Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Koene Racing sterkste in waterballet Veldhoven

kok1

Koene Racing heeft zijn plannen om de Nederlandse titel endurance karten te heroveren kracht bijgezet met een overwinning in de openingsrace in Veldhoven. Ondanks twee drivethrough-straffen was de kampioen uit 2003, 2005, 2007 en 2008 de sterkste in een door regenbuien geteisterde race.

Er moest vier keer van banden gewisseld worden in de zes-uursrace. Begonnen werd op regenbanden, en daar werd ook op geëindigd. Tussendoor kon er twee keer naar slicks gewisseld worden. Koene Racing deed dat het snelst, waardoor de tijd die verloren was met twee drive-through straffen goedgemaakt werd. Dat was maar goed ook, want één straf werd ten onrechte uitgedeeld doordat de wedstrijdleider een boodschap van een baancommissaris verkeerd begrepen had.

Bij de start van de race ging VDH Motorsports er als een raket vandoor. Senna Koolen had ook al met afstand naar de pole gereden. In het tweede uur van de race ging het echter mis. Tot twee keer toe geen een fusee kapot. Aan de kop wisselden C2N Telematch en Kombikart Ekart elkaar af, tot het laatste uur. Koene Racing kende snellere bandenwissels dan Kombikart Ekart, dat bovendien een extra stop moest maken omdat bij een wissel vergeten was een slick te vervangen voor een regenband... C2N Telematch viel terug door technische problemen. Een onnavolgbaar snelle Kris Kegels liet Kombikart Ekart in het laatste uur op een natte baan geen kans meer en zette zijn terugkeer bij Koene Racing luister bij met een overwinning. VDH Motorsports kwam nog sterk terug tot een derde plaats.

Opvallend was het sterke rijden van Veersedam/KCR. Bij het debuut in de laatste race, ook op Veldhoven, won het team meteen de pro-klasse. Dat kunstje werd nu herhaald. Ook de vierde plaats algemeen maakte induk, net als de vijfde plaats van CK Racing.

De rijders van de RK1 klasse maakten kennis met endurance karten. Hoewel er bij vlagen snel werd rondgereden, kampten de meeste teams met technische problemen die er komen kijken als een kart zes uur achtereen rondjes moet rijden. Ook verslikten veel rijders zich op de gladde baan. Met enige regelmaat vloog er ergens op het circuit een RK1 kart van de baan. SignMind Racing was met een twaalfde plaats algemeen het beste RK1-team.

De volgende race is op 2 mei op het circuit van Berghem bij Oss.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet