Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Zonovergoten tweede NK 4-takt Sprint (lang)

Dit weekend was het weer zo ver: het NK 4-takt Sprint streek neer op het circuit De Landsard te Veldhoven. Dit was de tweede race van het seizoen die, vroeger dan normaal, compleet zonovergoten was. Het was bijzonder warm voor de tijd van het jaar en dat niet iedereen hier op gerekend had, was te zien aan de verbrande gezichten die zich na afloop verzamelde in de kantine. Ten opzichte van vorig seizoen is het deze keer warmer en droger, wat sleutelen aan de kart een plezierige bezigheid maakt. Maar dat er geen regen viel, heeft geen afboek gedaan aan de race-actie op het circuit; er was genoeg actie door de hele dag om de bezoekers niet te vervelen, in het allerminst zelfs.

Tekst: Sebastiaan Looijen
Foto’s: Heidi Montfoort


Cadet 160/ 160 Rookie
De organisatie heeft voor deze klasse besloten om de gescheiden startgrid die de eerste race en vorig seizoen gehandhaafd werd, af te schaffen. Deze wordt vervangen door een startgrid waar Rookies en Cadet’s door elkaar staan. Hier is om veiligheidsredenen voor gekozen. Zo staan Rookies die sneller zijn dan Cadet’s vooraan, waardoor zij niet rijders moeten inhalen die langzamer zijn. Deze handhaving zorgt voor minder snelheidsverschil. Dit is veiliger en uiteindelijk leuker voor de rijders. Wat dat voor de toeschouwers en verslaggevers betekend, is dat er meer rijders van hetzelfde kaliber bij elkaar in de buurt rijden, wat voor meer competitie zorgt op de baan. Met vierendertig deelnemers heeft deze klasse zich ontwikkeld tot de koningsklasse voor de beginnende rijder. Dit werd ook opgemerkt door de voorzitter van de KNAF; waarbij hij opmerkte dat hij onder de indruk was van de ontwikkeling van deze klasse en het hele kampioenschap en dat de 4-takt klasse een volwaardige raceklasse is geworden.

In de kwalificatie zien we een Daimon Broeren bijzonder hard gaan. Hij kan hierdoor de kwalificatie overtuigend afsluiten op de eerste plaats met een tijd van 54.453, naast hem op de startgrid staat Joey Alders; die 0.048 langzamer was. De verschillen zijn klein. Zo klein zelfs dat de eerste elf rijders binnen één seconde zitten. Dit belooft wat.

1

Bij aanvang van de eerste race zien we daarom Daimon Broeren op de eerste rij staan, hij moet gedurende de race Joey Alders en Bard Verkroost achter zich zien te houden, dat is geen makkelijke opgave. Bij het startsein is Joey Alders het beste weg, maar heeft het nadeel te starten op het buitenste deel van de baan. Daimon Broeren kan hier de binnenste lijn houden en als eerste de bocht in te duiken. Bard Verkroost heeft ook een goede start gehad en startte op het binnenste deel van de baan en kan hierdoor Daimon Broeren al snel passeren. Daimon Broeren kan achter Bard Verkroost aansluiten, maar weet dat Quirijn van Beek hetzelfde doet bij hem. De eerste zes rijders kunnen het aangegeven tempo van Bard Verkroost goed volgen en ontstaat er een kopgroep. Na het tegenkomen van een groep achterliggers, valt deze kopgroep uiteen. Dan zien we Bard Verkroost en Daimon Broeren zich los rijden, gevolgd door Rinus van Kalmthout; die ook zijn weg naar voren heeft gevonden.

Daimon Broeren houdt de druk aan op Bard Verkroost, maar heeft Rinus van Kalmthout achter zich die er voorbij wil. Doordat Daimon Broeren het tempo niet kan opvoeren kan Rinus van Kalmthout op het achterste deel van het circuit passeren en doorstoten naar de tweede plaats. Na de inhaalactie op Daimon Broeren kan Rinus van Kalmthout de druk opvoeren bij Bard Verkroost. Rinus van Kalmthout kan een iets hoger tempo aan houden dan Bard Verkroost, hij gaat daarom in de verdediging Na enkele inhaalpogingen lukt het Rinus van Kalmthout om voorbij te gaan, maar dit zou van korte duur zijn. Daimon Broeren heeft door het gevecht van Bard Verkroost kunnen naderen en heeft op een ongezien moment kunnen inhalen, om de leiding over te nemen. Rinus van Kalmthout sluit aan. Wederom was deze wisseling van leiding van korte duur, Rinus van Kalmthout weet Daimon Broeren te passeren en Bard Verkroost op de koop toe ook. Na enkele leiderswissels is het Bard Verkroost die als eerste afgevlagd wordt. Waarbij Rinus van Kalmthout in de laatste fase van de wedstrijd Nelson Berghuis heeft laten passeren. Bij de Cadet’s is het dus Bard Verkroost gevold door Nelson Berghuis en als derde Rinus van Kalmthout. Nelson Berghuis is tweede overall, maar kan zich eerste noemen bij de Rookies. Verder zien we daar Loek Hartog en Youri Bast als respectievelijk tweede en derde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet