BNL Karting Series

BNL: Snel circuit, spannende races en mooi startveld (lang)

Op het Franse circuit te Ostricourt werd afgelopen weekend de aftrap gegeven voor alweer het derde seizoen van de BNL Karting Series. Vorig jaar werd er voor het eerst op dit circuit gereden, na de positieve reacties van de rijders werd besloten ook dit jaar het snelle en technische circuit op de kalender te zetten. Een gigantische prijzentafel - met onder andere tickets voor de Rotax Grand Finals - zorgde mede voor goed gevulde startvelden. Dit jaar is er één wijziging in het aantal deelnemende klassen, de KF heeft het veld moeten ruimen voor de Rotax DD2 klasse. Met 15 rijders niet het grootste, maar wel een van de meest competentieve van de series. Ostricourt is een circuit waar zelden wordt gereden door de Nederlandse en Belgische rijders, de wisselende weersomstandigheden maakte het daardoor extra lastig om snel de juiste set-up te vinden.

De BNL Karting Series worden verreden verdeeld over drie ronden in respectievelijk Ostricourt (FR) en twee maal in Genk (BE). Per raceweekend wordt op zowel zaterdag als zondag gereden, elke dag vindt er een kwalificatie en twee finales plaats. Per weekend komt iedere rijder dus tijdens vier wedstrijden in actie. Het kampioenschap wordt bepaald uit alle 12 de wedstrijden, minus één aftrek resultaat.

micro1

Micro Max
Voor de jongste rijdertjes uit de Rotax klasse kon afgelopen weekend worden beschouwd als een grote leercurve. Het grootste deel van het startveld had nog nooit een meter gereden op het snelle circuit en ineens moesten ze vol aan de bak onder natte condities in de kwalificatie. Dylan Buys noteerde pole maar moest genoegen nemen met een tweede positie in de eerste finale die ten gunste kwam van Michael Kuiper die een dijk van een wedstrijd reed vanaf een 5de positie.

Charles Op de Beeck ging hard tijdens de tweede finale op een nog steeds nat circuit. Olofsen volgde op een tweede positie, maar viel door technische problemen uit. Op de Beek greep de overwinning met ruim 12 seconden voorsprong op Max Zegers en Ries Viverette. Dylan Buys kwam niet verder dan een vijfde positie. Op naar de zondag, een dag met nieuwe kansen met als het goed is ook beter weer.

Zondag
Tegen het einde van de middagpauze, net voor de start van de derde race van de Micro Maxen kwam het weer kortstondig met bakken uit de hemel. De jongste deelnemers gingen daardoor onder ‘full wet’ condities van start. Olofsen vertrok van pole en behield stevig de leiding in de openingsfase. Zegers daarentegen – gestart vanaf een tweede positie – verloor een enorm aantal plaatsen. Lang wist Olofsen zijn concurrenten achter zich te houden, maar langzamerhand kwam Grinwis dichter bij. Met nog paar ronden te gaan werd de druk bij Olofsen opgevoerd en terwijl het weer begon te regenen greep Grinwis op het laatste moment nog de leiding. Al glijdend verdedigde Olofsen zijn positie ten opzichte van Kuipers, maar dit gevecht werd pas in de laatste bocht in het voordeel van Olofsen beslist. Een mooi slot van een wedstrijd die al snel consolideerde.

micro2

De laatste manche voor de Micro Maxen dit weekend werd er een met een onverwachte uitslag. Olofsen behield de leidende positie na de start, maar later in de wedstrijd kwam de volledige top 8 dichter bij elkaar wat tot veel positie verschuivingen volgde. Kenny Roosens had de snelheid er erg goed inzitten en kwam steeds verder naar voren. De snelste raceronde en uiteindelijke winst was een terechte beloning voor zijn inzet. Overall na vier finales ging Charles Op de Beeck er met de winst vandoor en gaat daarmee aan de leiding in het kampioenschap voor Rowan Grinwis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet