Diversen

Diversen: Laatste info '50 jaar skelteren en karting in Nederland'

kees_van_de_grint

Op woensdag 5 mei a.s. zullen bij het demo-evenement 50 jaar Karting, met zowel historische skelters als moderne karts, vele Nederlandse wereld- en europees kampioenen Karting en autocoureurs die een link met Karting hebben (gehad) aanwezig zijn.

Tekst: PR
In foto: Kees van de Grint

De organisatie is op naam van de KNAF, onder leiding van Randolph Bath die sinds 2008 voorzitter van de sectie Karting is. Randolph heeft zelf gekart van 1969 tot 1974. Begonnen op een Landia Monaco/Parilla BA13, reed Randolph in 1971 op de eerste (door zijn Engelse vader) in Nederland geimporteerde Zip kart (Zip Concorde/BM JB). Hij werd in 1973 2e in het NK Senioren op een Zip Blue Streak (met een door Jan van Velsen getunde Komet K77). Verder denkt Randolph met veel plezier terug aan zijn deelname aan de vele stratenraces, de wedstrijden op de wielerbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam, op Zandvoort en de interland Nederland-Engeland. In 2003 is hij weer met karten begonnen bij de Prokart Kings of Karting endurance races. Met het team Exige Racing nam Randolph vorig jaar deel aan de Prokart 24-uurs race van Le Mans.

Dave Ritzen verzorgt de organisatie in en rond Hoensbroek, hij woont daar in de buurt en is daar ook opgegroeid. Zijn vader, Charles Ritzen, was een actieve karter van 1963 (begonnen op een eigenbouw kart/Jawa 125cc) tot 1982. Hij won in de late jaren zeventig vele stratenraces op een Landia/125cc en was een van de eerste zuiderlingen waarmee de noordse karters rekening moesten houden! Na zijn kartcarriere is hij als official bij de Internationale Skelter Bond Limburg aan de slag gegaan en werd daar later voorzitter van. Hij heeft ook in het KNAF bestuur sectie Karting gezeten en is een van de grondleggers van de NFK. In 2002 zei hij de kartsport vaarwel, na 40 actieve jaren! Dave ging als kind met zijn vader mee naar de kartwedstrijden en begon al op 10-jarige leeftijd op kartcircuit Genk met het uithangen van officiele bulletins. Hij heeft bijna iedere official functie binnen de kartsport bekleed en is tot op heden nog actief als wedstrijdleider. Deze functie zal hij ook tijdens dit evenement 50 jaar Kerting in Nederland vervullen. Verder is hij bestuurslid geweest van de ISBL en de NFK.

Er zijn maar weinig mensen te vinden die zoveel in de autosport hebben meegemaakt als Kees van de Grint. Kees verzorgt de organisatie van de Histokarts in Hoensbroek. Hij werkte samen met kampioenen in de Formule 1, Sportwagens, Toerwagens en Karts. De geboren Rotterdammer raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in alles wat met voertuigen te maken had : auto’s, bromfietsen, skelters. Tijdens zijn school periode schreef hij een brief aan Evert Bos, de eigenaar van de Landia kartfabriek, of het niet mogelijk was in de vakanties bij hem te komen werken, omdat karting een goede leerschool zou kunnen zijn voor een latere carrière in de autosport. “Ik herinner me mijn eerste dag in de fabriek nog als de dag van gisteren,” zegt Kees. “Karting heeft mij daarna nooit meer losgelaten.” Van Landia karts via het Barron Racing Team van Jan Bosch tot Ferrari Formule 1. “Ik zou niet eerlijk zijn door te zeggen dat ik niet trots ben op de zeven jaren bij Ferrari F1 en de vier wereldtitels aan de zijde van Michael Schumacher. Maar de mooiste herinneringen blijf ik toch houden aan mijn kart periode bij Landia. Samen met Peter de Bruijn de wereld over, van circuit naar circuit, construeren, testen, racen en winnen. Dag en nacht waren we er ermee bezig. Die tijd is voorbij, maar de passie is er nog steeds. Het restaureren en rijden met oude karts is een leuke vrijetijdsbesteding. evenals het schrijven van een boek over 50 jaar Karting in Nederland. Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar 5 mei om in Hoensbroek een paar rondjes met mijn Landia Banbury uit 1961 te kunnen rijden en al die oude kart makkers weer te ontmoeten!”

Het kartprogramma is van 10.30 uur tot 16.30 uur. In de middag is er muziek op het podium voor zwemparadijs Otterveurdt, waar FRANS THEUNISZ, LIMBO EXPRESS, KÖLSCH PLATT, TONNY SJORDAAN, FABRIZIO en ERWIN live zullen optreden!

Wij bedanken hierbij hartelijk onze hoofdsponsor Heuts Mobiliteit en Vrijetijd voor de ondersteuning van dit evenement.

Zet woensdag 5 mei 2010 in je agenda, eenieder is hartelijk welkom.

Moge dit evenement de start zijn van nog eens 50 succesvolle jaren Karting in Nederland!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet