Diversen

Internationaal: Davey Koch zegeviert tijdens EK kwalificatie in Hanstholm!

thy

Bijna 400 rijders streden dit weekend voor een plek in de finale van het Europees Kampioenschap KF2 en KF3 later dit jaar. In Wackersdorf (D), Brandon (PF International, UK) en Hanstholm (Thy, DK) streden exact 392 op het scherpst van de snede voor een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Met een sterke delegatie vanuit Nederland werden de hooggespannen verwachtingen waargemaakt, en deels zelfs verrassend.

Ogen gericht op Verstappen
De Nederlandse rijders waren ingedeeld in de regio ‘North’ en kwamen uit op het circuit van Thy in Denemarken. Gezien de uitzonderlijke presentaties van Max Verstappen afgelopen seizoen waren de verwachtingen rondom hooggespannen. Hoewel er in drie regio’s gekwalificeerd werd dit weekend behoort Verstappen tot de absolute favoriet voor de Europese titel in zijn debuut jaar. Desalniettemin ging het Verstappen alles behalve makkelijk af. Tijdens de kwalificatie was de Fin Ville Mäntylä zijn 62 concurrenten te snel af, en Peter Hoevenaars werd beste Nederlander op een derde positie. Max Verstappen kwam als zesde over de streep terwijl Kim Oomen een zeer verdienstelijke 11de positie noteerde voor Kezijer Racing! De als 18de geklasseerde Davey Koch kende goede series waar hij steeds in de top wist te eindigen, één serie schreef Koch zelfs op zijn naam, maar daar tegenover stond een zeer teleurstellend resultaat dat hem 28 ‘punten’ opleverde. Ville Mäntylä behield de leiding, Verstappen werd vierde voor Peter Hoevenaars.

nabkerpen9104156

Davey Koch verrast!
Mikko Pakari kende een goede eerste race en won voor de Deen Martin Henchel Mortensen. Verstappen werd derde, terwijl Koch een geweldige wedstrijd reed en zich verbeterde tot een zesde positie. Hoevenaars kende problemen en sloot de wedstrijd in de achterhoede af.

De tweede race gaf een heel ander beeld. Davey Koch kende een geweldige opmars en reed zich naar de overwinning ten koste van Kevin Rossel en Gustav Koch Malja. Het werd een volledige door Tony Kart bezette top-3. Verstappen moest het doen met een vijfde positie wat hem een tweede positie in het klassement opleverde na twee wedstrijden, net één punt voor Koch. Mikko Pakari had aan een overwinning en een zesde positie genoeg om deze kwalificatie op zijn naam te schrijven.

Belgen stellen teleur in KF2
Na de uitschakeling van Mark Potman na de series participeerde geen Nederlanders meer in de KF2 op zondag. De Belgische delegatie was echter van groot en sterk formaat. Toch bleven de resultaten uit. Sami Luka klasseerde zich als beste Belg op een keurige vijfde positie, Dylan Lahaye eindigde echter in de achterhoede op een 24ste positie, maar stelde daarmee wel een kwalificatie veilig. Anders kan worden gezegd van Kenny Vermeylen en Kenny Charles die niet meer in actie zullen komen op hun thuiscircuit in Genk tijdens de finale van het Europees Kampioenschap.

Gekwalificeerde Nederlanders:
2) Max Verstappen
3) Davey Koch
17) Lukas Machunskas
25) Peter Hoevenaars
26 )Kim Oomen

Mark Megens Osorio reed voor Redeker mee in Engeland in de regio 'North' maar kende veel pech en haalde op één positie de finales van zondag niet.

Volledige uitslagen Hanstholm, Thy, Denemarken

Overige uitslagen
Wackersdorf, Duitsland – Regio Centraal
Brandon, Engeland – Regio West

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet