Diversen

Diversen: Kartsport viert halve eeuw karting!


Op het circuit Otterveurdt, afgezet met 366 strobalen, vond woensdag 5 mei jl het evenement 50 jaar Karting in Nederland plaats. Kampioenen van weleer en van nu, jong en oud, vrouw en man, meisje en jongen, iedereen was aanwezig om te vieren dat het 50 jaar geleden is dat de eerste officiele skelterwedstrijd in Nederland in Hoensbroek werd verreden.

Nederlandse karters hebben in de afgelopen 50 jaar heel wat internationale successen geboekt. Vier werden er wereldkampioen en maar liefst 37 keer behaalde een Nederlander een europese titel of schreef een ander internationaal CIK-FIA kampioenschap op zijn naam. Zie de complete lijst kampioenen onderaan deze nieuwsbrief! Velen van hen waren tijdens dit evenement aanwezig.In de klasse Histokarts waren vele prachtige oude skelters met helden van weleer te bewonderen, een prachtig gezicht! Harm Schuurman ging met de tong tussen zijn tanden al driftend door de bochten. Het was een indrukwekkend gezicht wereldkampioenen Peter Koene en Peter de Bruijn samen over het circuit te zien rijden. In de klasse Senioren vermaakte Bas Lammers het publiek op zijn KZ kart met vele doughnuts, waarbij hij op de bovenkant van zijn kartstoel zittend ook nog eens met een hand naar het publiek zwaaide! Perry Grondstra (met stropdas) liet zien dat je op een Superkart ook op een kort circuit uitermate snel kan zijn, en dat zelfs na jaren niet meer te hebben gekart!
De demos van de klassen Histokart Vintage, Histokart Classic, Champions, Mini/Cadet, Junioren, Senioren, 4-takt, Superkart en de Dutch Karting School zijn allemaal uitstekend verlopen. Hierbij felicitaties aan alle deelnemers, die zich zowel op als naast de baan voorbeeldig hebben gedragen. Iedereen hartelijk dank voor zijn/haar medewerking!

Ook veel dank aan alle teams die met hun rijders zijn gekomen en aan Jan Cramer, zonder wie er geen Superkarts te zien waren geweest!

Heel veel dank ook aan de organisatoren Karting Events, Chrono Karting en SHW en aan alle officials die hun volledige medewerking aan dit evenement hebben verleend. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

Verder speciale dank aan speaker Frens Langenberg, die met zijn professionele enthousiasme het publiek uitstekend wist te informeren en vermaken.

Tot slot wil ik nogmaals mijn zeer grote waardering uitspreken voor alle hulp en ondersteuning van Kees van de Grint, die de organisatie van de Histokart klassen onder zijn hoede had, en Dave Ritzen, die in Hoensbroek iedereen lijkt te kennen, en daar dan ook alle organisatorische zaken snel geregeld kreeg. Het was mij een genoegen!

Wij bedanken hierbij zeer hartelijk onze hoofdsponsor Heuts Mobiliteit en Vrijetijd voor de ondersteuning van dit evenement.

De volgende 50 jaren Karting in Nederland zijn begonnen: op naar het eeuwfeest!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet