WSK

Internationaal: Kozlinski, Cooper en de Vries kampioen WSK Series

nyck_wsk_lonato

In het Italiaanse Lonato vond afgelopen weekend de laatste ronde plaats van de WSK Karting Series. Hoewel de KZ2 klasse haar kampioenschap al eindigde in Zuera, moesten de KF rijders nog eenmaal in de bak. Voor Nyck de Vries was deze finale eigenlijk nog slechts formaliteit, hij behaalde een ronde eerder al de WSK titel in Spanje. De winst ging dit weekend naar Marco Ardigo (SKF), Moller Madsen (KF2) en Kvyat (KF3) maar hadden allen geen invloed op de leiders in het kampioenschap en na dit weekend kampioenen; Arnaud Kozlinski (FR/ SKF), Ben Cooper (ENG/ KF2) en Nyck de Vries (NED/ Zanardi).

Marco Ardigo was geen kanshebber meer op de titel in de SKF klasse, maar sloot zijn seizoen in stijl af. Hij won de series en ook de finale schreef hij op zijn naam voor de Fransman Arnaud Kozlinski, huidig Wereldkampioen. Een tweede positie was voor hem ruim voldoende, in een uiterst succesvol jaar kan hij ook de WSK titel 2009 op zijn CV bijschrijven. Voor de Nederlanders Sinan van der Raad en Ramon Kuipers eindigde de serie in een drama, beide kwamen zonder herkansing door de series maar vielen uit tijdens de finale. Yannick de Brabander was de beste presterende Belg op een negende positie en kwam hiermee tot een 19de positie in het kampioenschap.

Ignazio D’Agosto zette de snelste tijd neer tijdens de kwalificatie in de KF2 klasse. Roy Curfs, uitkomende onder de Belgische vlag, zette een 27ste tijd neer op ruim drietiende. Sam Looijenstein kwam tot een 58ste positie en kon in de series een herkansing niet voorkomen. Ook Roy Curfs kwam terecht in de herkansingen maar wist zich nipt te plaatsen voor de finales. Looijenstein slaagde hier in het internationale geweld niet in. De Italiaan D’Agosto kon zijn overwinning tijdens de series in de pre-final niet vasthouden en moest de leidende positie af staan aan Nicolaj Moller Madsen, Roy Curfs eindigde in de achterhoede. In de finale nam de Italiaan echter zijn revanche en kwam met zijn Tony Kart voor de deen Moller Madsen over de streep. Voor het kampioenschap maakte het niet veel uit, de Brit Ben Cooper wint de serie met een derde positie in de finale afgelopen weekend. De Belg Luka Sami kende een lastig weekend, na winst in de herkansing klasseerde hij zich voor de finales maar viel tegen. Een 22ste positie was het resultaat waarmee hij zich op een 11de positie in het eindklassement zette.

Nyck de Vries was al kampioen, maar was steevast van plan het weekend sterk af te sluiten. De pole moest hij echter verstek laten gaan aan de Rus Danil Kvyat. Laatst genoemde behield zijn positie na de series, Nyck de Vries daarentegen viel terug door pech naar een 13de positie. Davey Koch haalde op het nippertje de finales niet direct en moest herkansen, hetzelfde gold voor Lukas Machunskas, Maks van Meever en Peter Hoevenaars.

Davey Koch was goed op weg in de herkansing, maar zag een definitieve klassering voor de finales verloren gaan vanwege een straf van 10 seconden. Lukas Machunskas kende een uiterst goede race, hij klasseerde zich als zesde en haalde hiermee net de finale maar reed wel de snelste tijd van het gehele rijdersveld.

De Rus Kvyat wist ook de pre-final op zijn naam te schrijven, de Vries kwam niet verder dan een zestiende positie en moest aan de bak in de finale. Lukas Machunskas eindigde in de achterhoede, maar noteerde wederom erg goede tijden die tot de top5 van het veld behoorden. In de finale was Nyck de Vries hard op weg naar de kop van het veld en had vertouwen om het podium alsnog te kunnen behalen. Helaas gooide mechanische pech wederom roet in het eten voor het jonge talent, al zag hij hiermee dit keer niet een titel in het water vallen. Die was immers al binnen! Lukas Machunskas reed een puike wedstrijd en werd 18de met wederom erg goede tijden. Wat gaan we nog meer van hem zien volgend seizoen? Voor nu kan de karting zich even opmaken voor een internationale winterstop. Op nationaal niveau staat in december alweer de eerste wedstrijd gepland.

Uitslagen en eindstanden

Foto: KSP
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet