tijdens de series. Met twee overwinningen vertrok Lammers vanaf pole in de pre-final voor Thonon en Dreezen. Jorrit Pex viel terug tot een vijfde positie en had wat terrein goed te maken. Na een fantastische start van Dreezen nam hij na enkele ronden met Thonon de eerste twee positie over van Lammers. Na wat kleine momentjes had de Intrepid fabrieksrijder een lastige wedstrijd die hij als derde voor Pex afsloot. In de finale viel Lammers verder terug, maar maakte een geweldige opmars. Een vijfde positie was het uiteindelijke resultaat nadat hij in de slotfase nog iets terugviel. Met 25 punten achterstand op Thonon staat Lammers maar één taak te doen in Sarno: winnen!

zo_4

Yard Pex en Beitkse Visser zaten er al vanaf de trainingen goed bij in de KZ2 klasse, beide kwamen als respectievelijk eerste als tweede aan de start van de pre-final na uitstekende series. Paolo de Conto wist echter in de pre-final voor beide Nederlanders te finishen, in de final waren de rollen omgedraaid en klonk het Nederlandse volkslied voor Yard Pex voor Beitkse Visser. Chantal van Haandel werd achtste terwijl Bart Kramer als vijftiende eindigde.

zo_2

Nyck de Vries kende een lastige kwalificatie in de Super KF klasse. Armand Convers, zijn directe concurrent voor de titel, deed het niet veel beter op een vierde positie. De Brit Ben Cooper had zijn zaken erg goed op orde en kwam als winnaar uit de series, gevolgd door Convers. De Vries wist zich in mindere mate te verbeteren en zou de pre-final als zesde moeten aanvangen. In een uiterst sterk deelnemersveld op een gigantisch hoog niveau manoeuvreerde het talent uit het McLaren Young Drivers programme zich naar de leidende positie. Convers had het nakijken en werd tweede voor Arnaud Kozlinksi. De finale was zinderend. Nyck de Vries moest in de beginfase toegeven op heren zoals Marco Ardigo en Armand Convers. Na wat ‘momentjes’ viel Nyck zelfs terug tot een zesde positie, maar revancheerde zich op geweldige wijze. In de laatste 8 ronden werkte het talent zich terug tot de leidende positie en won.

"Ik heb vele races gewonnen afgelopen twee jaar in de KF3, inclusief het Europees Kampioenschap en WSK. Maar winnen in de Super KF klasse geeft een heel ander gevoel. Alles is zo professioneel en zo moeilijk dat ik nog blijer ben met dit succes. Ik wil het team ontzettend bedanken, onze inzet is beloond!" Aldus Nyck de Vries

Tony Kart coureurs Ardigo en Cesetti hadden het nakijken. Armand Convers kwam niet verder dan een zevende positie, wat gunstig is voor de tussenstand in het kampioenschap. De Vries moet 23 punten meer halen in Sarno dan zijn Franse concurrent om de SKF titel naar zich tot te trekken.

Al met al heeft iedereen kunnen genieten van karting op z’n best op het Internationale circuit van Genk. De organisatie lijkt nog wat werk te hebben verzetten om het rijgedrag in sommige klassen te verbeteren. Camera’s hebben hiervoor al hun dienst bewezen in het Europees Kampioenschap, het is de vraag wanneer en óf deze ook door het WSK worden ingezet.

Uitslagen en kampioenschap
Foto's

zo_5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet